Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Dva od treh sindikatov Darsa zadovoljna s plačnim dvigom

Darsovi zaposleni zaradi nezadovoljstva s plačami na protestnem shodu.
FOTO: Janez Tomažič
FOTO: Janez Tomažič
STA, J. T.
21. 6. 2024 | 10:41
21. 6. 2024 | 17:09
3:01

Sindikat delavcev Darsa je danes pred Darsovo upravno stavbo v Ljubljani organiziral protest, saj je nezadovoljen s potekom pogajanj z vodstvom glede plač zaposlenih. Opozarja, da število zaposlenih že leta stagnira, delovne obremenitve pa naraščajo. Zaposleni so nezadovoljni tudi zaradi političnega kadrovanja v vodstvu in s tem povezanimi prejemki.

Sindikati v Darsu so podali predlog za dvig osnovnih plač v podjetju zaradi zaostankov v rasti plač, ki so se nabrali med letoma 2009 in 2019. Delo postaja vse zahtevnejše in nevarnejše, pritiski na zaposlene pa se toliko povečujejo, da to že vpliva na njihovo varnost, so v četrtek sporočili iz Sindikata delavcev Darsa, ki je del KSS Pergam.

FOTO: Janez Tomažič
FOTO: Janez Tomažič
»Medtem ko so poslovni rezultati v družbi odlični in ostajajo neporabljena sredstva na postavki stroškov dela, se nezadovoljstvo zaposlenih posledično povečuje,« so poudarili in dodali, da nezadovoljstvo potrjujejo tudi ankete med zaposlenimi.

Upravi tudi očitajo, da se do napovedi javnega shoda o dvigu plač ni želela resno pogovarjati. V pogajanjih je uprava sicer podala nekatere predloge za dvig plač zaposlenih, vendar je velika večina članov sindikata predloge zavrnila, saj se le delno nanašajo na dvig osnovnih plač, so dodali.

Javni shod so organizirali kot izraz nezadovoljstva z dano ponudbo uprave in v podporo prizadevanju Sindikata delavcev Darsa v boju za višje plače zaposlenih ter kot opozorilo upravi, da v izogib zaostrovanju sindikalnih aktivnosti stori dodatne korake v smeri upravičenih pričakovanj in zahtev zaposlenih, so sklenili.

Dars: plače smo dvignili

Klemen Brenk, vodja službe za upravljanje kadrov in odgovorna oseba za komunikacijo s socialnimi partnerji v družbi Dars, je na izjavi za javnost povedal: »17. aprila smo prejeli zahtevek za dvig plač treh sindikatov, sindikati so želeli 22-odstotni dvig. Z dvema od treh sindikatov smo se dogovorili za približno sedemodstotni dvig. Pričakujemo, da bo tudi tretji sindikat podpisal dogovor.« Brenk je dodal, da je trg dela pregret in je težko dobiti kader. Sredstva za ta kader so bila rezervirana, to je razlog za neporabljena sredstva. Letos so k iskanju kadra pristopili bolj strukturirano, zato naj teh presežkov ne bi bilo več.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine