Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gorenje bo zaprlo obrat v Rogatcu, kjer dela 120 zaposlenih

V Gorenju so pojasnili, da se odločajo za zaprtje obrata v Rogatcu, ker tamkajšnja proizvodnja komponent ni več konkurenčna.
Obrat v Rogatcu bo dokončno zaprt konec prihodnjega leta, podjetje pa načrtuje prodajo objekta skupaj z zemljiščem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo 
Obrat v Rogatcu bo dokončno zaprt konec prihodnjega leta, podjetje pa načrtuje prodajo objekta skupaj z zemljiščem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo 
STA
8. 10. 2024 | 10:00
8. 10. 2024 | 11:08
2:27

Podjetje Gorenje bo avgusta 2025 zaprlo svojo proizvodnjo v Rogatcu, kjer trenutno izdelujejo komponente za hladilno-zamrzovalne naprave. Že konec tega leta pa bodo na tej lokaciji znatno zmanjšali obseg proizvodnje. Vsem 120 zaposlenim bodo ponudili priložnost za delo v drugih Gorenjevih obratih v Velenju, v primeru zavrnitve pa jim bodo izplačali odpravnino, so sporočili iz podjetja.

V Gorenju so pojasnili, da se odločajo za zaprtje obrata v Rogatcu, ker tamkajšnja proizvodnja komponent ni več konkurenčna. Proizvodnja hladilno-zamrzovalnih aparatov, za katere izdelujejo te komponente, se že vrsto let izvaja v Valjevu v Srbiji.

»Zaradi močnega cenovnega pritiska pri izdelavi aparatov bomo po zaprtju obrata komponente pridobivali od zunanjih dobaviteljev. Poleg tega nekatere linije hladilno-zamrzovalnih aparatov, za katere smo izdelovali komponente v Rogatcu, niso več v proizvodnji oziroma aparati ne potrebujejo več takšnih komponent, ki jih lahko še izdelujemo v Rogatcu,« so pojasnili v Gorenju.

image_alt
Izvozu se pozna nekonkurenčnost Slovenije

Podjetje bo vsem zaposlenim ponudilo možnost premestitve na ustrezna delovna mesta v tovarnah v Velenju, kamor bodo organizirali tudi avtobusni prevoz. Gorenje želi zadržati izkušene delavce, saj jih v svojih tovarnah nujno potrebujejo.

Ker je prometna povezava do Rogatca slaba in bi vožnja v eno smer trajala več kot eno uro, bodo zaposlenim, ki sprejmejo delo v Velenju, ponudili poseben dodatek k plači. Tisti, ki ne bodo želeli prestopa, bodo prejeli odpravnino.

Obrat v Rogatcu bo dokončno zaprt konec prihodnjega leta, podjetje pa načrtuje prodajo objekta skupaj z zemljiščem.

Gorenje, ki je od leta 2018 v lasti kitajskega Hisensa, ima poleg treh obratov v Sloveniji (Velenje, Šoštanj in Rogatec) ter tovarne v Valjevu še obrat na Češkem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine