Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Do dodatkov še 300.000 upravičencev

Vlada je sprejela predlog novele prvega protikoronskega zakona in predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu ter napoveduje tretji sveženj ukrepov.
Vlada je sprejela dva zakona. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vlada je sprejela dva zakona. FOTO: Jure Eržen/Delo
21. 4. 2020 | 20:31
22. 4. 2020 | 11:17
3:21
Vlada je sprejela predlog novele prvega protikoronskega zakona in predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu.

Med prejemnike dodatkov so z novelo zakona dodali še več kot 300.000 upravičencev, je sporočil predsednik vlade Janez Janša. Kot smo poročali, naj bi bili med njimi, denimo, izredni študenti, ki ne delajo, samozaposleni s krajšim delovnim časom, kmetice nad 65. letom.

S poroštvenim zakonom pa bo država podjetjem in posameznikom, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, do določene višine jamčila za kredite. »S tem je oblikovan dodaten kreditni potencial prek dveh milijard evrov,« je dodal Janša.


 

Podaljšanje ukrepov za turizem


»Ne glede na različne odprte možnosti financiranja posledic epidemije se moramo zavedati, da bomo morali vsa sredstva, ki si jih zposodimo, nekoč poplačati. Tudi zato bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bomo to sposobni brez prevelikih šokov za blaginjo Slovenije,« je dodal.



Napovedal je odpravo birokratskih ovir, ki onemogočajo hitrejši razvoj. »To bo vsebina tretjega, zadnjega – tako vsaj upamo – paketa v spopadu z epidemijo, ki ga načrtujemo že za konec maja. Z njim bomo zagotovili čim lažji prehod nazaj v čim bolj normalno življenje. Z njim bomo tudi podaljšali nekatere ukrepe iz prvega paketa za tiste panoge, predvsem turizem, ki so najbolj prizadete in kjer letos zagotovo ne moremo pričakovati hitrega ali celovitega okrevanja,« je po seji vlade še dejal Janša.


Sproščanje omejitev po prvem maju


Janša je še napovedal, da prihodnje sproščanje omejitev lahko pričakujemo po prvomajskih praznikih: »Seveda pod pogojem, da bodo rezultati testiranj na covid točkah in rezultati raziskave na splošnem vzorcu ugodni.« Dodal je, da bo odločilna sposobnost odkrivanja novih okužb v čim bolj zgodnji fazi, testiranja vseh njihovih rizičnih stikov ter možnost uporabe aplikacije za nadzor gibanja okužb: »Če bi takšno aplikacijo že lahko uporabljali vsaj na prostovoljni osnovi, kot je pred mesecem dni predlagala vlada, bi lahko vsaj v nekaj najmanj prizadetih regijah ob razumnem tveganju odpravljali omejitev gibanja na občino bivališča. Ponovno poudarjam nekaj, kar očitno razumejo vsi po Evropi in svetu, le v Sloveniji imajo s tem nekateri še vedno težave. Bolj natančno smo sposobni odkrivati, omejevati in nadzorovati vire okužb, manj omejitev je potrebnih za 99 odstotkov vseh ostalih.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine