Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Fed prepričan v trdnost ameriškega gospodarstva

Ameriška centralna banka bo letos predvidoma še dvakrat zvišala ključne obrestne mere.
Predsednik Fed Jerome Powell je tokrat le komentiral razmere v gospodarstvu. FOTO: Carolyn Kaster/AP
Predsednik Fed Jerome Powell je tokrat le komentiral razmere v gospodarstvu. FOTO: Carolyn Kaster/AP
1. 8. 2018 | 20:48
2. 8. 2018 | 05:59
2:36
Ameriška centralna banka (Fed) na julijsko-avgustovskem zasedanju po pričakovanju ni spreminjala ključne obrestne mere. Ta ostaja med 1,75 in 2,0 odstotka. Zato pa je potrdila napoved, da bo letos še dvakrat zvišala ključno obrestno mero. Prvi dvig se bo predvidoma zgodil že na zasedanju prihodnji mesec.

Fed v sporočilu za javnost ugotavlja, da se gospodarska rast hitro krepi in da je izjemno veliko tudi povpraševanje na trgu dela. Močno so se povečale tudi zasebna končna potrošnja in investicije gospodarstva. Inflacija, ki jo Fed poskuša držati okoli dveh odstotkov, pa je tudi telo blizu ciljne vrednosti.

ZDA so v drugem četrtletju dosegle 4,1-odstotno gospodarsko rast na letni ravni. (V ZDA merijo spremembo gospodarske aktivnosti med dvema zaporednima četrtletjema z izključitvijo sezonskih vplivov. Izračunano rast nato »raztegnejo« na štiri četrtletja.) Takšne rasti ZDA niso dosegle že skoraj štiri leta, ugotavlja Reuters.

Vendar je bila rast spodbujena s pričakovanimi težavami v zunanji trgovini. Potrošniki so tako povečali nakupe uvoženih izdelkov, da bi prehiteli podražitve, poleg tega se je močno povečal tudi izvoz, med drugim soje v Kitajsko. Gospodarsko rast so spodbudile tudi fiskalne spodbude administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je znižala davke in povečala javno porabo.

Stopnja brezposelnosti je zdaj okoli štirih odstotkov, kar pa je za Fed celo premalo in na dolgi rok ni vzdržno. Centralna banka s tem že nakazuje na nevarnost pregrevanja gospodarstva. Fed, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump že kritiziral zaradi junijskega dviga obrestnih mer, bi tako lahko celo načrtno zaostril monetarno politiko, s katero bi uravnotežil ali zmanjšal vpliv fiskalnih spodbud.

Fed pričakuje, da se bo gospodarska rast prihodnje leto umirila, ko bodo zvodeneli učinki fiskalnih spodbud. Zaostrovanja trgovinske politike Fed na tokratnem srečanju ni posebej komentiral. Za zdaj ostaja mnenje, da so tveganja, ki jih omejevanje mednarodne trgovine vnaša v gospodarske napovedi, uravnotežena z drugimi učinki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine