Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Za razdaljo Anamarija še nima ogretega motorja

Slovenska reprezentanca bo imela sklepne priprave za sezono na Norveškem. Lampičeva posebej vadila v Italiji.
Slovenski tekači na smučeh se dobre volje odpravljajo na sklepne priprave pred sezono v Skandinavijo.<br />
FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Slovenski tekači na smučeh se dobre volje odpravljajo na sklepne priprave pred sezono v Skandinavijo.<br /> FOTO Jože Suhadolnik/Delo
8. 11. 2018 | 06:00
3:42
Ljubljana – Zima ob visokih temperaturah zadnjih dni pri nas še ni kaj prida napovedala svojega prihoda, za tekmovalne akterje pa seveda ni izbire. Bliža se tudi začetek sezone v smučarskem teku, uvodna preizkušnja bo zdaj že tradicionalno v Kuusamu na finskem severu, 24. in 25. t. m. Zadnji del priprav bodo člani slovenske reprezentance opravili v Beitostølnu na Norveškem.

Večji del izbrane vrste se bo tja odpravil v nedeljo, Katja Višnar in Vesna Fabjan sta že na evropskem severu. Slednje predvidoma ne bo na uvodnem prizorišču, tekmovalni karavani se bo pridružila na drugi postaji sezone v olimpijskem Lillehammerju. Sicer pa se bo na finski premieri predstavila peterica iz slovenske ekipe – Anamarija Lampič, Alenka Čebašek, Katja Višnar, Janez Lampič in Miha Šimenc. Poleg teh reprezentantov in Fabjanove bodo v udarni postavi za sezono še Anita Klemenčič, Manca Slabanja in Luka Prosen.

Udarni adut slovenske izbrane vrste bo Anamarija Lampič. Gorenjka še naprej vadi po programu prejšnjega glavnega reprezentančnega trenerja, italijanskega strokovnjaka Stefana Saracca, pred dnevi se je vrnila s priprav v Livignu, smučarskem središču ob meji Italije in Švice. »Sprva mi je bilo žal, da teh priprav nisem podaljšala še za en teden, saj smo imeli v zadnjih dneh boljše razmere za vadbo kot na začetku,« je dejala, ob tem pa tudi poudarila: »A zame so bile to resne višinske priprave, saj smo vadili na 1800 m, doma sem denimo na 300 m nadmorske višine. Večina italijanskih tekačic, s katerimi sem bila skupaj, pa živi na 1200 m, zato se takšni spremembi precej lažje prilagodi. Meni je tako realno dober teden treninga zadostoval, seveda bodo pomembni tudi zadnji dnevi vadbe na Norveškem. Čutim, da sem za šprinte že dobro pripravljena, za tek na razdalji pa moram še ogreti motor ...«


Čebaškovi všeč spored, Lampičevi ne


Osrednji cilj reprezentance bo seveda kar najboljši nastop na februarskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu na Tirolskem, naša vodilna tekačica pa bi se prvič doslej na premieri v Kuusamu rada uvrstila med najboljših deset. Pred SP bi se rada odrezala tudi na novoletni tekaški turneji in tam na visoki ravni pripravljenosti pričakala zadnjo etapo v dolini Fiemme z znamenitim vzponom na Alpe Cermis. »Prav vzdržljivosti smo v letošnjem pripravljalnem obdobju namenili več pozornosti kot v preteklosti,« je ob včerajšnjem srečanju z novinarji pred nedeljskim odhodom na Norveško dejala Alenka Čebašek. Na zadnjih olimpijskih igrah je opozorila nase z 12. mestom na desetkilometrski preizkušnji, zadovoljna je – v nasprotju z Lampičevo –, da je v koledarju prihajajoče sezone precej več šprinterskih tekem z drsalnim korakom kot pa v klasični tehniki.

Kajpak prihajajoči meseci predstavljajo poseben izziv tudi za Nejca Brodarja, ki pa kot novi glavni trener ne razmišlja le o tej zimi, temveč tudi dolgoročno. Zaveda se, da bodo na SP 2023 v Planici prav vsi člani domače reprezentance pod posebnim drobnogledom. »Zato moramo poskrbeti, da bomo do takrat uveljavili nekatere mlajše, ki šele prihajajo na mednarodno sceno,« je podčrtal, a prve načrte usmeril k letošnjem uvodu na Finskem. Sezona je pred vrati.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine