Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Evrodežela pluje v razburkane gospodarske vode

Münchenski inštitut Ifo ugotavlja najslabše kazalnike gospodarske klime in pričakovanj v zadnjih dveh letih.
Evrsko območje je pred vse večjimi tveganji in negotovostmi. FOTO Kai Pfaffenbach/Reuters
Evrsko območje je pred vse večjimi tveganji in negotovostmi. FOTO Kai Pfaffenbach/Reuters
Miha Jenko
5. 11. 2018 | 12:20
5. 11. 2018 | 13:43
1:28
Ljubljana – Gospodarska klima v evrskem območju se še naprej slabša, ugotavlja najvidnejši nemški ekonomski inštitit Ifo, ki je svoj kazalnik gospodarske klime močno znižal že tretje četrtletje zapored, in sicer na najnižjo raven v zadnjih dveh letih.

Analitiki so zaradi napovedi carin in trgovinskih ovir znižali zlasti izvozna pričakovanja, napovedujejo tudi rast ameriškega dolarja. Med evrskimi državami so pri oceni zdajšnje ekonomske situacije in izgledov za naprej daleč najbolj pesimistični v Italiji in Španiji, v obeh so kazalniki strmoglavili navzdol.

Po drugi strani so se v obeh največjih evrskih ekonomijah, Nemčiji in Franciji, poslabšale predvsem ocene trenutnih gospodarskih razmer, napovedi za naprej pa se vsaj v zadnjem četrtletju niso bistveno znižale. Zanimiv fenomen pa je Nizozemska, kjer so trenutno oceno gospodarskih razmer celo rahlo popravili navzgor.

Gledano v celoti pa gredo gospodarski trendi v evrodeželi zdaj pospešeno navzdol, v smeri recesije, in so podobni kot konec leta 2007, še izhaja iz podatkov Ifa.
 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine