Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Za najhitrejše smuči ura in pol spanca

Za serviserja Aleša Sopotnika Ilkino zlato peta kolajna na SP v Åreju.
Izkušeni Aleš Sopotnik je poskrbel za najhitrejše smuči.<br />
FOTO Mojca Finc/Delo
Izkušeni Aleš Sopotnik je poskrbel za najhitrejše smuči.<br /> FOTO Mojca Finc/Delo
11. 2. 2019 | 06:00
4:19
Da je Ilka Štuhec pridirkala do svojega drugega naslova svetovne prvakinje, ima zasluge tudi njen izkušeni serviser Aleš Sopotnik. Trboveljčan, ki se je po dolgih letih dela v tujini v pripravljalnem obdobju za to sezono vrnil h koreninam, ima s svetovnih prvenstev v Åreju že pet kolajn. Leta 2007 je z legendarno šampionko Anjo Pärson osvojil tri zlate snežinke in eno bronasto. Pred zmago Štuhčeve je ponoči spal zgolj poldrugo uro.

»Za tekmo sem pripravil tri pare smuči. Vreme se je stalno spreminjalo, napoved ni popolnoma držala. Zjutraj sem izbor zožil na dva para. Ko sem končal s pripravo, sem pogledal ven in začelo je snežiti. Rekel sem si, potrebujem smuči za takšen sneg. Struktura, masa, vse se je poklopilo, Ilka pa je naredila svoje,« je pojasnjeval sogovornik, izjemno cenjen v smučarskem svetu. Te dni je Stöckli imel na prizorišču tri testne smučarje, ki so ugotavljali, katera oprema je najprimernejša in najhitrejša. »Preizkušali smo različne maže in smuči, iskali pravo kombinacijo kemijskih spojin in različnih proizvajalcev, ki bi bili najboljši za razmere na smukaški tekmi. Zjutraj je sijalo sonce, že je kazalo, da se bo povsem zjasnilo, potem se je kar zaprlo, začel je pihati veter, pa se je zgodila sprememba štarta, tudi jaz sem bil živčen,« je dan podoživljal Sopotnik, ki je te dni spal po štiri ure na noč, z izjemo najkrajše pred smukaško tekmo.

Na koncu se je odločil za smuči, s katerimi je bila Štuhčeva na stopničkah v svetovnem pokalu v Cortini prejšnji mesec. To so bile iste, s katerimi je osvojila naslov svetovne prvakinje v St. Moritzu 2017. »Pripravljene sem imel tudi tiste, s katerimi je v tej sezoni zmagala v svetovnem pokalu v Val Gardeni. Če ne bi snežilo, bi jih uporabili. V Cortini je s smučmi presmučala kamen. Dali smo jih na 'mašino', jih večkrat premazali,« je pojasnjeval, da po tem ni imel več prave primerjave, kako hitre so. »Zdaj je trud poplačan. Odvalila se mi je skala. Vedno pravim, delaj dobro in povrnilo se ti bo,« je poudaril Sopotnik.


Med, piranska sol in bučno olje


Kakšno je sodelovanje med njim in Štuhčevo? »Ima zelo dober občutek za smuči. Povem ji, kar mislim, ničesar ne skrivamo. Če ji dam nove smuči, jo opozorim, kako se bodo odzvale. Da je pripravljena na to. Zaupanje gradiš zelo dolgo, izgubiš pa ga lahko v hipu. Tega se zelo dobro zavedam. Vedno je treba biti na preži. Pridejo trenutki, ko se vse poklopi in pride do nepopisnega veselja, sreče. Ilka si to zasluži. Garala je za ta dosežek, njena vrnitev pa je bila takšna, da je po poškodbi večina pozabila, da je bila sploh poškodovana,« je razmišljal.

Lepo je bilo videti, kako so se akterji belega cirkusa postavili v vrsto, da bi mu čestitali. »To je izkazovanje spoštovanja, ogromno prijateljev imam v smučarskem svetu. Veste, ko potujem, imam v avtomobilu slovenski med, piransko sol in bučno olje. Prijatelje rad obdarim s tem, to je ta pristen stik. In če se zgodi taka velika stvar, kot je Ilkin naslov, se skupaj poveselimo,« je pripovedoval, ponosen na rezultat, in dodal, da se bo ekipa domov odpravila z lahkim srcem.

Sopotnik se je v Åre pripeljal s kombijem, polnim opreme iz Maribora (2500 km dolga pot). Danes zjutraj pa se je že odpravil proti naslednjemu tekmovališču, Crans Montani, kjer bo Štuhčeva v svetovnem pokalu tekmovala zadnji konec tedna v tem mesecu. »Najprej gremo na evropski pokal, da vidimo teren in se pripravimo. Smo 21 točk za močnimi Avstrijkami v smukaški razvrstitvi. Če smo že tako blizu, ničesar ne bomo prepuščali naključju, da si ne bi pozneje očitali, da nismo naredili dovolj in smo se na SP pustili zavesti,« je potrdil, da uspeh sezone ni prinesel počitka, ampak nadaljnje delo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine