Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Umrl Vaclav Červeny

V domačih Českih Budejovicah je malo pred 80. rojstnim dnevom sklenil življenjsko pot hokejski trener, zadnji, ki je z Jesenicami osvojil naslov prvaka SFRJ.
Tudi v športnem pokoju je Vaclav Červeny pogosto obiskoval številne prijatelje in znance na Gorenjskem. FOTO: Boštjan Fon/Slovenske novice
Tudi v športnem pokoju je Vaclav Červeny pogosto obiskoval številne prijatelje in znance na Gorenjskem. FOTO: Boštjan Fon/Slovenske novice
5. 12. 2020 | 09:54
5. 12. 2020 | 09:56
2:15
Čez dva dni, torej v ponedeljek, bi nekdanji hokejski trener Vaclav Červeny praznoval svoj 80. rojstni dan, žal pa je v domačih Českih Budejovicah sklenil svojo življenjsko pot. 

Rodil se je tako 7. decembra 1940, hokejska igra pa se mu je tako kot marsikateremu naraščajniku v domovini prav kmalu že ulegla v srce. Igral je pri domačem klubu, se pozneje uveljavljal na trenerski klopi, vodil svoje moštvo v priznani češki extraligi, Slovenijo in takrat še širši jugoslovanski hokejski prostor pa je spoznaval v sezoni 1987/88, ko je bil glavni trener jeseniških železarjev. Z njim sta prišla tudi rojaka Vladmir Macholda in Milan Figala, ki sta obenem postala prva tuja hokejista v zgodovini kluba iz Podmežakle.

Jesenice so v tisti sezoni navduševale z lepim in učinkovitim hokejem ter takrat osvojile tudi zadnji naslov, 23. po vrsti, v jugoslovanskih prvenstvih. To so bili časi Cveta Pretnarja, Draga Mlinarca, Draga Horvata, Petra Klemenca, Eda Hafnerja, Matjaža Kopitarja in takrat že uveljavljene mlade napadalne naveze Marko Smolej-Andrej Razinger-Toni Tišlar. 

Červeny je slovel tako po izjemnem občutku za hokejsko igro kot tudi pedagoškem delu z mladimi igralci, tako da so mu pri HZS drugo sezono po osamosvojitvi zaupali vodenje naše reprezentance do 20 let, bil pa je tudi član strokovnega štaba češke izbrane vrste ter se z njo veselil kolajn na svetovnih prvenstvih mladih reprezentanc.

Na Jesenicah pa si ga bodo ohranili v lepem spominu tudi po številnih zasebnih obiskih Gorenjske, potem ko se je že upokojil, nenehnem ohranjanju stikov s svojim nekdanjim klubom ter tudi odpiranju vrat za naše mlade igrace v tako v širšem češkem prostoru kot tudi v domačih Českih Budejovicah. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine