Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Banka Slovenije z optimistično gospodarsko napovedjo

Gospodarsko okrevanje bo odvisno tudi od porabe prihrankov prebivalstva.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
16. 6. 2021 | 12:13
16. 6. 2021 | 13:34
3:03
Banka Slovenije je znatno izboljšala letošnjo gospodarsko napoved, a hkrati opozarja tudi na negotovosti in tveganja. Sloveniji je za letos v osrednjem scenariju napovedala gospodarsko rast v višini 5,2 odstotka, kar je 2,1 odstotne točke višje, kot je predvidevala konec lanskega leta. Za prihodnje leto je napoved rasti zvišala s 4,5 na 4,8 odstotka, za leto 2023 pa jo je ohranila pri 3,1 odstotka.

Najnovejša napoved BS je ugodnejša od napovedi vseh drugih inštitucij (Umar, evropska komisija, GZS, OECD, EBRD itd.) in je narejena na predpostavkah, da epidemiološke razmere ne bodo zahtevale ponovnega večjega in dolgotrajnejšega zaprtja gospodarstva in da bodo gospodarstvo še naprej podpirali ukrepi denarne in fiskalne politike. 

Po osrednji napovedi naj bi Slovenija dosegla predkrizno raven BDP v prvem četrtletju prihodnjega leta, rast pa naj bi krepilo domače in tuje povpraševanje. Zasebna potrošnja naj bi se po lanskem upadu letos povečala za 4,8 odstotka, trošenje gospodinjstev pa naj bi krepila tudi ugodna gibanja na trgu dela. V BS računajo, da bi se z izboljšanjem epidemiloških razmer lahko brezposelnost v obdobju do konca leta 2023 celo znižala na zgodovinsko nizko raven. 

Državne naložbe naj bi bile letos sofinancirane tudi iz sredstvi sklada »Naslednja generacija EU«, na rast izvoza pa naj bi ugodno vplivalo okrevanje v glavnih gospodarskih partnericah.  


Trije alternativni scenariji


V centralni banki izpostavljajo, da je napovedovanje povezano s številnimi negotovostmi in opozarjajo predvsem na velika tveganja, povezana z nadaljnjim razvojem epidemije. V sodelovanju z Janezom Žibertom z zdravstvene fakultete v v Ljubljani so tako pripravili še tri alternativne scenarije. Najbolj ugoden predvideva razmere brez novih valov okužb, precepljenost prebivalstva in še hitrejše prilagajanje gospodarstva, v tem primeru bi bila rast letos sedemodstotna, predkrizno raven BDP pa bi dosegli že letos, pravi direktorica analitsko raziskovalnega centra BS Arjana Brezigar Masten.

Manj ugoden scenarij predpostavlja premajhen delež cepljenih, jesenski val s strožjimi omejitvenimi ukrepi in gospodarsko rast, ki bi bila za odstotno točko nižja od osrednje napovedi. Ostrejši scenarij pa predpostavlja pojav nove različice virusa, odporne proti obstoječim cepivom, kar bi pomenilo obsežnejše zaprtje države v 2021 in znižanje rasti na tri odstotke.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine