Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Nika brez rumene majice zdržala le 24 ur

Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar dvakrat na zmagovalnem odru v Nižnem Tagilu. Skupnega vodstva ne namerava več izpustiti iz rok.
Nika Križnar lažje napada tekmice iz ozadja. FOTO: Christof Stache/AFP
Nika Križnar lažje napada tekmice iz ozadja. FOTO: Christof Stache/AFP
22. 3. 2021 | 09:00
6:14
Potem ko je morala Nika Križnar po sobotnem tretjem mestu v Nižnem Tagilu rumeno majico vodilne smučarske skakalke v svetovnem pokalu predati drugouvrščeni japonski šampionki Sari Takanaši, se 21-letna članica SSK Žiri ni pretirano vznemirjala. Ravno nasprotno: iz njenih besed je bilo namreč mogoče razbrati, da ji tako celo ustreza, saj se je malo otresla nadležnega pritiska, ki ga v razburljivem boju za veliki kristalni globus na zadnjih preizkušnjah prinaša najvišja štartna številka.

»Lažje je napadati iz ozadja!« je takrat poudarila Križnarjeva, ki je brez rumene majice zdržala vsega 24 ur. Že na drugi tekmi na srednji napravi Štorklja (HS-97) si jo je namreč spet priborila, potem ko je z drugim mestom dobila dvoboj s tokrat tretjeuvrščeno Takanašijevo in se znova zavihtela na vrh skupne razvrstitve. Tako je Nika spet postavila stvari na svoje mesto in v seštevku vzpostavila razmerje moči, ki je vladalo že ob prihodu v Nižni Tagil.



Vodilna Slovenka bo na zadnji postaji predolimpijske zime 2020/21 konec tedna v Čajkovskem, kjer bosta ob ekipni preizkušnji še dve posamični tekmi, branila pičlih pet točk naskoka pred 24-letno zvezdnico iz Azije. Obema pa se je sicer minuli konec tedna z dvema prepričljivima zmagama nekoliko približala Marita Kramer. »Vrh je kar oddaljen, toda borila se bom do konca, potem pa bomo videli, kaj mi bo to prineslo,« 19-letna na Nizozemskem rojena Avstrijka kljub precejšnjemu zaostanku (od Križnarjeve jo loči 91 točk) še ne namerava vreči puške v koruzo.
 

Nov pozitiven test Zorana Zupančiča


Toda mlada skakalka iz Delnic v Poljanski dolini je zdaj trdno odločena, da skupnega vodstva ne bo več izpustila iz rok. »Za mano je nov super dan. Potem ko mi v kvalifikacijah (13.) veter ni bil ravno naklonjen, sem se v uvodni seriji dobro našla tudi v počepu. Počutila sem se res dobro in pognala sem v 'poden'. Vedela sem, da lahko napadem iz ozadja, in vesela sem, da mi je uspelo. Zdaj imam spet rumeno majico, ki jo moram obdržati do konca,« je poudarila Križnarjeva, ki je ni iztirilo, da je moral glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič, ki je med nedavnim nordijskim SP v Oberstdorfu zbolel za covidom-19 in ga tudi prebolel, po novem pozitivnem testu na koronavirus ostati v hotelu.



Pod vodstvom Zupančičevega pomočnika Anžeta Lavtižarja so včeraj od naših do točk skočile še Špela Rogelj (13.), Urša Bogataj (14.) in Ema Klinec (18.), dan prej pa se je ob Klinčevi (11.), Rogljevi (13.) in Bogatajevi (28.) v finale prebila tudi Katra Komar (19.). Jerneja Repinc Zupančič, ki je priložnost za nastop na ruski turneji Blue bird (Modra ptica) dobila po samovoljni odpovedi Jerneje Brecl, je bila s 33. in 37. mestom obakrat prekratka za točke. V pokalu narodov je prednost Slovenk pred drugovrščenimi Avstrijkami skopnela na vsega 31 točk.


 

Rok Tarman spet prvi po letalnici


V Planici, kjer bodo jutri (15.30) preizkusili letalnico bratov Gorišek, je že vse nared za sredin začetek moškega velikega finala svetovnega pokala 2020/21. Kot prvi se bo znova po zaletišču spustil Rok Tarman. Med tistimi, ki bodo v prihodnjih dneh opravljali vlogo predskakalca, sta tudi nekdanja reprezentanta Andraž Pograjc in Ernest Prišlič, predtekmovalca bosta tudi naša najboljša nordijska kombinatorca Gašper Brecl in Vid Vrhovnik, ki sta minuli konec tedna na finalu svetovnega pokala v Klingenthalu na vseh treh preizkušnjah ostala praznih rok.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine