Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Z bronom odkljukala še enega od ciljev

Nika Križnar je premagala strašanski pritisk in poletela do imenitnega tretjega mesta na 53. nordijskem SP v Oberstdorfu.
Nika Križnar (na sredini) se je takole v družbi reprezentančnih kolegic Eme Klinec (levo) in Urše Bogataj (desno) veselila osvojitve bronaste kolajne. FOTO: Christof Stache/AFP
Nika Križnar (na sredini) se je takole v družbi reprezentančnih kolegic Eme Klinec (levo) in Urše Bogataj (desno) veselila osvojitve bronaste kolajne. FOTO: Christof Stache/AFP
3. 3. 2021 | 22:11
3. 3. 2021 | 22:31
5:27
Solze, ki so Niki Križnar privrele iz oči, potem ko je na semaforju rezultatov videla, da ji (bronasta) kolajna na premierni ženski tekmi na veliki skakalnici v zgodovini svetovnih prvenstev v nordijskem smučanju ne more več uiti, so bile zgovorne. Razkrile so, kako zelo je v Oberstdorfu hrepenela po (posamičnem) odličju in kako močno ji je odleglo, ko ga je tudi zasluženo osvojila.

Potem ko se 20-letni smučarski skakalki iz Delnic v Poljanski dolini posamična tekma na srednji napravi (HS-106), na kateri se je morala zadovoljiti s 5. mestom, ni izšla po željah, ji je tudi prehod na sosednjo veliko skakalnico pod Senčno goro (HS-137) sprva povzročal preglavice. Z njo se je na srečo spoprijateljila še pravi čas – v poskusni seriji, v kateri je opozorila z drugim dosežkom (129,5).



Z njim je očitno dobila želeno potrditev, da zna in zmore. Z okrepljeno samozavestjo je nato v zahtevn(ejš)ih razmerah tudi v uvodni seriji po znaku Anžeta Lavtižarja, pomočnika glavnega trenerja Zorana Zupančiča, ki je zaradi pozitivnega testa na covid-19 že odpotoval domov, poletela do 2. mesta za vodilno norveško šampionko Maren Lundby (128 m). Razlika med njima je bila le 3,6 točke. A še manjši je bil po prvem »polčasu« Nikin naskok pred tretjeuvrščeno Avstrijko Marito Kramer (126,5 m) in četrtouvrščeno japonsko zvezdnico Saro Takanaši (126 m), pred katerima je imela le točko oziroma 2,2 točke zaloge, kar je bilo zagotovilo za izjemno razburljiv finale.

Še pravi čas se je Nika Križnar spoprijateljila z veliko skakalnico v Oberstdorfu. FOTO: Christof Stache/AFP
Še pravi čas se je Nika Križnar spoprijateljila z veliko skakalnico v Oberstdorfu. FOTO: Christof Stache/AFP


In res, v drugi seriji so skakalke s pomočjo vetra kar tekmovale med seboj, katera bo poletela najdlje. Z največjo daljavo tekme je navdušila Ema Klinec, ki je pristala pri 139,5 metra, s čimer je bila le dva metra krajša od (ženskega) rekorda skakalnice Avstrijke Chiare Hölzl.
 

Tako živčna, da ni vedela, kaj mora narediti


Tekmovalnemu razsodišču ni preostalo drugega, kot da je zniž(ev)alo zaletišče, kar je 22-letnici iz Poljan nad Škofjo Loko, svetovni prvakinji s srednje naprave, preprečilo večje napredovanje po lestvici. Pridobila je le eno mesto in končala kot šesta, nakar je nestrpno spremljala spektakularno zračno bitko za žlahtne kovine.

Norvežanka Silje Opseth je napadla s 138 metri, po pristanku pa z roko in z zadnjico podrsala po snegu, kar jo je na koncu stalo kolajne. Ostala je na 5. mestu, tik za favorizirano Kramerjevo (v finalu 127,5 m), ki se je morala še na drugi posamični preizkušnji v Oberstdorfu zadovoljiti z nehvaležnim 4. mestom.

Z naslovom svetovne prvakinje se je ovenčala Norvežanka Maren Lundby (na sredini), ki ji je ob bronasti Niki Križnar (desno) družbo na odru za najboljše delala tudi srebrna Japonka Sara Takanaši (levo). FOTO: Christof Stache/AFP
Z naslovom svetovne prvakinje se je ovenčala Norvežanka Maren Lundby (na sredini), ki ji je ob bronasti Niki Križnar (desno) družbo na odru za najboljše delala tudi srebrna Japonka Sara Takanaši (levo). FOTO: Christof Stache/AFP


Takanašijeva je vodilni tekmovalki na vrhu naleta izzvala s 134 metri, Križnarjeva pa ji je ob slabšem vetru odgovorila s 129 metri. Seštevek točk se je za las (za vsega osem desetink) prevesil na stran 24-letne Japonke, a za Niko to v tistem trenutku ni bilo tako pomembno kot to, da se je pred njenim imenom in priimkom na semaforju rezultatov zasvetila št. 2. To je namreč pomenilo, da ima tako želeno odličje že v žepu, kakšne barve bo, je odločala Lundbyjeva, ki je z novim najboljšim nastopom (130,5 m) le še potrdila prvo zmago v sezoni za drugi naslov svetovne prvakinje po Seefeldu 2019.



Kot velika zmagovalka pa se je počutila tudi Križnarjeva, potem ko je premagala živčnost in z bronasto kolajno, ki jo je posvetila glavnemu trenerju Zupančiču (ta je tekmo spremljal že od doma), odkljukala še enega od ciljev v sezoni, v kateri je prvič okusila slast zmage v svetovnem pokalu, prvikrat oblekla rumeno majico vodilne, ki jo ima še vedno na sebi, z reprezentančnimi kolegicami pokorila konkurenco na ekipni preizkušnji na Ljubnem in z njimi osvojila še naslov ekipnih svetovnih podprvakinj ...

»Za mano je prekrasen dan. Zares sem vesela, da sem osvojila kolajno, ki sem si jo tako zelo želela. Na vrhu zaletišča sem bila pod takšnim pritiskom, da sploh nisem vedela, kaj moram narediti,« je s solzami v očeh in cmokom v grlu priznala Križnarjeva, s katero sta se ob šestouvrščeni Emi Klinec veselili tudi Urša Bogataj (11.) in Jerneja Brecl (16.). Dekleta so se po tekmi odpravila domov, kjer se bodo začela pripravljati za zadnje preizkušnje v sezoni, ki bodo med 20. in 28. marcem v Nižnem Tagilu in Čajkovskem v Rusiji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine