Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Bikovski trend ne kaže znakov šibkosti

Za nadaljevanje rasti na trgu delnic skrbijo dobički, umirjanje inflacije in ohlapnejša denarna politika.
Čeprav je negotovosti v okoju veliko, vlagatelji verjamejo v nadaljevanje rasti delnic. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Čeprav je negotovosti v okoju veliko, vlagatelji verjamejo v nadaljevanje rasti delnic. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Mitja Baša, Triglav Skladi
27. 10. 2024 | 15:00
4:11

Svetovna ekonomija se spopada z nekaterimi izzivi, kot so geopolitična negotovost, vojne in druge napetosti ter politična nestabilnost. Kljub temu so gospodarski temelji v ZDA ostali čvrsti. Revidirani podatki o bruto domačem proizvodu v ZDA kažejo na višje stopnje rasti v prvem kvartalu letos, ko se je ocenjena rast BDP z 1,4 povečala na 1,6 odstotka, v drugem kvartalu pa kaže na triodstotno rast BDP.

Potrošniški sektor je zaradi zdrave zaposlenosti in rasti plač še vedno stabilen kljub nekaterim izzivom, kot so povečani zahtevki za brezposelnost zaradi nedavnih stavk in naravnih nesreč. Zadnji podatki za evropsko gospodarstvo pa so vse bolj skrb vzbujajoči glede prihodnje rasti, saj se Nemčija kot največje gospodarstvo spopada z velikimi izzivi. Storitvena inflacija v EU ostaja še naprej na višji ravni (3,7 odstotka), medtem ko se je jedrna inflacija znižala na 1,7 odstotka in dala centralni banki možnost zniževanja obrestnih mer, saj tako pomaga gospodarstvu, da dobi potreben zagon.

Mitja Baša, Triglav Skladi

FOTO: Jernej Lasič/Triglav Skladi
Mitja Baša, Triglav Skladi FOTO: Jernej Lasič/Triglav Skladi

Rast delnic se nadaljuje

Na delniških trgih se nadaljuje bikovski trend in rast tečajev delnic. Kljub sedanji negotovosti, kot so bližajoče se predsedniške volitve v ZDA in vse večje geopolitične napetosti zaradi vojne v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, v največjih investicijskih hišah menijo, da bo bikovski trend trajal.

Dejavniki, ki bodo najbolj pripomogli k nadaljevanju rasti, so rast dobičkov podjetij, umirjanje inflacije in ohlapnejša denarna politika. Rast prihodkov in vzdržljivost marž na višjih ravneh se še posebej pričakuje v sektorjih, kot so zdravstvo, informacijska tehnologija in finance, in so tudi ključni motorji sedanjega bikovskega trga. Kljub izzivom, kot so višje cene in vse večji dolgovi, ostajajo potrošniki v dobrem položaju, saj se je bogastvo gospodinjstev povečalo tudi na račun rasti delnic.

Nepremičninski trgi po svetu so v preteklih letih doživeli velike cenovne korekcije, vendar se zdaj stabilizirajo. Vlagatelji so tako soočeni z dobrimi priložnostmi za vstop na trg. Prihodnji dve leti bosta po mnenju analitikov ugodni tudi za vlaganja v evropske nepremičnine, saj so cene zdaj stabilne. Posebno zanimive so tudi infrastrukturne naložbe, zlasti v obnovljive vire energije, vezane na energetski prehod. Po nekaterih poročilih bo obnovljiva energija postala večinski del infrastrukturnih naložb, saj vlade in korporacije po vsem svetu veliko sredstev vlagajo v čisto energijo.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Osredotočenost na umetno inteligenco

Naraščajoče izjemno povpraševanje po tehnologijah, ki uporabljajo umetno inteligenco, je osredotočeno na podatkovne centre, katerih gradnja se je v zadnjem letu zelo povečala, kar posledično vodi v vse večjo porabo energije in potrebe po naložbah v zeleno energijo in infrastrukturo. Umetna inteligenca prispeva k širšim globalnim trendom, kot so dekarbonizacija in digitalizacija, kar dodatno povečuje njen vpliv na dolgoročne investicijske priložnosti v tehnološkem sektorju.

Razvoj umetne inteligence spodbuja rast zagonskih podjetij, predvsem v segmentu generativne umetne inteligence, ki se vse bolj uporablja za napredne rešitve pri poslovanju, financah, zdravstvu in proizvodnji. Umetna inteligenca bo gotovo tudi v prihodnje imela ključno vlogo pri preoblikovanju gospodarstev, kar pomeni, da so naložbe v ta segment še kako privlačne.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine