Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Države, ki ne bodo vzpostavile zaupanja, bodo zaostale

Kriza je za podjetje čas, da se vpraša, kaj počne, da bi se okrepilo. Ne nujno navzven, pač pa navznoter, je prepričan poslovni guru Ichak Adizes.
Sedanja kriza bo temeljito spremenila principe vodenja, saj se bomo po njej še močneje oprli na tehnologijo, je prepričan Ichak Adizes. FOTO: Adizes Institute
Sedanja kriza bo temeljito spremenila principe vodenja, saj se bomo po njej še močneje oprli na tehnologijo, je prepričan Ichak Adizes. FOTO: Adizes Institute
11. 10. 2020 | 20:00
12. 10. 2020 | 07:41
10:00
»Temu, kar zdaj opažamo kot upadanje svetovne trgovine in zapiranje nekaterih držav v svoje meje, bi rekel začasno prilagajanje. Sicer je globalizacija neizogibna. Poganja jo tehnologija, ta je po svoji naravi globalna, zato se bodo ti procesi nadaljevali in poglobili,« je prepričan Ichak Adizes, mednarodno uveljavljeni guru menedžementa sprememb.

Sedanjo krizo morajo podjetja in organizacije izkoristiti predvsem za prevetritev in izboljšanje poslovnih procesov na vseh ravneh – podobno pa bi moralo veljati tudi za države. Ključno za izhod iz krize bo zaupanje – tudi vse večja uporaba tehnologije v vsakdanjem in poslovnem življenju pomeni, da bomo morali preoblikovati modele vodenja in upravljanja s spremembami. Delovanje v novih pogojih predpostavlja močnejšo vlogo zaupanja, je prepričan Adizes.

To še posebno velja, že želi Zahod čim dlje ohraniti pomembno vlogo v svetu, v katerem se nezadržno na čelo prebija Kitajska. »Ima znanje, ljudi, tehnologijo, željo, da to naredi. Ne vidim, da bi jo kdo lahko ustavil,« pravi sogovornik. Do držav, ki smo jih do pred kratkim imeli za vodilne, je neprizanesljiv. Trgovinska in tehnološka vojna Donalda Trumpa proti Kitajski dolgoročno ne more delovati. Proces zaostajanja ZDA lahko le upočasni, v Evropi pa močni držav – razen Nemčije – ne vidi več.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine