Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Mikaela spet razred zase

Shiffrinova pri zmagah vse bližje stotici, tri Slovenke med dobitnicami točk.
Mikaela Shiffrin je bila ponovno za dva razreda boljša od drugih. FOTO: Vladimir Simiček/AFP
Mikaela Shiffrin je bila ponovno za dva razreda boljša od drugih. FOTO: Vladimir Simiček/AFP
Š. R., STA
29. 12. 2023 | 14:15
29. 12. 2023 | 16:19
4:46

Američanka Mikaela Shiffrin je zadnja zmagovalka v alpskem smučanju v koledarskem letu 2023. Shiffrinova je zmagala na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Lienzu v Avstriji z najhitrejšima obema vožnjama. V finalu so nastopile vse tri Slovenke, Andreja Slokar, Neja Dvornik in Ana Bucik, ki so na koncu tudi osvojile točke.

Mikaela Shiffrin je s sijajno finalno vožnjo, z naskokom kar 2,34 sekunde, osvojila 93. zmago v svetovnem pokalu, 56. slalomsko. Shiffrinova je leto 2023 začela z zmago v Zagrebu 4. januarja, marca podrla rekord Šveda Ingemarja Stenmarka v svetovnem pokalu, ki je dosegel 86 zmag, in leto končala z dvojno zmago v Lienzu po četrtkovem veleslalomskem zmagoslavju. Rekordno leto 2023 je končala tako, kot ga je začela - na vrhu zmagovalnega odra.

Po eni najbolj dominantnih predstav v svoji karieri je bila prešerne volje: »Tokrat je bil zame zelo poseben dan. Na smučeh sem se počutila popolno, zato sem zelo zadovoljna.« V letu 2023 je vsega skupaj nanizala 13 zmag v svetovnem pokalu, boljši izkupiček zmag je imela doslej le v letu 2018, ko je vsega skupaj osvojila 15 zmag. »Zadnjih nekaj let sem resnično gradila od začetka sezone do te točke, in mislim, da nekako klikne,« je dejala Mikaela Shiffrin, ki prepričljivo vodi v seštevku zime z osvojenimi 900 točkami na 14 tekmah. Prav tako je prva v slalomskem seštevku.

Po prvem delu slaloma v Lienzu sta bili na prvih dveh mestih dve Američanki, Paula Moltzan je na drugem mestu za slovito rojakinjo zaostala 1,14 sekunde, Švedinja Anna Swenn Larsson na tretjem pa 1,32 sekunde.

Švedinja ni zdržala pritiska in je v finalu padla z zmagovalnega odra na četrto mesto, Moltzanova pa se je povsem ponesrečil finale, saj je po napaki odstopila in ostala brez uvrstitve. Na stopničke sta skočili Nemka Lena Dürr (+2,34) in Švicarka Michelle Gisin (+2,45), ki sta bili po prvi vožnji na petem oziroma četrtem mestu, a zmage Shiffrinove nista mogli ogroziti.

Andreja Slokar mora biti potrpežljiva. FOTO: Vladimir Simiček/AFP
Andreja Slokar mora biti potrpežljiva. FOTO: Vladimir Simiček/AFP

Za zdaj se muči

Na zadnji tekmi v letu 2023 so prav vse tri Slovenke končale med najboljšo trideseterico. S tem so vse domače ljubitelje smučanja povabile na 60. Zlato lisico v Kranjsko Goro, kjer bosta 6. in 7. januarja veleslalom in slalom za točke svetovnega pokala. Slokarjeva je bila po prvem delu preizkušnje 12., v finalu ni zadržala tega izhodišča, leto 2023 pa je končala s 17. mestom (+4.09).

Nekoliko bolje se je na drugi progi znašla Bucikova, 23. po prvi vožnji, je v finalu pridobila pet mest in je tekmo končala na 18. mestu (+4,35). Dvornikova si je finalno vožnjo zagotovila z 20. časom prve vožnje, v finalu pa je dosegla končno 23. mesto (+4,83). Andreja Slokar ni bila zadovoljna z razpletom, saj je prepričana, da ji gre v slalomu veliko bolje, kot je pokazala na tekmi. »Za zdaj se mučim. Oba teka sta bila daleč od tega, kar sem sposobna. Vseeno mislim, da je to še normalno, saj sem po poškodbi izgubila tekmovalni ritem in se še iščem. Veseli me, da na treningu smučam vse bolje in enkrat sem naredila že preskok iz veliko hujšega, tako da tudi tokrat verjamem v to, le potrpežljiva moram biti.«

Tudi Ana Bucik je prepričana, da je lahko boljša: »Ni bila preprosta tekma. Sploh v prvem teku sem se borila sama s seboj in progo, tako da nisem uspela razviti prave hitrosti. V drugo je bilo po dolgem času malo bolje in to je vožnja, na kateri bom gradila.« Nejo Dvornik čaka še nekaj dela: »Prvi tek je bil soliden. V drugem pa sem želela popraviti stvari, a se na progi nisem znašla in na koncu je rezultat takšen, kot je.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine