Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Cinkarna ustavlja podzemlje

Nemci priporočili bariere za ustavitev izcejanja v Hudinjo in Vzhodno Ložnico, Benčina o sanaciji Celjske kotline
Tomaž Benčina, predsednik uprave Cinkarne Celje in Nikolaja Podgoršek Selič, članica uprave. Levo Oliver Nessler iz nemške družbe SDM Smith. FOTO: Brane Piano
Tomaž Benčina, predsednik uprave Cinkarne Celje in Nikolaja Podgoršek Selič, članica uprave. Levo Oliver Nessler iz nemške družbe SDM Smith. FOTO: Brane Piano
27. 11. 2018 | 16:14
27. 11. 2018 | 17:38
4:30
Celje – Cinkarna ima oblikovanih 5,8 milijona evrov rezervaciji za zmanjšanje odtekanja z arzenom, cinkom in klorobenzenom zastrupljene podtalnice na območju tovarne v bližnja vodotoka Hudinjo in Vzhodno Ložnico v neposredni soseščini. Letos so za raziskave, s katerimi je nemška družba CDM Smith za Cinkarno raziskovala obseg kontaminacije in vpliv podtalnice na bližnji ekosistem, porabili okoli 650.000 evrov.
 
Ekološko tveganje na območju sedanje proizvodnje Cinkarne za vodotoka Hudinja in Vzhodna Ložnica zaradi odtekanja onesnažene podtalnice so proučevali od aprila do novembra. Gre za dopolnitev ocene tveganja za zdravje ljudi, ki je bila narejena leta 2017 in je po besedah članice uprave Nikolaje Podgoršek Selič pokazala, da na območju tovarne ljudje niso ogroženi. Zaradi prahu in onesnažene zemlje ne zato, ker so površine zatravljene ali asfaltirane, preko hrane pa ne, ker ne pridelujejo rastlin za prehrano. Ostala je še podtalnica, ki je pretirano onesnažena zato, ker je tovarna zgrajena na nasipih cinkove in železove žlindre kot bremen preteklosti, največ pa tudi zato, ker je bila opuščena struga Voglajne zasuta z žlindro.

Že v letih 2016 in 2017 so ugotovili, da škodljive snovi, še najbolj cink, arzen in klorobenzen, v podtalnici močno presegajo mejne vrednosti. Ugotovili so tudi povišane vrednosti bakra, svinca in kadmija. Vzorčenje tal je potrdilo, da gre za posledico odlaganje odpadkov iz nekdanjih proizvodnih obratov in da ne izvirajo iz sedanje proizvodnje.
 
Reki Hudinja in Vzhodna Ložnica, ki s severa in zahoda zamejujeta Cinkarno, sta hidravlični pregradi in šele v višini opuščene stare Cinkarne, mimo katere teče Hudinja, na onesnaženje reke vplivajo tudi podzemne vode z desnega brega.
 
Letošnje preiskavi s številnimi vrtinami za odvzem vzorcev, tudi v habitatih na bregovih rek, so potrdile poslabšanje ekološkega stanja Hudinje in Ložnice. Čeprav se bodo podrobnejše raziskave še nadaljevale, sta predsednik uprave Tomaž Benčina in članica uprava Nikolaja Podgoršek Selič že lahko napovedala ukrepe po priporočilih CDM Smitha za naslednjih 5 do 10 let.
 
Na dveh lokacijah ob mejah tovarne, ki ju označujejo za lokaciji z »resnim onesnaženjem« in kjer je »sanacija nujno potrebna«, bodo postavili podzemni hidrološki barieri, da bi zmanjšali vpliv na stanje rek. Hidravlični zapori bodo dodali črpalne vodnjake, kjer bodo zbirali in čistili načrpano podtalnico. Na drugih treh lokacijah znotraj tovarne, kjer ni nujna takojšnja sanacija, pa bodo najmanj pet let nadaljevali z monitoringom onesnaževal v podzemnih vodah. Benčina pravi, da bodo rezervirana sredstva za to zadostovala.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine