Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Vsako leto težave z izgubljenimi predmeti in tudi osebami

V dolini pod Poncami pričakujejo 60.000 navijačev. Zanje so pripravili posebne brezplačne avtobuse. 
Ljudje v Planici so vedno dobre volje. FOTO: Matej Družnik
Ljudje v Planici so vedno dobre volje. FOTO: Matej Družnik
Lucijan Zalokar, Aljaž Vrabec
21. 3. 2019 | 08:25
21. 3. 2019 | 15:30
5:32
Planica ni le sinonim za dolge polete, temveč tudi za gnečo na cesti. Organizatorji slovenskega skakalnega praznika se vsako leto soočijo z izzivom, kako obiskovalcem zagotoviti čim hitrejšo in čim bolj mirno pot do planiške letalnice. 



Že sedmo leto zapored so v sodelovanju s Slovenskimi železnicami zagotovili bolj okrepljen prevoz rednih vlakov, v soboto in nedeljo pa bosta do Jesenic in Hrušice vozila izredna vlaka. Ob predložitvi ali nakupu vstopnice za prireditev bodo obiskovalci prejeli popust. Za odrasle velja 50-odstotni, za otroke od 6. do 12. leta 75-odstotni popust, otroci do šestega leta v spremstvu staršev pa imajo vožnjo brezplačno.



Kdor se v Planico odpravlja z otroki, naj bo previden, da se ne izgubijo. FOTO: Matej Družnik
Kdor se v Planico odpravlja z otroki, naj bo previden, da se ne izgubijo. FOTO: Matej Družnik


Avtobus za obiskovalce


Kdor se bo v dolino pod Poncami odpravil na lastno pest, bo – kot je to običajno – avto lahko pustil na več lokacijah. Na regionalni cesti Kranjska Gora–Rateče bo spremenjen prometni režim. Prireditelji sporočajo, da bodo od Kranjske Gore do Planice od četrtka do nedelje vozili brezplačni avtobusi. Navijačem zato svetujejo, naj se v Planico ne odpravljajo z osebnimi vozili, saj bodo prednost prihoda in odhoda imeli avtobusi, ki morajo imeti po navedbah prirediteljev parkirno nalepko. Ta bo policistom in rediteljem omogočala hitrejšo selekcijo in s tem hitrejši dostop do parkirnih prostorov v Planici.

Organizator zagotavlja krožni promet na relaciji Jesenice – Kranjska Gora – Planica (prihodi z vlakom), in tudi krožni promet na sami prireditvi oziroma  relaciji  Kranjska  Gora  –  Planica  s pobiranjem obiskovalcev ob parkiriščih. Obiskovalce prosimo, naj to uporabljajo v čim večji meri. Brezplačni avtobus bo vozil tudi na relaciji Dovje–Mojstrana–Gozd–Martuljek–Hotel Špik–Kranjska Gora–Planica.




Pešci naj ne hodijo po cesti


Pri policiji zaradi gneče opozarjajo na pravilno razvrščanje na avtocesti, še posebno v gneči, da ostane prost reševalni pas, na ostalih cestah pa naj se vozniki pomaknejo bližje desnemu robu vozišča zaradi interventne poti. Prehitevanje kolone je prepovedano, nevarna pa so tudi razna manevriranja v zastojih, polkrožna obračanja, zapuščanje kolone in podobno.

Posebni nasveti veljajo tudi za pešce. Urejene so pešpoti za smeri Rateče, Ledine in Kranjska Gora. Pot na relaciji krožišče Rateče do Planice je nova, poteka ob cesti in je od nje fizično ločena.



Manj skrbi kot gneča na cesti bo skakalnim navdušencem povzročalo vreme. FOTO: Matej Družnik/Delo
Manj skrbi kot gneča na cesti bo skakalnim navdušencem povzročalo vreme. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Organizatorji prosijo za strpnost


Avtobusi krožnega prometa bodo imeli v prvi uri po zaključku tekmovanja prednost odhoda. »Prosimo za strpnost pri odhodu z osebnimi vozili, prihod traja nekaj ur, približno enak čas je lahko potreben tudi za odhod,« sporočajo organizatorji. Pripravili so tudi navodila, da bo organizirani prevoz potekal karseda hitro. Svetujejo, naj imajo obiskovalci s seboj čim manj prtljage; če bodo prišli v manjši skupini, naj ima prtljago le ena oseba iz skupine. Po prihodu do vstopnih mest naj se tam ne zadržujejo, ampak čim hitreje vstopijo na prizorišče, kjer naj imajo pripravljene vstopnice in aktivno sodelujejo pri pregledu osebne prtljage – varnostnikom naj pokažejo vsebino.

Manj skrbi kot gneča na cesti bo skakalnim navdušencem povzročalo vreme. Vse štiri tekmovalne dni bo sijalo sonce, temperature pa se bodo postopoma vzpenjale: za četrtek je čez dan napovedanih deset stopinj Celzija, za petek 13, soboto 15 in nedeljo 16 stopinj Celzija. Jutranje temperature se bodo gibale okoli ledišča.

Organizatorji so že sedmo leto zapored v sodelovanju s Slovenskimi železnicami zagotovili okrepljene prevoze rednih vlakov. FOTO: Blaž Račič/Delo
Organizatorji so že sedmo leto zapored v sodelovanju s Slovenskimi železnicami zagotovili okrepljene prevoze rednih vlakov. FOTO: Blaž Račič/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine