Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Delničarji Astona Martina pretreseni in zmešani

V sedmih dnevih šest padcev tečaja delnic
Vrsta za nakup delnic Aston Martina je hitro izginila. Foto: Cnet
Vrsta za nakup delnic Aston Martina je hitro izginila. Foto: Cnet
11. 10. 2018 | 10:19
11. 10. 2018 | 11:58
1:56
Britanski proizvajalec luksuznih avtomobilov ni izbral najbolj ugodnega trenutka za začetek kotacije delnic na borzi. Pa tudi začetna vnema se je hitro razkadila.

Aston Martin, ki ga ljubitelji filmov poznajo predvsem iz filmov o Jamesu Bondu je edina britanska avtomobilska družba, katere delnice trenutno kotirajo na borzi. Delnice so bile na londonsko borzo uvršene v začetku oktobra. Aston Martin pred uvrstitvijo ni izpeljal nove prodaje delnic (dokapitalizacije), tako da za likvidnost na borzi skrbijo obstoječi delničarji. To je bil kot kaže tudi razlog, da je bila cena delnic najvišja prve dni trgovanja, ko je bila še vrsta za nakup. A ta je hitro izginila.

V šestih trgovalnih dnevih so delnic le enkrat doživele rast tečaja. Največji padec pa so doživele prav danes, ko se je tečaj znižal za 4,5 odstotka. Skupno so se delnice od prvega dne pocenile za več kot šestino.

Razlog današnjega padca je, po poročanju Bloomberga, priporočilo investicijske banke Jefferies, ki ocenjuje, da so delnice predrage in priporočajo prodajo. Ciljno vrednost so postavili še desetino nižje od trenutne borzne.

Foto Bloomberg
Foto Bloomberg
Gibanje tečaja delnic je seveda postal nov povod za uporabo sloganov slavnega agenta 007. Tako Bloomberg opisuje, da so delničarji pretresani in zmešani, pa znanem naročilu Jamesa Bonda, ki je svoj martini želel imete pretresen in ne zmešan. Pa tudi padec cene opisujejo po filmu Skyfall. V Sloveniji se sicer naslova filma ni prevajalo (gre za ime Bondovega posestva), pomeni pa padec z neba.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine