Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Prevc se je že zjutraj odločil, da bo lovoriko osvojil Kubacki

Izkušeni Poljak je s prepričljivo zmago poletel do zlatega orla, po slabih treh letih pa so točke osvojili vsi trije bratje Prevc.
Dawid Kubacki je postal tretji Poljak s prestižno lovoriko zlatega orla. FOTO: Reuters
Dawid Kubacki je postal tretji Poljak s prestižno lovoriko zlatega orla. FOTO: Reuters
10. 1. 2020 | 14:03
5:27
Po ne najboljšem nedeljskem kvalifikacijskem nastopu so mnogi spremljevalci smučarskih skokov že odpisali Dawida Kubackega, toda izkušeni Poljak je na sklepnem dejanju na Solnograškem prekosil samega sebe, poletel do zmage in »zlatega orla«. Zobe je v včerajšnjem finalu pokazal tudi Peter Prevc, ki se je za konec 68. novoletne turneje izkazal z zelo dobrim 5. mestom.

Slovenski skakalni as je bil po uvodni seriji še deseti (136,5 m), v drugo pa ga je odneslo še poldrugi meter dlje. Z drugim dosežkom finala – boljši je bil le nepremagljivi Kubacki (143 m in 140,5 m) – je Peter preskočil pet tekmecev, med drugimi tudi (naj)mlajšega brata Domna (140 m in 133 m), ki je s 5. mesta nazadoval na deveto.

»Moj finalni skok je bil res vrhunski, v bistvu me je lahko v drugi seriji 'nabil' le Kubacki,« je bil zadovoljen najstarejši od bratov Prevc, medtem ko je iskal ustrezne besede, s katerimi bi opisal svoja čustva.

»Bil sem ponosen, vesel in jezen hkrati. Turneja se je zame začela slabše in zaključila super, skupno 8. mesto je dober rezultat, vendar ne tudi takšen, da bi ga uokviril,« je razmišljal in ob tem dodal: »Če bi vsakič prikazal po dva dobra skoka, bi bil na sleherni tekmi uvrščen med deseterico, kar me zdaj malo muči. Nekako sem sam pri sebi določil, da je 12. mesto še dobro, 13. pa se že bolj nagiba k 15., kar je po moji oceni že povprečje.«

Peter Prevc je bil zadovoljen s tem, kako je sklenil 68. novoletno turnejo. Foto: AFP
Peter Prevc je bil zadovoljen s tem, kako je sklenil 68. novoletno turnejo. Foto: AFP


Skupno zmagoslavje Kubackega ga ni presenetilo. »Že zjutraj sem se odločil, da bo lovoriko osvojil Dawid. Sam pri sebi sem razmišljal, kaj se bo zgodilo, slednjič pa sklenil, da je on moj favorit,« je v smehu razkril Peter in na vprašanje, kako komentira nastopa mlajših bratov Domna in Ceneta (132 m in 128 m/22.) – po 5. februarju leta 2017 v Oberstdorfu so točke na isti preizkušnji za svetovni pokal osvojili vsi trije Prevci – na kratko odvrnil: »Rešujemo Slovenijo!«

Domen, ki je v skupni razvrstitvi novoletne turneje pridobil še eno mesto, tako da jo je kot naš najboljši reprezentant končal kot sedmi pičlo desetinko točke za šestouvrščenim Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom, je bil zadovoljen z doseženim. »Na koncu se je izteklo še bolje, kot sem si želel. Če sem iskren, sem presenetil še samega sebe, saj nisem pričakoval, da bom turnejo tako uspešno zaključil. Morda so manjkali le kakšni boljši rezultati,« je pod tekmovanje štirih skakalnic potegnil črto najmlajši od bratov Prevc.


Sladka bolečina poljskega asa


Med vsemi brati iz Dolenje vasi v Selški dolini pa je bil videti še najbolj vesel Cene. Nič čudnega, ko pa se je po sušnih treh letih spet prebil med najboljšo trideseterico. »Po eni strani me jezi, po drugi pa veseli, da sta imela oba skoka še določene rezerve; prvi prvem sem ga 'biksal' v zraku, pri drugem pa sem malce predolgo čakal z odrivom,« je pojasnil skakalec, ki se je v uvodni seriji na izločanje odločno odločno zoperstavil favoriziranemu Kubackemu.

Na zadnji postaji turneje je bil razred zase izkušeni Poljak. FOTO: AFP
Na zadnji postaji turneje je bil razred zase izkušeni Poljak. FOTO: AFP


»Menim, da sem se, če dobro skočim, povsod sposoben uvrstiti do 30. mesta; ne glede na to, kdo je tekmec,« je razložil 23-letni član Triglava in dodal, da mu je bilo v veselje takoj za njim videti skok vodilnega. In pozneje velikega zmagovalca tekme in 68. novoletne turneje, ki je kajpak žarel od silne sreče. »Svojih občutkov še ne znam opisati, saj v meni zdaj vre,« je priznal Kubacki in zaupal, da so ga že po 30 sekundah držanja »zlatega orla« začele boleti roke. »Zares je težak. A to je sladka bolečina,« se je še namuznil 29-letni Poljak, potem ko je na tekmi za 9,9 točke preskoči drugouvrščenega Nemca Karla Geigerja, v seštevku turneje pa najbližjega zasledovalca, Norvežana Mariusa Lindvika (včeraj 3.) za 20,6 točke.

Prvič v tej sezoni je brez točk ostal Anže Lanišek (31.), ki je imel dvojno smolo. Če v uvodni seriji ne bi bilo sistema na izpadanje, bi se zanesljivo uvrstil v finale, saj je imel 28. dosežek. Za nameček ga je med njegovim spustom po zaletišču tako ovirala kamera, da je moral celo umakniti koleno. V slovenskem taboru so sicer nemudoma vložili pritožbo, ki pa so jo pristojni zavrnili, češ da ni šlo za pretirano oviranje. Prekratek za točke pa je bil Timi Zajc na 40. mestu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine