Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Dogovor podpisan, stavka pošte preklicana

Reprezentativna sindikata v Pošti Slovenije in vodstvo družbe sta podpisala sporazum o izpolnitvi zahtev sindikatov.
Novinarska konferenca sindikata poštnih delavcev o slabih delovnih pogojih na Pošti Slovenije FOTO: Leon Vidic/Delo
Novinarska konferenca sindikata poštnih delavcev o slabih delovnih pogojih na Pošti Slovenije FOTO: Leon Vidic/Delo
Borut Tavčar, Ma. F.
18. 2. 2019 | 10:29
18. 2. 2019 | 16:10
3:33
Pošta Slovenije, Sindikat delavcev prometa in zvez pri ZSSS ter Sindikat poštnih delavcev so danes podpisali dogovor o stavkovnih zahtevah, ki vključuje ukrepe za izboljšanje delovnih pogojev in materialnega položaja zaposlenih, so sporočili iz Pošte. Stavka, napovedana za jutri, je preklicana, je po podpisu povedal generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak.

»V interesu Pošte Slovenije je, da se zagotovi čim boljše delovne pogoje ter primerno in zdravo delovno okolje za vse zaposlene, v katerem lahko odgovorno in učinkovito izvajamo svoje delo. Zadovoljni smo, da smo po dolgotrajnih in zahtevnih pogajanjih v zadnjih dneh skupaj s socialnimi partnerji sklenili dogovor, ki bo izboljšal tako pogoje dela kot tudi materialni položaj zaposlenih, kar bo oboje prispevalo k večjemu zadovoljstvu zaposlenih, je dejal Novak in dodal, da verjamejo, da so sprejeti ukrepi pravi in danes sklenjen dogovor omogoča, da se lahko nemudoma osredotočimo na njihovo izvajanje. »S pomočjo realizacije teh ukrepov tekom dveh let bomo postopoma zmanjševali tudi obremenjenost zaposlenih. S sprejetim sporazumom smo vse strani tudi dokazale, da se močno zavedamo, kako pomembno je za nadaljnje uspešno poslovanje ter rast in razvoj Pošte Slovenije, da poslovnim partnerjem in uporabnikom naših storitev omogočamo zanesljive in kakovostne poštno-logistične storitve ter s tem nemoteno poslovanje,« je še dodal.
 

190 dodatnih zaposlitev


Kot je povedala vodja pogajalske skupine Pošte Slovenije in svetovalka poslovodstva Karmen Lebe Grajf, so poleg plačnega dela dogovorili ukrepe, ki izboljšujejo pogoje dela. Med temi je naštela ukrepe s področja varstva delavcev, glede opreme ipd. Na Pošti načrtujejo tudi povečanje števila zaposlenih. »Trenutno ocenjujemo, da bo šlo za okoli 190 dodatnih zaposlitev,« je povedala.


Kaj so dosegli?


Po dogovoru bodo po novem nadure plačane 40 odstotkov več od običajne ure (prej 30 odstotkov), viški ur bodo plačani 50 odstotkov več kot običajne ure (prej 30 odstotkov). Dogovorili so se tudi za zvišanje nekaterih plačil, ki so jih v času krize znižali (eskalacija plač, regres, povračila stroškov za prevoz na delo). Dodatek za deljen delovni čas bodo zvišali s 15 na 18 odstotkov. Dogovorili so se tudi za dodatna plačila zaposlenih v manipulaciji (na okencih in v logističnih centrih), ki so zaradi odsotnosti drugih zaposlenih prekomerno obremenjeni.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Zdenko Lorber iz Alternative je opozoril, da je absurdno, da kolegi v družbi v državni lasti stavkajo za varnost in zdravje pri delu. 133.000 nadur je preveč. Dejal je tudi, da so pričakovanja države po donosnosti državnih podjetij previsoka. Z zahtevami sindikatov naj bi na računu pošte ostalo od štiri do šest milijonov evrov, država pa zahteva 12 milijonov.

Zdenko Lorber FOTO: Leon Vidic/Delo
Zdenko Lorber FOTO: Leon Vidic/Delo


Dogovor Pošte in sindikatov, stavke ne bo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine