Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Shiffrinova zmagala petnajstič letos, Slovenke brez točk

Ameriška smučarska zvezdnica se je dokopala do 51. zmage v karieri, 36. slalomske, s čimer je vse bližje tudi Stenmarku.
Venček najboljših slalomistk. FOTO: Giovanni Auletta/AP
Venček najboljših slalomistk. FOTO: Giovanni Auletta/AP
29. 12. 2018 | 11:27
29. 12. 2018 | 14:53
8:39
Semmering – Vikend tehničnih disciplin svetovnega pokala alpskih smučark na avstrijskem Semmeringu bo za slovenski tabor za čim prejšnjo pozabo. Že v včerajšnjem veleslalomu se je do točk s 24. mestom dokopala zgolj Ana Drev, danes pa se je razpletlo še slabše. V igri za peščico točk je bila edina finalistka Maruša Ferk, ki pa je v finalu že v zgornjem delu odstopila.


Ana Bucik hitro končala


Že na prvi progi je ravno tako zgoraj količek povozila prvokategornica Ana Bucik, medtem ko tekmovalki iz ozadja, ki šele prihajata, Neja Dvornik in Andreja Slokar, nista izkoristili velikega osipa tekmic in se prebili med finalistke. Dvornikova je končala na 36. mestu, Slokarjeva še štiri mesta nižje, obe sta za vodilno zaostali več kot pet sekund.


Že 36. slalomska zmaga


V ospredju pa, kar se slalomov v zadnjem obdobju tiče, nič novega. Vodilna po prvi progi, Američanka Mikaela Shiffrin, je uspešno opravila popravni izpit po včerajšnjem veleslalomskem spodrsljaju, ko je ostala ne zgolj brez zmage, temveč tudi brez stopničk, in se razveselila že 51. zmage v svetovnem pokalu, rekordne 36. slalomske.


Vse bližje Stenmarku


S tem je vedno bližje tudi velikemu Švedu Ingemarju Stenmarku, ki je v karieri nanizal kar štirideset slalomskih zmag. Mikaela je imela že po prvi progi skoraj pol sekunde naskoka pred včerajšnjo presenetljivo veleslalomsko zmagovalko, Slovakinjo Petro Vlhovo, ki se ji je v finalu resda približala, vendar pa zmaga Američanke ni bila ogrožena.

Mikaela Shiffrin je bila še bolj nabrušena kot običajno. FOTO: Marco Tacca/AP
Mikaela Shiffrin je bila še bolj nabrušena kot običajno. FOTO: Marco Tacca/AP


Na odru še Holdenerjeva


Končni razkorak med njima je bil enak kot že prejšnjič v Courchevelu – 29 stotink. Potem ko je na drugi progi prvič po dolgem času izpadla Švedinja Frida Hansdotter, ki je bila tretja v Courchevelu in Killingtonu, se je na stopničke zavihtela še Švicarka Wendy Holdener, ki je z najboljšim finalnim časom za Vlhovo zaostala pičlih devet stotink. 


POTEK PRVE PROGE


Američanka Mikaela Shiffrin, ki je na tem prizorišču lovila že četrto zmago (drugo slalomsko), je bila danes nabrušena še bolj kot običajno, saj je včeraj v veleslalomu ostala brez zmage in stopničk, s konkurenco pa je opravila njena najresnejša slalomska tekmica, Slovakinja Petra Vlhova. Obe sta šli danes na progo ena za drugo.


Mikaela skoraj pol sekunde spredaj


Vlhova je sicer začela zadržano, a stopnjevala ritem in ciljno črto prečkala pičlih pet stotink hitreje kot dotlej vodilna Švedinja Frida Hansdotter. Toda to je bil preslab izziv za Shiffrinovo, ki je imela pri drugem merjenju vmesnega časa 28 stotink, v cilju pa 48 stotink naskoka. Jasno je bilo, da bo njen čas težko sklatiti.

Maruša Ferk je odstopila v zgornjem delu druge proge. FOTO: Marco Tacca/AP
Maruša Ferk je odstopila v zgornjem delu druge proge. FOTO: Marco Tacca/AP


Enako kot v Courchevelu in Killingtonu


In res, vrstni red prve trojice (Shiffrin, Vlhova, Hansdotter) je bil po prvi progi enak kot po koncu prejšnjih dveh klasičnih slalomov v poolimpijski zimi v Courchevelu in Killingtonu. Za Američanko je po polovici današnje preizkušnje le še četrtouvrščena Švicarka Wendy Holdener zaostajala manj kot sekundo (96 stotink).

Ana Bucik je takoj po prvem vmesnem času odstopila. FOTO: Marco Tacca/AP
Ana Bucik je takoj po prvem vmesnem času odstopila. FOTO: Marco Tacca/AP


Schildova povozila že prvi količek


Pravcata tragedija se je pripetila domači kandidatki za vrh Bernadette Schild, ki je zajahala že prva vratca in v solzah mnogo predčasno kapitulirala. Po njenih sledeh pa je šla tudi prva od štirih Slovenk Ana Bucik, ki je imela pri zgornjem vmesnem času že sekundo zaostanka za Mikaelo, takoj po merjenju pa je povozila kol in odstopila.


Ferkova brez pravega ritma


Bucikova je zaradi odsotnosti številnih tekmovalk vnovič našla mesto med prvokategornicami, od tam pa izrinila ravno reprezentančno kolegico Marušo Ferk, ki se s številko 18 ni znašla na progi. Brez pravega ritma in napadalnosti je kopičila zaostanek, ki je naposled poskočil na več kot štiri sekunde. Ko je prismučala v cilj, ni prehitela nobene tekmice.

Petra Vlhova je letela na krilih včerajšnje zmage, a bila malce prepočasna. FOTO: Giovanni Auletta/AP
Petra Vlhova je letela na krilih včerajšnje zmage, a bila malce prepočasna. FOTO: Giovanni Auletta/AP


Poškodba kolena Haver-Løsethove


Zato je morala dolgo trepetati za preboj v finale, računala pa, da se ji bo posrečilo zaradi precejšnjega osipa, med prvimi 30 nastopajočimi jih kar osem ni videlo cilja, najslabše jo je odnesla Norvežanka Nina Haver-Løseth s poškodovanim kolenom. Naposled je Maruša ujela ravno 30. mesto in bo imela v finalu odlično izhodišče in štartno številko 1.


Neja in Andreja prepočasni


Slovenske barve sta z visokima štartnima številkama zastopali še Neja Dvornik in Andreja Slokar. Obe sta bili prepočasni za še en nastop, nekoliko bolje je šlo Neji, ki je z več kot petsekundnim zaostankom zasedla 36. mesto, medtem ko je Andreja, ki je bila še debele pol sekunde počasnejša, štirideseta.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine