Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Brezposelnih manj, narašča povpraševanje po delavcih

Konec maja je bilo registriranih brezposelnih 75.148, kar je za 5,2 odstotka manj kot aprila in za 16,9 odstotka manj kot maja lani.
Ta čas je največje povpraševanje po delavcih v predelovalnih dejavnostih, zanje je prostih 1138 delovnih mest. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ta čas je največje povpraševanje po delavcih v predelovalnih dejavnostih, zanje je prostih 1138 delovnih mest. FOTO: Voranc Vogel/Delo
3. 6. 2021 | 12:57
3. 6. 2021 | 15:29
2:49
Brezposelnost v Sloveniji se še naprej zmanjšuje. Konec maja je bilo registriranih brezposelnih 75.148, kar je dobrih štiri tisoč oziroma za 5,2 odstotka manj kot mesec prej in za 16,9 odstotka manj kot maja lani. Manj brezposelnih je bilo v vseh območnih službah po državi, ugotavljajo na zavodu RS za zaposlovanje.

Število registriranih brezposelnih je tako za dobrih dva tisoč manjše kot pred začetkom epidemije februarja lani in je približno na ravni iz decembra 2019. Manj spodbuden pa je podatek, da je med prijavljenimi kar dobra polovica, 55,7 odstotka, dolgotrajno brezposelnih.

V prvih petih mesecih je bilo sicer v povprečju na zavodu prijavljenih 83.324 brezposelnih oseb, kar je 0,6 odstotka več kot v istem obdobju lani, a trend brezposelnih gre od začetka leta navzdol, pri čemer pa je treba upoštevati tudi učinke protikoronskih ukrepov. Državno subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa je namreč po strokovnih ocenah letos ohranilo nekaj deset tisoč delovnih mest v najbolj prizadetih sektorjih gospodarstva.


Povpraševanje v industriji, gradbeništvu, gostinstvu


Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področja predelovalnih dejavnosti, drugih poslovnih dejavnosti, gradbeništva in zdravstva in socialnega varstva, so sicer maja zavodu sporočili 13.119 prostih delovnih mest. To kaže na močno pomladansmko oživljanje trga dela, saj je bilo konec prejšnjega meseca povpraševanje po novih delavcih za 32,1 odstotka večje kot aprila in za kar 80,2 odstotka večje kot maja lani, ko je bila država v krču prvega vala epidemije.

Na trgu dela se poznajo učinki povečanih naročil v industriji, investicije v gradbeništvu in pa postopno odpiranje države, ki končno prispeva k začetku odboja v najbolj prizadetih storitvah. To lahko zaznamo tudi strukture povpraševanja po novih zaposlenih.

Ta čas je največje zanimanje delodajalcev po novih delavcih v predelovalni industriji, zanje je prostih 1138 delovnih mest, brez težav pa dobijo zaposlitev tudi natakarji, kuharji, čistilci in delavci v gradbeništvu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine