Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gospodarska pričakovanja v evrskem območju se še naprej slabšajo

Vodilni nemški inštitut Ifo: kazalnik gospodarske klime prvič negativen po letu 2014, pesimizem glede izvoza, naložb in zasebne potrošnje.  
Gospodarsko razpoloženje v evrskem območju je najslabše po letu 2014, ugotavlja inštitut Ifo. FOTO AFP
Gospodarsko razpoloženje v evrskem območju je najslabše po letu 2014, ugotavlja inštitut Ifo. FOTO AFP
4. 2. 2019 | 10:15
4. 2. 2019 | 13:17
2:07
Ljubljana – Gospodarska pričakovanja v evrskem območju se slabšajo, kazalnik gospodarske klime, ki ga objavlja vodilni nemški gospodarski inštitut Ifo iz Münchna, je zdrknil s 6,6 na minus 11,1 točke in je prvič po letu 2014 negativen. Analitiki iz različnih držav so vse bolj pesimistični glede ocene sedanjega položaja in prihodnjih obetov, predvsem pričakujejo znižanje gospodarske rasti v območju z evrom. 

V zadnjem času so se najbolj poslabšala gospodarska pričakovanja v Franciji in Belgiji, glede aktualnih gospodarskih razmer pa prihajajo najslabše ocene iz Italije. Negativne trende zaznavajo tudi v Nemčiji. Analitiki so vse bolj pesimistični glede prihodnjega izvoza, naložb in zasebne potrošnje.

Kar zadeva inflacijo, analitiki pričakujejo, da bo letos v evrskem območju znašala 1,7 odstotka, kar je pod ciljem ECB, posledično se pričakuje tudi nižja rast kratkoročnih in dolgoročnih obrestnih mer. 

Ifo je sicer nedavno poročal tudi o poslabšanju poslovnega zaupanja med nemškimi izvozniki. Januarja so se izvozna pričakovanja v nemški predelovalni industriji znižala v primerjavi z decembrom 2018. To velja tudi za tamkajšnjo močno avtomobilsko industrijo, kjer so se v preteklem mesecu izgledi za naprej opazno poslabšali. Podobno velja tudi za kemično industrijo, zelo pičlo rast izvoza si letos obetajo tudi v drugih dveh ključnih nemških industrijah, električni in strojni.
Najbolj optimistična so pričakovanja v nemški farmacevtski industriji in proizvodnji hrane in papirnih izdelkov, povsod načrtujejo rast prodaje na tuje trge.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine