Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Začeli črpati vodo s potapljajoče se ladje

V kvalifikacijah tretje tekme novoletne turneje v Innsbrucku so bili uspešni vsi slovenski skakalci, najboljši pa presenetljivo Anže Lanišek.
Timi Zajc je imel v današnjih kvalifikacijah spet smolo z razmerami, jutri pa ga v prvi seriji čaka zanimiv dvoboj s Piotrom Žylo, drugouvrščenim v skupnem seštevku svetovnega pokala. FOTO: Reuters
Timi Zajc je imel v današnjih kvalifikacijah spet smolo z razmerami, jutri pa ga v prvi seriji čaka zanimiv dvoboj s Piotrom Žylo, drugouvrščenim v skupnem seštevku svetovnega pokala. FOTO: Reuters
Saša Verčič, poročevalka
3. 1. 2019 | 19:30
3. 1. 2019 | 19:36
4:39
Innsbruck – Ko so časi slabi, je vsak premik na bolje dobrodošel. In tako so si lahko v slovenski skakalni reprezentanci po današnjih kvalifikacijah tretje postaje novoletne turneje v Innsbrucku vendarle vsaj malce oddahnil, potem ko se je na jutrišnjo tekmo (začetek ob 14. uri) prebila vsa šesterica. In vsi so dobili zelo zanimive tekmece v dvobojih, nekateri ne toliko po trenutni formi kot pa po imenih.

Zelo nenavadno podobo je dobila slovenska reprezentanca po odhodu Domna in Petra Prevca z novoletne turneje, saj jo sestavljajo Timi Zajc, Anže Semenič, Jernej Damjan, Bor Pavlovčič, Anže Lanišek in Rok Justin. A našteti so poskrbeli, da se je v Innsbrucku šele drugič v sezoni zgodilo, da so Slovenci s kvalifikacijami opravili stoodstotno (le še na drugi preizkušnji v Ruki, kjer so za prvo kvalifikacije odpadle), doslej sta praviloma odpadala po dva ali pa celo trije, je pa tudi res, da je do turneje štirih skakalnic nastopala sedmerica …

Pred 4.200 gledalci – torej veliko manj kot na nemškem delu – se je v težkih razmerah zaradi kombinacije nizkega zaletnega mesta in spremenljivega vetra v naši ekipi najbolje znašel Lanišek, ki je končal na 11. mestu. Za začetek lep obliž na rano, potem ko ga na nemških preizkušnjah ni bilo v reprezentanci. »Priznam, da sem bil na začetku zelo razočaran, jezen nase in še na koga drugega. Potreboval sem kak dan, da sem se 'sestavil'. Po pogovoru s trenerjem Gorazdom Bertoncljem mi je bilo lažje, ker mi je dejal, da računa name. Pred novoletno turnejo se je začela forma spet vzpenjati in vesel sem, da sem dobil priložnost v drugem delu,« je dejal Lanišek, ki ni želel v podrobnosti, na koga je bil jezen, kaj lahko pa da je imel v mislih »komunikacijske šume« na državnem prvenstvu v Planici, po katerem je ostal zunaj ekipe za turnejo.

Anže Lanišek se je vrnil v ekipo in bil v kvalifikacijah zelo uspešen. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Anže Lanišek se je vrnil v ekipo in bil v kvalifikacijah zelo uspešen. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Tako se je odpravil na tekmi celinskega pokala v Engelberg, kjer si je z 2. in 5. mestom okrepil samozavest in se lahko mirno lotil preizkušnje v Innsbrucku. »S prikazanim tu sem zadovoljen in upam, da bom nadaljeval v takšnem ritmu, morda še nekaj malega dodal,« načrtuje Lanišek, eden treh slovenskih nosilcev v današnjih parih. Ob njem bosta to še Timi Zajc, ki je imel med uvrščenimi na tekmo druge najslabše vetrne razmere in je zasedel 20. mesto, ter Jernej Damjan, ki je bil 25.
 

Izgubljene občutke težko najti


Slednji upa na zasuk forme na Bergislu, kjer se je pred letom dni končno spoprijateljil s skakalnico in osvojil 5. mesto. Če se mu ne bi uspelo prebiti na tekmo, bi šel po poti bratov Prevc in se odpravil proti domu, saj se mu v Bischofshofnu še nikdar ni obrnilo na bolje, zato si je danes kar oddahnil.

»Bil sem že kar jezen, ker ne najdem, kar iščem, a vem, da mi do tega manjka zelo malo. Malo pa je lahko včasih zelo veliko … Nikakor nisem našel pravega občutka v počepu, kar je moja večna hiba, ki pa sem jo v prejšnji sezoni denimo odpravil. Danes sem imel po dolgem času spet dobre občutke in na tem lahko gradim naprej,« je ocenil Damjan in se razveselil tudi Laniškovega nastopa: »Zelo sem vesel, da mu je uspelo. Prav tako sem zelo vesel, da je še eden, ki bo metal vodo z naše ladje, za katero so rekli, da se bo potopila. Imamo novega garača in vesel sem zanj.«

Slovenci bodo jutri nastopili v zelo zanimivih parih prve serije, saj se bo Lanišek pomeril z Noriakijem Kasaijem, Zajc z drugouvrščenim v skupnem seštevku svetovnega pokala Piotrom Žylo, Damjan z Michaelom Hayböckom, Semenič (37.) s Simonom Ammannom, Pavlovčič (41.) s Stefanom Kraftom in Justin z Dawidom Kubackim, tretjim v seštevku novoletne turneje.

Potem ko je Rjoju Kobajaši dobil preizkušnji v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchu, je bil prvič v tem tekmovanju najboljši tudi v kvalifikacijah, medtem ko je bil njegov najbližji zasledovalec v skupnem seštevku Markus Eisenbichler šele 32. Bo že jutri v veliki meri padla odločitev o končnem zmagovalcu?

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine