Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Timi Zajc po 21 mesecih spet na zmagovalnem odru

Na tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Engelbergu se je 21-letni član SSK Ljubno BTC izkazal s 3. mestom, med elitno deseterico tudi Anže Lanišek.
Timi Zajc je v uvodni seriji poletel najdlje med vsemi. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Timi Zajc je v uvodni seriji poletel najdlje med vsemi. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
18. 12. 2021 | 16:55
18. 12. 2021 | 19:18
5:27

Slovenski smučarski skakalec Timi Zajc se je odlično ujel z veliko napravo v Engelbergu, na kateri vse od včeraj niza vrhunske nastope. Imeniten skok mu je uspel tudi v uvodni seriji tekme za svetovni pokal, v kateri se je z največjo daljavo (139 m) zavihtel na vrh semaforja rezultatov. Čeprav ga je tudi v finalu odneslo daleč (137 m), to ni bilo dovolj za zmago. A je bil na koncu zelo vesel tudi tretjega mesta.

V drugi seriji sta mladega člana SSK Ljubno BTC z vrha zrinila Nemec Karl Geiger (137 m in 140 m) in Japonec Rjoju Kobajaši (137,5 m in 140,5 m). Zmago je slavil Geiger, ki je za pičle 0,8 točke ugnal Kobajašija, medtem ko je Zajca, ki si je priboril sedme (posamične) stopničke v svetovnem pokalu (prve po 3. mestu marca lani v Lillehammerju), od vodilnega Bavarca na koncu ločilo 4,8 točke.

»Zelo sem vesel, da sem po dolgem času spet na stopničkah. Včeraj od kvalifikacij naprej in danes so bili vsi skoki res vrhunski. Nimam kaj, jutri je nova možnost za vnovičen odličen dosežek,« se je 21-letnik iz Hramš v občini Žalec tudi na jutrišnji preizkušnji trdno odločen vmešati v boj za najvišja mesta.

Karl Geiger se je veselil druge zmage v tej sezoni. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Karl Geiger se je veselil druge zmage v tej sezoni. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Med elitno deseterico se je prvič po svoji zmagi pred tremi tedni v Ruki prebil tudi Anže Lanišek (135 m in 132,5 m), ki je bil zelo dober osmi, tri mesta pred Cenetom Prevcem (134 m in 134 m). »Glede na to, da sem imel v zadnjih dveh tednih in še včeraj kar težave, se mi je tokratna tekma dobro izšla. Danes se je zgodil nek preobrat, zato grem lahko jutri bolj mirno v tekmo,« je izjavil 25-letni Domžalčan.

»Lahko rečem, da je bilo kar v redu. Zelo sem vesel, čestitke Timiju in Žabi, končno se je malce sestavil nazaj. Jaz pa lahko še kaj popravim na naletu, veliko bolje pa bom moral delati telemark, da me sodniki ne bodo kaznovali,« je omenil srednji od bratov Prevc.

Točke sta si od naših priskakala tudi Lovro Kos (132,5 m in 131 m) in Peter Prevc (123 m in 128 m), ki sta zasedla 16. oziroma 25. mesto.

Anže Lanišek se je prvič po svoji zmagi v Ruki spet prebil med elitno deseterico. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Anže Lanišek se je prvič po svoji zmagi v Ruki spet prebil med elitno deseterico. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

»Za nami je super tekma. Čestitke Timiju za prve stopničke v tej sezoni, tudi Anžetu čestitke za super skoke. Glede na včerajšnje skoke se je zelo lepo vrnil. Gremo naprej, vsi štartamo z ničle, jutri je nov dan,« pa je povedal Gašper Vodan, pomočnik glavnega trenerja slovenske reprezentance Roberta Hrgote, ki je izpustil generalko za novoletno turnejo.

Najbolj nasmejan je bil kajpak Geiger, ki se je veselil druge zmage v sezoni in skupno 11. v svetovnem pokalu, s katero se je na 28. mestu večne lestvice izenačil z Norvežanom Roarjem Ljøkelsøyem. »Zelo sem srečen s tokratnim razpletom. V minulih tednih mi ni ravno uspevalo tako, kot bi si želel, danes pa se mi je izšlo odlično,« je dejal 28-letni Nemec.

Timi po uvodni seriji še vodil

Zajc je imel po prvem »polčasu« kot vodilni 1,9 točke naskoka pred drugouvrščenim Karlom Geigerjem in 3,6 pred tretjeuvrščenim Švicarjem Killianom Peierjem (138,5 m in 135,5 m), ki je v finalu zdrsnil na nehvaležno četrto mesto. Odlično izhodišče je imel tudi šestouvrščeni Anže Lanišek, tik za deseterico pa je bil na 11. mestu Cene Prevc.

Timi Zajc (desno) je zaostal le za nemškim zmagovalcem Karlom Geigerjem (na sredini) in drugouvrščenim Japoncem Rjojujem Kobajašijem (levo). FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Timi Zajc (desno) je zaostal le za nemškim zmagovalcem Karlom Geigerjem (na sredini) in drugouvrščenim Japoncem Rjojujem Kobajašijem (levo). FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Lovro Kos in Peter Prevc sta po uvodni seriji držala 16. oziroma 28. mesto. Domen Prevc, ki si skupaj z Rjojujem Kobajašijem lasti rekord velike naprave Titlis (144 m), je obstal že v včerajšnjih kvalifikacijah.

Jutri bo v Engelbergu še ena posamična tekma, ki se bo tako kot današnja začela ob 16. uri.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine