Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
EU novice

Prepozno ugotovili, da je Nemčijo zajel zeleni val

Država se je po teh evropskih volitvah spet razdelila na zahodno in vzhodno Nemčijo.
Socialni demokrati (SPD) so na evropskih volitvah z vodilno kandidatko Katarino Barley doživeli pravi polom. V stranki gre za vprašanje preživetja. FOTO: Reuters
Socialni demokrati (SPD) so na evropskih volitvah z vodilno kandidatko Katarino Barley doživeli pravi polom. V stranki gre za vprašanje preživetja. FOTO: Reuters
27. 5. 2019 | 22:05
30. 5. 2019 | 18:21
4:03
Frankfurt – Evropske volitve so v Nemčiji močno premešale politične karte. Vzhod države so prevzeli skrajni desničarji, večja mesta zeleni, socialna demokracija je potonila, krščanska demokracija pa se tolaži, da so še vedno najmočnejša stranka. A kako dolgo še in kaj prinaša dejstvo, da je stranka Zelenih pobrala krščansko demokratski uniji (CDU) in socialnim demokratom (SPD) okoli 2,5 milijona volivcev in da mladi večinsko podpirajo zelene? Dan po volitvah so se vsi kesali, kako niso pravočasno ugotovili, da je Nemčijo zajel zeleni val.

Pogled v drobovje rezultatov volitev v Nemčiji pokaže, da se je politični zemljevid države močno prebarval in tudi geografsko polariziral. Najbrž najzanimivejši trend je dejstvo, da etablirane stranke izgubljajo podporo predvsem med mladimi volivci. Brez teh pa niti CDU, ki je še vedno najmočnejša stranka v državi, v prihodnost ne more gledati z optimizmom. Ne le mladi do 30 let, tudi tisti, stari od 30 do 45 let, se vse bolj obračajo stran od CDU. In so prestopili k Zelenim.

Voditeljica nemških Zelenih Annalena Baerbock in nosilec njihove liste Sven Giegold. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Voditeljica nemških Zelenih Annalena Baerbock in nosilec njihove liste Sven Giegold. FOTO: Tobias Schwarz/AFP


Tako v CDU kot SPD so priznali, da njihovi programi za mlade niso zanimivi. Težave SPD so precej globlje in ni videti, da bi v stranki vedeli, kaj sploh narediti, da ne bodo ob prihajajočih deželnih volitvah v Brandenburgu, na Saškem in v Turingiji povsem izginili z zemljevida. SPD tone že več let in najbrž je težave stranke še najbolje povzel Sebastian Hartmann, vodja dežele Severno Porenje - Vestfalija, ko je dejal, da SPD na spremembe tradicionalnih delavskih struktur, družbe in socialne varnosti ni ponudila zanesljivih odgovorov.

Oglasil se je tudi nekdanji predsednik stranke Sigmar Gabriel, ki se je moral pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami umakniti Martinu Schulzu. »Učinek Schulz« je neverjetno hitro splahnel in grenkobe v Gabrielovih izjavah, da bi morali vsi, ki so v zadnjih letih vodili v sedanje stanje v stranki, prevzeti odgovornost, ni mogoče prezreti. Koalicija SPD s CDU za zdaj ni ogrožena, sprememb v vladi ni na sporedu, a na levem polu SPD vse glasneje zahtevajo spremembe v odnosu do CDU.


V CDU učinek Merkel


V CDU po drugi strani ocenjujejo, da je slabši rezultat posledica ne najboljše podobe velike koalicije med volivci in slabega dela podmladka stranke. V podmladku predsednici stranke Annegret Kramp-Karrenbauer vračajo udarec, češ da ima vodstvo težave v komunikaciji z mladimi, ne podmladek.

Annegret Kramp-Karrenbauer podmladek CDU očita, da je izgubila stik z mladimi. FOTO: AFP
Annegret Kramp-Karrenbauer podmladek CDU očita, da je izgubila stik z mladimi. FOTO: AFP


Gre za 26-letnega vlogerja Reza, ki je z videom z naslovom Uničenje CDU, objavljenim tik pred volitvami, poskrbel za majhen pretres v stranki. Na posnetku našteva vse napake stranke in volivce poziva, naj je ne podprejo, prav tako ne SPD, ker stranki nimata ustrezne okoljske politike. Odgovor CDU je bil zelo pokroviteljski in neroden. CDU je v primerjavi z zadnjimi zveznimi volitvami izgubila več kot polovico mladih volivcev.

Poleg vzpona Zelenih je opazna tudi konsolidacija skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) v nekaterih vzhodnonemških deželah. V Brandenburgu in še posebno na Saškem je AfD premagala vse druge stranke. Izjemni rezultati na vzhodu pričajo, da je stranki uspelo s protimigracijsko politiko novačiti med volivci, ki z migranti nimajo veliko stikov. Država se je po teh volitvah spet razdelila na zahodno in vzhodno Nemčijo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine