Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Britanska podjetja so vse bolj nemirna zaradi brexita

Tudi Catherine McGuinness, predstavnica City of London, se je pridružila kritikom vlade v zvezi z odhodom Velike Britanije iz EU
Catherine McGuinness je predsednica odbora za politiko in vire v City of London Corporation. FOTO: Reuters
Catherine McGuinness je predsednica odbora za politiko in vire v City of London Corporation. FOTO: Reuters
Andrej Kotar
30. 6. 2018 | 12:00
2:40
Britanska političarka, pristojna za strateško načrtovanje v upravnem mestnem organu londonskega Cityja, opozarja, da oster odnos britanske vlade do podjetij, ki izjavljajo, da jih skrbi zaradi brexita, škodi britanskemu gospodarstvu.

Političarka in pravnica Catherine McGuinnes se je med študijem specializirala za finančno pravo in nato več let opravljala svoje delo v odvetniški pisarni v londonskem Cityju, osrednjem poslovnem območju v Londonu in največjem finančnem središču v Evropi. Poleg tega je bila svetovalka v več finančnih ustanovah in vse od devetdesetih let je politično zastopala mestno okrožje Castle Baynard v londonskem Cityju. Lani je postala predsednica odbora za strateško načrtovanje in vire v City of London Corporation, upravnem mestnem organu londonskega Cityja.

McGuinnessova je prejšnji teden izjavila, da odnos britanske vlade do podjetij v Veliki Britaniji še nikoli ni bil slabši vse od osemdesetih let prejšnjega stoletja. McGuinnessova je opozorila, da kadar koli neko podjetje poskuša opozoriti na negotovost in težave, s katerimi se bodo podjetja v Veliki Britaniji morala spoprijemati po brexitu, začne nekdo iz vlade ostro kritizirati takšna podjetja. Takšno vzdušje prevladuje ravno v trenutku, ko se številna podjetja odločajo, kateri del svojega poslovanja bodo po brexitu morda morala preseliti iz Velike Britanije v EU.

Več podjetij, ki poslujejo v Veliki Britaniji, denimo Airbus, Siemens in BMW, so že opozarjala, da jih skrbi, kako bo brexit vplival na njihove naložbe v Veliki Britaniji in da bodo zaradi negotovosti, povezane z brexitom, morda prisiljena ponovno premisliti o svojih naložbah v tej državi. Ministri britanske vlade so nato večkrat obtoževali takšna podjetja, da se vedejo neprimerno, ko grozijo, da bodo preselila del svojega poslovanja iz Velike Britanije. Zunanji minister Boris Johnson je večkrat ostro napadel takšna podjetja in po poročanju britanskih medijev pri tem uporabljal grobe žaljivke.

McGuinnessova opozarja, da takšen odnos britanske vlade do podjetij škodi britanskemu gospodarstvu, poleg tega je prepričana, da je odločitev o brexitu škodila ugledu Velike Britanije, ki nič več ne velja za popolnoma stabilen prostor, v katerem je mogoče zanesljivo in predvidljivo poslovati.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine