Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Furs prepričuje Luko, da ima višji dobiček od prikazanega

Lanski dobiček Luke Koper bi moral biti po mnenju Fursa za 15,6 milijona evrov višji – Poslovanje Luke stabilno.
Luka Koper je lanski dobiček »znižala«, dacarji vseeno hočejo davek na celoten dobiček, četudi so ga v pristanišču začasno »skrili« v rezervacije. Te so sporne tudi za sindikate. Foto Jure Eržen/delo
Luka Koper je lanski dobiček »znižala«, dacarji vseeno hočejo davek na celoten dobiček, četudi so ga v pristanišču začasno »skrili« v rezervacije. Te so sporne tudi za sindikate. Foto Jure Eržen/delo
1. 9. 2018 | 12:30
1. 9. 2018 | 12:38
4:52
Koper – »Nič ni narobe z računovodskimi izkazi Luke Koper, saj so bili sprejeti na skupščini delničarjev, njihovo pravilnost in zakonitost je potrdila revizorska hiša BDO revizija. S poslovnim poročilom ni nič narobe, finančna Furs ima lahko drugačne poglede pri svojem davčnem poizvedovanju,« je včeraj zvečer še sredi seje nadzornega sveta pismo Fursa pojasnil prvi nadzornik Luke Uroš Ilić.

»Dobili smo obvestilo Fursa (ne opomina ali odločbe), ki ga bomo proučili in v osmih dneh nanj odgovorili, podrobnosti ne moremo razkrivati, ker je označeno kot davčna tajnost,« je dodal predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel. Finančna uprava (Furs) namreč proučuje možnost dodatne obdavčitve Luke Koper na račun poslovanja v letu 2017. Vse je kazalo, da bi Luka Koper za leto 2017 lahko izkazala za nekoliko več kot 50 milijonov evrov čistega dobička, toda uprava je odločila, da družba iz poslovnih rezultatov lanskega leta ustvari za 15,6 milijona evrov rezervacij na račun tveganj in podobnih postopkov.

Rezervacije so v podjetju zastavili zaradi domnevnih sodnih postopkov, s katerimi so grozili nekateri sindikati in predstavniki prekarnih delavcev. Trdili so, da so delavci, ki so zaposleni prek izvajalcev pristaniških storitev, tako imenovanih IPS-podjetij, upravičeni do rednih zaposlitev in odškodnin. Zdaj je ostala ena sama tožba in nič ne kaže, da bi delavci množično vlagali tožbe. Sindikat žerjavistov pa je včeraj spet izrazil sum, da naj bi bile rezervacije namenjene izčrpavanju podjetja, kar pa je prvi nadzornik Luke Uroš Ilić še enkrat odločno zavrnil: »Če nepričakovanih odlivov res ne bo, se bodo rezervacije postopno sprostile, družba bo na ta račun lahko prikazala višji dobiček v tem ali naslednjem letu. Prej ali slej bo morala zanj plačati davek državi in dividende delničarjem.«


Kljub težavam stabilno poslovanje Luke


Nadzorniki so obravnavali polletne poslovne rezultate skupine Luka Koper. Ugotovili so, da je bilo ladijskega pretovora za 12 milijonov ton. To je toliko kot v prvem polletju lani.

Načrtovali so, da bo letos manj razsutih tovorov, ker je avstrijska jeklarna Voest Alpine v remontu. So pa zato za šest odstotkov povečali pretovor kontejnerjev (v šestih mesecih jih je bilo 488.000) in za 17 odstotkov pretovor avtomobilov (409.000). Zaradi drugačne strukture tovora in višjih cen so ustvarili za pet odstotkov več prihodkov (113 milijonov evrov) in za kar 27 odstotkov višji čisti dobiček (35 milijonov evrov).

Tudi dobiček bi bil na lanski ravni, če letos ne bi prejeli odškodnine 9,1 milijona evrov na račun v nesreči poškodovanega dvigala. Za kar devet odstotkov so povečali število zaposlenih (zaposlili so 103 delavce).


Popravili so poslovni načrt


Včeraj so morali potrditi rebalans poslovnega načrta. Iz več razlogov ne bodo mogli uresničiti zastavljenega načrta naložb (v prvem polletju jih je bilo za le 4,3 milijona, v drugem pa naj bi jih bilo 25 milijonov). Poslovni načrt so morali popraviti tudi zaradi izrednega prihodka (odškodnine za dvigalo), letos tudi še ne bodo začeli izplačevati pretovorne takse za drugi tir, kot so predvidevali. Razlika bo tudi v številu dodatno redno zaposlenih. Strategijo prezaposlovanja delavcev IPS v redno zaposlene bodo večinoma izvedli šele prihodnje leto, toda velik del razpisov za nove delavce bo objavljen že ta mesec.

Dimitrij Zadel je včeraj povedal tudi, da so z nogometnim FC Koper dosegli sodno poravnavo. Namesto zahtevanega enega milijona evrov mu bodo odšteli 400.000 evrov. Luka Koper še letos pričakuje gradbeno dovoljenje za podaljšanje prvega pomola.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine