Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

E-vinjete bodo uvedli Slovaki

Revizijska komisija zavrnila zahtevka za revizijo v zadevi e-vinjete.
Klasične vinjete se poslavljajo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Klasične vinjete se poslavljajo. FOTO: Leon Vidic/Delo
10. 5. 2021 | 15:07
10. 5. 2021 | 18:08
4:18
Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevka za revizijo odločitve o oddaji javnega naročila za e-vinjete, ki sta ju vložila Marand in Iskratel. Dars je za vzpostavitev sistema elektronskih vinjet izbral slovaško družbo Skytoll. To pomeni, da bodo projekt izvedli Slovaki. Podpis pogodbe sledi v kratkem.

Državna revizijska komisija je v postopku pravnega varstva pri oddaji Darsovega javnega naročila za vzpostavitev in delovanje sistema elektronskih vinjet zahtevek za revizijo vlagatelja Marand in zahtevek za revizijo vlagatelja Iskratel zavrnila, so sporočili iz omenjene komisije. Oba vlagatelja sta izpodbijala Darsovo odločitev o oddaji javnega naročila, s katero je ta ponudbo družbe Skytoll označil za dopustno in ji oddal javno naročilo, ponudbi obeh vlagateljev pa je zavrnil kot nedopustni. »Odločitev Državne revizijske komisije nas ni presenetila in se je veselimo, še posebej ker je pritrdila temu, kar smo v Darsu vseskozi zatrjevali; da smo postopke vodili v skladu z veljavno zakonodajo in načeli transparentnosti, enakopravnosti in konkurenčnosti,« je v izjavi za medije poudaril predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Sodelavcem je že naročil, naj nemudoma navežejo stik z izbranim ponudnikom, da bi lahko vse roke v postopkih čim bolj pospešili in skrajšali.
Hajdinjak je spomnil, da je Dars izvajalca izbral že konec januarja, tako da bi pogodbo lahko podpisali do 1. marca. Vendar pa je zaradi zahtevkov za revizijo nastal skoraj trimesečni zamik. »A ker se zavedamo, da je to pomemben vir prihodkov za Dars, saj smo v letu 2019 iz tega iztržili 194 milijonov evrov, lani pa 144 milijonov evrov, bomo storili vse, da pohitrimo vse postopke in tako uspešno izpeljemo projekt,« je poudaril.


Podpis pogodbe čim prej


Kdaj bo Dars s Skytollom podpisal pogodbo, Hajdinjak ni želel napovedovati, v Darsu si želijo, da bi se to zgodilo čim prej. Zatem mora izvajalec predložiti še bančno garancijo za uspešno izvedbo del. »Sama uveljavitev in testiranje sistema nista odvisna zgolj od Darsa, ampak tudi od izbranega izvajalca,« je poudaril predsednik Darsove uprave. Rok za uvedbo 1. december 2021 je bil sicer postavljen ob predpostavki, da bi bila pogodba podpisana do 1. marca.
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je na novico odzval na twitterju. »Želeli so ustvariti afero in sklicevali seje v DZ le zato, ker se niso sprijaznili, da je Dars izbral 17 milijonov cenejšega ponudnika, ki izpolnjuje vse razpisne pogoje. Zdaj je potrjeno, da so bili vsi postopki vodeni ustrezno in gospodarno,« je zapisal.

Državna revizijska komisija je v objavljeni odločitvi izpostavila, da Marand v postopku pravnega varstva ni izkazal naročnikovih kršitev, ko je Dars njegovo ponudbo zavrnil kot nedopustno zaradi preseganja zagotovljenih sredstev. Iskratel pa ni izkazal naročnikovih kršitev, ko je Dars njegovo ponudbo zavrnil, ker s ponudbo ni izkazal izpolnjevanja pogojev za sodelovanje.
Niti Marand niti Iskratel torej v postopku pravnega varstva nista izkazala naročnikovih kršitev, ko se je pri pregledu ponudbe družbe Skytoll zanesel na potrjeno referenčno potrdilo referenčnega naročnika in ponudbo te družbe štel za skladno z naročnikovimi zahtevami ter mu kot edinemu ponudniku z dopustno ponudbo oddal javno naročilo, so dodali.
Dars je konec januarja odločil, da bo sistem elektronske vinjete v Sloveniji vzpostavil Skytoll, ki je na razpisu oddal 15,7 milijona evrov vredno ponudbo. Uvedba elektronske vinjete je predvidena s 1. decembrom, veljala pa bo eno leto od datuma nakupa.

Na razpis so se prijavili trije ponudniki, poleg Skytolla še Iskratel v partnerstvu z madžarskima ARH Informatics in Dataking Informatikai (14,2 milijona evrov brez DDV) ter konzorcij podjetij Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Kapsch (33,4 milijona evrov brez DDV).

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine