Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Spet poraz turške kandidature

Na seznamu ostajajo Stockholm, Calgary in skupna kandidatura Milana ter Cortine d'Ampezzo
V Erzurumu so naredili lepo središče zimskega športa, a za olimpijske igre ta turški kraj še ni nared.<br />
FOTO Blaž Močnik
V Erzurumu so naredili lepo središče zimskega športa, a za olimpijske igre ta turški kraj še ni nared.<br /> FOTO Blaž Močnik
5. 10. 2018 | 12:05
2:21
Ljubljana – Že dolgo je jasno, da prav pisane palete kandidatov za prirejanje največjih športnih tekmovanj ni več. Kriteriji so iz leta v leto ostrejši, denarnemu boju lahko kljubujejo le najbogatejši. Po zmagah bogatih kandidatov za zimske olimpijske igre 2014 (Soči, Rus), 2018 (Pjongčang, Kor) in 2022 (Peking, Kit) tisti, ki si želijo vrnitev na katero od tradicionalnih prizorišč, že kar težko čakajo igre 2026. Kandidati so Stockholm (Šve), Calgary (Kan) in Cortina d'Ampezzo skupaj z Milanom (Ita), pri vseh treh gre pričakovati več pristnega zimskošportnega tradicionalnega ozračja. Na seznamu pa je bil do današnjega dopoldneva tudi Erzurum, središče smučarskih panog v Turčiji. Toda pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) so potrdili, da tega prizorišča ni več na seznamu kandidatur za omenjene ZOI.

Tako so se odločili na sestanku izvršnega odbora MOK., potem ko je trenutno stanje razkrilo, da se v Erzurumu zatika predvsem na področjih prevoza, telekomunikacij in zmogljivosti letališč. "Vlaganje v tem turškem središču zimskega športa je na zelo visoki ravni, verjamemo, da bi se tam zelo potrudili, toda primanjkuje jim časa," so obrazložili pri izvršnem odboru. 

Na evropskem jugovzhodu umika kandidature še zdaleč seveda niso sprejeli tako čustveno kot zadnjega poraza z Nemci v boju za prirejanje evropskega prvenstva v nogometu 2024, res pa je, da se seznam neuspešnih turških kandidatur tako povečuje. Istanbulu je namreč že petkrat zapored spodrsnilo v boju za olimpijske igre, za katere je kandidiral v letih 2000, 2004, 2008, 2012 in 2020. 

Prizorišče zimskih iger 2026 bodo izbrali naslednje leto.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine