Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Delniški indeksi so blizu štiriletnega dna

Trgi v razvoju: Kljub ugodnim vrednotenjem so ob politični negotovosti pod pritiskom
Infografika trgi v razvoju Foto Delo
Infografika trgi v razvoju Foto Delo
Mitja Baša, Triglav Skladi
22. 9. 2018 | 15:00
2:09
Delnicam podjetij na razvijajočih se trgih se ne uspe otresti prodajnega pritiska, nepriljubljenosti ter pesimizma med vlagatelji, tako so delniški indeksi ta mesec že skoraj dosegli štiriletno dno. Predvsem je zadnje čase na udaru Kitajska, ki bije trgovinsko bitko z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ta ji z uvedbo ali dvigovanjem carin na uvoz kitajskih izdelkov otežuje poslovanje. Zaradi politične negotovosti in posledično večjega tveganja so lastniški vrednostni papirji dodatno pod prodajnim pritiskom kljub zdaj že zelo ugodnim vrednotenjem.

Po mnenju analitikov ene največjih svetovnih investicijskih bank J. P. Morgan Chase je zdaj napočil trenutek, ko so delnice podjetij z razvijajočih se trgov, kjer levji delež predstavljajo kitajske delnice, zrele za nakup, zato vidijo veliko priložnost za vstop in investiranje bodisi na srednji ali daljši rok. To so argumentirali z ugodnimi fundamentalnimi kazalniki in z napovedjo kitajske vlade, ki obljublja, da bo bolj na široko odprla svoj bančni sektor tujcem, ki bodo prinesli več tujih investicij. Obenem bo dovolila tujim podjetjem, da enakovredno konkurirajo domačim podjetjem v tem sektorju. Druga največja svetovna ekonomija naj bi po napovedih v letošnjem letu zrasla za 6,6 odstotka, kar je nekoliko manj kot v preteklih letih.

Pri investiranju na razvijajoče se trge pa je kljub vsemu treba biti previden, saj so nekatere države pod dodatnimi političnimi tveganji, na primer Turčija, Južna Afrika in Brazilija, zato je bolje, da se tem državam izognemo, dokler se tam ne bodo vzpostavile dovolj stabilne razmere. Na preostalih trgih pa je pri izboru poleg vrednotenj treba upoštevati pozicijo podjetja v panogi, poslovni model, napovedi poslovanja in druge ključne spremenljivke.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine