Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Skandinavke že kot navite, Anamarija še ne povsem

Lampičeva le za malo zgrešila finale na uvodnem šprintu sezone za svetovni pokal v Ruki, točke tudi Urevčevi.
Anamarijo Lampič so po včerajšnjem šprintu prevevali mešani občutki. FOTO: Matej Družnik
Anamarijo Lampič so po včerajšnjem šprintu prevevali mešani občutki. FOTO: Matej Družnik
28. 11. 2020 | 08:00
3:37
Ljubljana – Najboljši smučarski tekači in tekačice na svetu so se odločno pognali v predolimpijsko sezono svetovnega pokala 2020/21, na uvodnem šprintu v klasičnem slogu v Ruki pa so imeli po pričakovanju največ uspeha Skandinavci. Med moškimi so prva tri mesta osvojili Norvežani Erik Valnes, Johannes Høsflot Klaebo in Emil Iversen, v ženski konkurenci pa so se trojne zmage veselile Švedinje Linn Svahn, Maja Dahlqvist in Jonna Sundling.

Med četverico Slovencev se je, prav tako pričakovano, najbolje odrezala Anamarija Lampič, ki si je s 7. mestom pritekla svojo najboljšo uvrstitev na tem prizorišču na Finskem. Potem ko je bila v kvalifikacijah deveta, se je v četrtfinalu kot druga v svoji skupini neposredno prebila v polfinale, v katerem se ji je nato le za malo (za manj kot dve sekundi) izmuznil nastop v finalu.
image_alt
Da se malo pogreje, si zavrti latino ritme


»V kvalifikacijah sem imela malce težav z oprijemom, zaradi česar je bil moj zaostanek nekoliko večji (+ 7,57 sekunde za takrat najhitrejšo Norvežanko Ane Appelkvist Stenseth). V četrtfinalu sem imela počasnejše smuči na spustih, v polfinalu pa so bile te res dobre, a sem štartala s povsem zunanje strani, tako da se nisem mogla prebiti v ospredje. To je bil po mojem tudi ključni razlog, da se nisem uvrstila v finale,« je pojasnila Lampičeva, ki so jo po po prvi uradni tekmi v novi sezoni prevevali mešani občutki.


Ostalo tudi nekaj grenkega priokusa


»Čeprav sem zadovoljna, ostaja tudi nekaj grenkega priokusa. Ne morem se namreč znebiti občutka, da bi se lahko prebila v finale. Kdo ve, morda pa je to urok mojih nastopov v Ruki, četudi mi gre tu vsako leto bolje od nog. Toda po drugi strani še nisem v najboljši formi, katere vrhunec načrtujem za nordijsko SP v Oberstdorfu,« se je razgovorila 25-letna tekačica iz Valburge pri Smledniku in ocenila, da so Skandinavke ta čas očitno v veliko boljši formi od nje, saj so že včeraj letele kot navite.
Švedinja Linn Svahn je najbolje štartala v novo sezono svetovnega pokala. FOTO: Emmi Korhonen/Reuters
Švedinja Linn Svahn je najbolje štartala v novo sezono svetovnega pokala. FOTO: Emmi Korhonen/Reuters


Vendar pa severnjakinje – če gre verjeti besedam zmagovalke in branilke malega (šprinterskega) globusa Linn Svahn – (še) niso pokazale vsega, kar znajo in zmorejo. »Najboljše šele prihaja!« je po sijajnem štartu v sezono zagrozila komaj 20-letna Švedinja.

Od Slovencev se je do točk v Ruki dokopala tudi povratnica po poškodbi Eva Urevc, ki je po 15. kvalifikacijskem dosežku na koncu pristala na 26. mestu, oba člana naše moške reprezentance Janez Lampič (45.) in Luka Markun (82.) pa sta za uvod ostala praznih rok.
image_alt
Prevc tudi zaradi tehničnih pregledov za starostnike vadi v Kranju


Glavni slovenski trener Nejc Brodar je bil zadovoljen z dekletoma (»Led je prebit. Ana je s polfinalom izpolnila cilj, vemo pa, da svojo pripravljenost stopnjuje skozi tekme, Eva pa si je po enoletni odsotnosti priborila točke, povrhu prvič v klasični tehniki.«), manj pa s fantoma, ki sta bila po njegovi oceni zagotovo sposobna doseči več.

V Ruki bosta danes in jutri še tekmi na 10 in 15 km v klasičnem in prostem slogu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine