Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Novembra tretjinski padec v avtomobilski prodaji

Slovenski avtomobilski trg prejšnji mesec pričakovano navzdol.
Število prodanih avtomobilov v Sloveniji je bilo prejšnji mesec pričakovano bistveno nižje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Število prodanih avtomobilov v Sloveniji je bilo prejšnji mesec pričakovano bistveno nižje. FOTO: Leon Vidic/Delo
2. 12. 2020 | 12:38
2. 12. 2020 | 15:44
2:24
V Sloveniji je bilo novembra na novo registriranih za tretjino manj avtomobilov kot v tem mesecu lani, poslabšalo se je tudi celoletno povprečje. O podobnih padcih govorijo tudi prve številke iz večjih zahodnoevropskih držav.
 
Po podatkih sekcije za osebna motorna vozila pri TZS je bilo prejšnji mesec na novo registriranih 3565 osebnih avtomobilov ali za 33 odstotkov manj kot v primerljivem lanskem mesecu. V enajstih mesecih je skupna številka dosegla 51348, kar je za 25 odstotkov manj kot v tem obdobju lani.

Potem ko se je po pomladnem zaprtju in ostrih padcih poleti prodaja okrepila in bila precej dobra še v septembru, je oktobra znova nekoliko nazadovala, prejšnji mesec pa ob zaostrovanju virusne in krize in ob ustavljanju trgovinske dejavnosti še veliko bolj.

Če pogledamo november po posameznih delih trga, so seveda večinoma vsi v rdečih številkah, izjema so bili baterijski električni avtomobili, ko so imeli tudi prejšnji mesec več registracij, a se to še vedno dogaja z nizke osnove, njihov tržni delež je npr. novembra znašal slabe tri odstotke, na letni ravni pa še nekaj manj. Skupno je bil letos pri nas na novo registriranih nekaj več kot 1400 električnih avtomobilov.

Izrazito negativne številke so tudi pri lahkih gospodarskih vozilih, tam je usihanje prodaje letos še nekoliko večje: novembra se je število njihovih registracij glede na primerljiv lanski mesec zmanjšalo za 36 odstotkov, v enajstih mesecih pa za 29 odstotkov (skupaj 7319 vozil).

Zaradi ponovnega omejevanja dejavnosti o podobno rdečih številkah poročajo tudi z nekaterih zahodnoevropskih trgov. Iz največje Nemčije novembrskih številk še ni, se je pa npr. v Franciji prodaja avtomobilov prejšnji mesec zmanjšala za 27 odstotkov in v Španiji za 19 odstotkov. Vsaj kar se Francije tiče, naj bi bila tamkajšnja trgovska dejavnost zdaj znova sproščena.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine