Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Država bi Gorenjsko banko prodala Kostiću

Država išče način za zagotovitev glasov in možnosti lastniškega izhoda iz Gorenjske banke.
Skupšlina banke bo predvidoma 20. julija. Foto Jožže Suhadolnik
Skupšlina banke bo predvidoma 20. julija. Foto Jožže Suhadolnik
31. 5. 2018 | 06:00
3:09
Ljubljana – Izredna skupščina Gorenjske banke, na kateri bodo delničarji odločali o treh novih nadzornikih, bo predvidoma 20. julija, pravijo v banki. Država medtem išče način za zagotovitev glasov in možnosti lastniškega izhoda iz Gorenjske banke.
AIK banka Miodraga Kostića je nedavno zahtevala sklic izredne skupščine, na kateri naj bi delničarji odločali o treh novih nadzornikih, saj dvema poteče mandat, en član pa je odstopil že lani. Kot smo prvi razkrili v Delu, Kostić za nove nadzornike predlaga Jurija Bajca, Tima Umbergerja in Vladimirja Sekulića. O tem naj bi že v kratkem razpravljal tudi nadzorni svet banke.
Medtem pa Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad), ki sta tudi lastnika Save, preigravata scenarije, kaj storiti s 37-odstotnim deležem Save v Gorenjski banki, za katerega Sava zdaj nima glasovalnih pravic. Delničarji Save bodo namreč 22. junija na skupščini odločali o prodaji tega deleža upnikom. Med njimi sta tudi SDH in Kad, ki bi tako lahko dobila vsak po okoli 8,5 odstotka delnic Gorenjske banke, skupaj torej okoli 17.

Možni scenariji

Eden od možnih scenarijev je menda, da bi svoj del delnic prevzel le Kad, ker država že ima 0,31 odstotka te banke, bi upravljavske pravice na skupščini izvajal SDH. S tem država ne bi presegla kvalificiranega deleža v bankah in bi 20. julija na skupščini imela vsaj nekaj glasov, poleg tega bi se SDH izognil postopkom s sprejemanjem letnega načrta upravljanja na vladi, ki bi ga moral imeti za Gorenjsko banko. Ob morebitni prodaji bi SDH delež prodala kar Sava.
Pri tem po naših informacijah državna lastnika računata tudi na možno prodajo delnic AIK banki, ki je že skoraj tretjinska lastnica Gorenjske banke. Kostić je ob pridobitvi tega deleža že napovedal, da bodo z nakupom delnic, za katere so odšteli po 298 evrov na delnico nadaljevali, ko bodo pridobili potrebna dovoljenja za prevzem banke. Trenutno že imajo dovoljenje srpske centralne banke in obeh varuhov konkurence, potrebujejo pa še soglasje Banke Slovenije (BS) in Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP).
A tudi, če bi dobili zeleno luč BS, kot kaže, AIK banka prevzema ne bo smela izpeljati pred decembrom. ATVP namreč vztraja, da ker AIK banka lani po objavljeni prevzemni nameri ni objavila tudi prevzemne ponudbe, zdaj po zakonu leto dni ne sme prevzeti ciljne družbe. Kostić se v tem času tudi ne bi smel dogovarjati za kakšne prihodnje nakupe, saj bi ATVP zaradi preseganja prevzemnega praga oziroma usklajenega delovanja zoper AIK banko lahko sprožila postopek.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine