Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Z motom »Zmaga ali krsta!« gre v napad na naslov svetovnega prvaka

Nemcu Markusu Eisenbichlerju kvalifikacije na veliki skakalnici nordijskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku.
Takšen razgled na Innsbruck si je včeraj priskakal kvalifikacijski zmagovalec Markus Eisenbichler. FOTO: Michael Dalder/Reuters
Takšen razgled na Innsbruck si je včeraj priskakal kvalifikacijski zmagovalec Markus Eisenbichler. FOTO: Michael Dalder/Reuters
22. 2. 2019 | 22:41
4:31
Innsbruck – Smučarski skoki so občutljiv šport. »Danes si, jutri te ni,« pravi Toni Innauer, ki ve, o čem govori. Navsezadnje je olimpijski prvak s srednje skakalnice v Lake Placidu 1980 in štiri leta prej podprvak z velike naprave v Innsbrucku, na kateri se bodo najboljši smučarski skakalci danes na nordijskem SP potegovali za kolajne na posamični tekmi, jutri pa še na ekipni preizkušnji, tudi na svoji športni poti doživljal vzpone in padce.

Primerov, ko gre nekomu v eni zimi sanjsko, v naslednji pa izgine s površja, je ogromno, najdejo se tudi v Sloveniji. V zadnjem času, še zlasti v tej sezoni je zaznati večja nihanja v krajšem obdobju – celo med največjimi asi.
»Potem ko so Avstrijci v svojo korist odločili ekipno preizkušnjo v Lahtiju, so bili le šest dni pozneje v Willingenu, torej na generalki za svetovno prvenstvo v Seefeldu in Innsbrucku, veseli, da so se sploh uvrstili v finale, v katerem so se morali na koncu sprijazniti s šestim mestom,« je izpostavil 60-letni Avstrijec, ki v zadnjih letih deluje kot strokovni komentator pri nemški televizijski postaji ZDF.

Njegov mlajši rojak Andreas Goldberger, pred leti prav tako vrhunski skakalec in letalec na smučeh, je navrgel še eno zanimivo primerjavo. »Poglejte, recimo, Poljake! Še v Zakopanah (19. in 20. januarja), kjer so imeli prednost domačega terena, niso blesteli, v Willingenu pa jih ni bilo več mogoče zaustaviti. Skakali so, kot da bi bili z drugega planeta. Ko ti steče, veš, kaj moraš narediti, kadar ti ne gre, pa razmišljaš o tem, česa vse ne smeš storiti. In ker si potem tako zelo osredotočen na posamezne stvari in imaš v glavi preveč podatkov, se hitro zakrčiš, zaradi česar skačeš še bolj nesproščeno,« je pojasnil 46-letnik iz Rieda v Zgornji Avstriji, ki se lahko pohvali s tremi velikimi kristalnimi globusi (1993, 1995 in 1996).


Damjan največ možnosti pripisuje Stochu


Tudi za Jerneja Damjana, ki ga glavni trener reprezentance Gorazd Bertoncelj ni prijavil na prvo skakalno tekmo na tem SP, so glavni kandidati za zlato Poljaki s Kamilom Stochom na čelu. »Zagotovo je treba resno računati z Japoncem Rjojujem Kobajašijem, navsezadnje je tu letos že zmagal, še bolj nevaren bo Kamil Stoch, ki je v preteklih letih večkrat dokazal, da se zna odlično pripraviti za velika tekmovanja,« je presodil 35-letni član ihanskega Sama.

Toda 31-letni šampion iz Zakopanov po kvalifikacijah, v katerih je bil s 120 metri enajsti, ni imel mirnega spanca. Najbolj sladko sta spala Nemca Markus Eisenbichler (128,5 m) in Karl Geiger (131 m), ki sta na krilih včerajšnjega zmagoslavja rojaka Erica Frenzla med nordijskimi kombinatorci (Slovenca Vid Vrhovnik in Ožbej Jelen sta preizkušnjo končala na 29. oziroma 45. mestu) osvojila prvi dve mesti.

»Zmaga ali krsta!« je s svojim skakalnim vodilom napad na naslov svetovnega prvaka napovedal Eisenbichler, ki je že pozabil na januarski innsbruški spodrsljaj, po katerem je izpadel iz boja za skupno zmago na novoletni turneji. Takrat je na Bergislu – kot na preostalih treh postajah – z vso konkurenco opravil Rjoju Kobajaši, ki vnovič meri na vrh. V kvalifikacijah je s 126 metri zasedel četrto mesto, tik za senzacionalnim Švicarjem Killianom Peierjem (127,5 m), tihim favoritom današnje tekme.
Lovoriko izpred dveh let v Lahtiju, kjer je bil z devetim mestom najvišje uvrščeni Slovenec Peter Prevc, bo branil domači adut Stefan Kraft (včeraj 118,5 m/10.), na moštveni tekmi pa so takrat zmagali Poljaki. Slovenci so bili peti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine