Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Umrl Matti Nykänen

Legendarni Finec, eden najuspešnejših smučarskih skakalcev vseh časov, je preminil v 56. letu starosti.
Umrl je star 55 let. FOTO: Jussi Nukari/Reuters
Umrl je star 55 let. FOTO: Jussi Nukari/Reuters
4. 2. 2019 | 08:29
4. 2. 2019 | 10:17
3:58
Helsinki – Kot so sporočili z Mednarodne smučarske zveze (FIS), je v 56. letu preminil legendarni Finec Matti Nykänen, eden največjih in najuspešnejših smučarskih skakalcev vseh časov. Bil je dobitnik petih olimpijskih odličij, od tega štirih najžlahtnejšega leska (s tremi se je okitil na igrah leta 1988 v Calgaryju), in petkratni svetovni prvak, štirikrat si je tekmece pokoril ekipno. Lepi spomini so ga vezali tudi na Planico, kjer je leta 1985 osvojil posamično lovoriko na svetovnem prvenstvu v poletih.





Med letoma 1983 in 1988 je štirikrat dobil kristalni globus za najboljšega v svetovnem pokalu, v katerem je skupno naštel kar 46 zmag, s čimer je na večni lestvici drugi, zgolj za Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem (53 zmag). Prvo 30. decembra 1981 v Oberstdorfu, zadnjo na novega leta dan 1989 v Garmisch-Partenkirchnu. Dvakrat si je konkurenco pokoril na sloviti nemško-avstrijski novoletni turneji štirih skakalnic. Tudi po koncu aktivne skakalne kariere se je še spustil po zaletišču in pred debelim desetletjem, 28. februarja 2008, postal še svetovni prvak med veterani.

Pred desetletjem je svetovni prvak postal še med veterani. FOTO: Martti Kainulainen/AFP
Pred desetletjem je svetovni prvak postal še med veterani. FOTO: Martti Kainulainen/AFP


Prve korake v svet smučarskih skokih je naredil v Jyväskyläju, kako obetaven je, pa je dokazal z naslovom mladinskega državnega prvaka, ko mu je bilo zgolj 16 let. Le leto pozneje je postal tudi mladinski svetovni prvak, komaj polnoleten pa se je izstrelil med zvezde s člansko šampionsko lovoriko na Holmenkollnu. Že med kariero ga je večkrat teplo neprimerno vedenje, ki je privedlo tudi v izključitev iz reprezentance, po poroki in rojstvu sina pa je spet začel trenirati in se vrnil na pravo pot. Vsaj za nekaj časa.



Tudi ko ni več dosegal vrhunskih rezultatov, se je o njem veliko govorilo in pisalo. Postal je estradnik, predvsem je bil poznan kot pevec. Že leta 1992 je izdal album Yllätysten yö in ga prodal v 25.000 izvodih. Leto pozneje je želel ponoviti uspeh z zgoščenko Samurai, vendar ni bila tako uspešna, leta 2006 pa je izdal še tretji glasbeni izdelek Ehkä otin, ehkä en. Istega leta je na velika platna prišel biografski film o njegovem razburkanem življenju s preprostim naslovom Matti. Konec lanskega leta, ob 101. obletnici finske neodvisnosti, je luč sveta uledala pesem Suomi, v kateri poleg dueta Yksi Totuus prepeva tudi Matti.



Njegovo življenje je imelo tudi temnejšo plat. Bil je magnet za škandale, menjal srčne izbranke (bil je šestkrat poročen), mnogokrat je dosti pregloboko pogledal v kozarec, jemal tablete in imel večkrat tudi bližnja srečanja z možmi postave. Ker se je leta 2004 z nožem lotil enega od družinskih članov, je moral dlje časa presedeti za zapahi, pet let pozneje pa so ga še enkrat poslali na hladno zaradi napada na nekdanjo ženo. Umrl je sinoči, razlog za smrt pa uradno še ni znan. »Skakalna družina žaluje za finsko legendo. Počivaj v miru, Matti,« je tvitnila FIS.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine