Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

ECB pričakuje recesijo med 1,3 in 10 odstotki

ECB: Najbolj realen scenarij naj bi bil ob trimesečni izolaciji držav petodstotni padec BDP.
Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde računa na recesijo v evrskem območju. FOTO: Reuters
Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde računa na recesijo v evrskem območju. FOTO: Reuters
18. 3. 2020 | 13:53
18. 3. 2020 | 14:29
2:04
Evropska centralna banka (ECB) v svojih scenarijih gospodarske rasti za leto 2020 zaradi negativnih učinkov pandemije novega koronavirusa pričakuje, da bi lahko bruto domači proizvod v evrskem območju upadel od 1,3- do deset odstotkov, je poročal nemški časnik Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) s sklicevanjem na visoke predstavnike v ECB. Kot najbolj realen scenarij naj bi v banki označevali petodstotni padec BDP.

Na ECB so ocene pripravili na podlagi različnih scenarijev trajanja izrednih ukrepov, s katerimi poskušajo države v Evropi pa tudi drugod po svetu upočasniti širjenje novega virusa. Osnova je menda različno trajanje karanten držav. Če bi blokade držav trajale mesec dni, bi to pomenilo okoli 1,3-odstotno recesijo, če bi trajale tri mesece, bi to pomenilo petodstotno recesijo, poročajo v FAZ. Nekateri strokovnjaki znotraj ECB pa naj bi po ekstremnem scenariju pričakovali kar desetodstotno recesijo. Še posebej, če bi izredni ukrepi v državah trajali več kot tri mesece.

Lagardova je sicer zaradi nedavne izjave, da ECB ni tukaj zato, da bi uravnavala pribitke na državne obveznice posameznih držav, naletela na izjemno burne odzive. Ne samo Italije, od koder so prišle največje kritike, ampak tudi znotraj same banke v Frankfurtu. Njeno izjavo je poskušal kasneje omiliti glavni ekonomist Philip Lane, ki je v blogu tako rekoč zapisal, da ECB ne odstopa od politike, ki jo je začrtal njen prejšnji predsednik Mario Draghi. Zadnja monetarna odločitev ECB, ko bankam ni znižala ključne obrestne mere, je mnoge močno razočarala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine