Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Airbnbjeve ovire na poti do borze

Dokazati mora, da je zaupanja vreden.
Na platformi je že več kot sedem milijonov nepremičnin iz skoraj vsake države na svetu. Foto Reuters
Na platformi je že več kot sedem milijonov nepremičnin iz skoraj vsake države na svetu. Foto Reuters
5. 1. 2020 | 12:00
5. 1. 2020 | 13:42
2:28
V letu 2020 bo Airbnb vstopil na borzo, je jeseni napovedal generalni direktor in soustanovitelj podjetja Brian Chesky. Od takrat se v družbi še posebno trudijo za vzpostavitev zaupanja v njihov koncept oddaje in najemanja nepremičnin turistom kot v platformo, kjer ves posel poteka. Šele na podlagi zaupanja strank bodo lahko pridobili zaupanje potencialnih vlagateljev. Se pa pri tem srečujejo z velikimi težavami.

Na zabavi v enem od kalifornijskih stanovanj, ki je bilo najeto prek Airbnb, je prišlo do streljanja, med katerim je bilo ubitih pet ljudi. Ko je na kraj dogodka prišla policija, je bilo v hiši več kot sto ljudi. »Med mojimi pogoji oddaje sta bila tako omejitev števila gostov kot prepoved zabav, a ljudje lažejo,« je ob dogodku povedal lastnik nepremičnine Michael Wang.

Skoraj v istem obdobju je neka kriminalna združba zlorabila platformo Airbnb tako, da je stranke speljala na ponarejeno stran, kjer so po fotografijah sodeč rezervirale privlačne nepremičnine, ko pa so prišle na kraj, se je izkazalo popolnoma drugače. Mediji so ob dogodku opozorili, da je mogoče preprosto izkoristiti slab Airbnbjev nadzor, in tudi, da podjetje niti logistično niti finančno ni naredilo veliko, da bi pomagalo žrtvam.

»Airbnb mora spet vzpostaviti zaupanje,« je dejal Chesky in napovedal spremembe, med katerimi so tudi popolno preverjanje ponudnikov nepremičnin, spremljanje mnenj uporabnikov, 24 ur na dan delujočo vročo linijo za pritožbe, na katero bodo lahko klicali sosedje, za najemnike pa jasnejšo politiko pri zamenjavi nepremičnin in povračilih.

Airbnb, ki je po ocenah Fortuna lani ustvaril od štiri do pet milijard evrov prihodkov, si po vstopu na borzo nikakor ne želi slabših rezultatov ali celo polomije, ki se je zgodila nekaterim uspešnim zagonskim podjetjem. V nasprotju s podjetji, kot so Uber, Lyft, Zoom in Pinterest, ne potrebuje nujno kapitala in pred prvo izdajo delnic hoče investitorjem pokazati, v katero smer se bo Airbnb razvijal. Kot je za Fortune poudaril Brian Chesky, želijo popotniku omogočiti popolno storitev, da bo na enem mestu lahko rezerviral vse, od prenočišča in transporta do hrane in izletov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine