Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

AIK predložila dovoljenje za prevzem Gorenjske banke

Srbska AIK banka je po naših neuradnih podatkih v ponedeljek v večernih urah lastnikom Save, ki prodajajo Gorenjsko banko, predložila le soglasje za prevzem srbske centralne banke.
AIK banka je za prevzem potrebovala še novo dovoljenje slovenske centralne banke ter dovoljenje srbske centralne banke. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
AIK banka je za prevzem potrebovala še novo dovoljenje slovenske centralne banke ter dovoljenje srbske centralne banke. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
A. S. H., STA
1. 5. 2018 | 09:38
1. 5. 2018 | 13:07
1:47
Ljubljana -  Prevzem je srbska banka napovedala sicer že prej, a ga ni izvedla, saj doslej ni pridobila ustreznih dovoljenj bančnih regulatorjev. Lastniki Save so ji čas za to na željo SDH, da bi se Sava s prodajo banke razdolžila, podaljšali do zadnjega dne v aprilu.

V srbski centralni banki, ki je menda srbski banki že dala soglasje, in AIK banki na naša vprašanja o soglasju niso odgovorili. Upravni odbor Save pa se bo z novimi dejstvi seznanil takoj po praznikih.

Sava naj bi AIK prodala 37,6 odstotka Gorenjske banke. A srbska banka ima po pisanju Dela z ostalimi lastniki Gorenjske banke, med katerimi je z 6,81-odstotnim deležem največja Družba za upravljanje terjatev bank, med njimi pa so še nekatera druga podjetja in občine, že podpisano pogodbo za prodajo še okoli 12-odstotnega deleža Gorenjske banke.

AIK, ki v Gorenjski banki uradno obvladuje 20,99-odstotni delež, ima za prevzem dovoljenje agencije za varstvo konkurence, medtem ko ji dovoljenje Banke Slovenije dovoljuje lastništvo v višini med 20 in 33 odstotki. Za prevzem je tako potrebovala novo dovoljenje slovenske centralne banke ter dovoljenje srbske centralne banke. In zdaj je menda dobila soglasje slednje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine