Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Pred tekmo bi takšno uvrstitev sprejel brez premisleka

Kljub zapravljeni priložnosti pri Anžetu Lanišku pretehtalo zadovoljstvo. Zmaga in rumena majica Nemcu Markusu Eisenbichlerju.
Anže Lanišek se na tekmah v Visli odlično znajde. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Anže Lanišek se na tekmah v Visli odlično znajde. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
23. 11. 2020 | 06:00
23. 11. 2020 | 09:05
9:00
Ljubljana – Glede na to, kako povprečno so slovenski smučarski skakalci odprli sezono svetovnega pokala (v petkovih kvalifikacijah je bil še najboljši Peter Prevc na 16. mestu, na sobotni moštveni tekmi pa je bila naša četverica šele šesta), je bil včerajšnji izkupiček izbrancev trenerja Gorazda Bertonclja presenetljivo dober. Izkazal se je Anže Lanišek z zelo dobrim 6. mestom.

Domžalski as, ki je imel na petkovem uradnem treningu 26. in 35. dosežek, v kvalifikacijah pa je pristal na 30. mestu in tudi na ekipni preizkušnji ni izstopal, je v uvodni seriji posamične tekme v Visli presenetil vse po vrsti. V spremenljivih razmerah je – kakor to zna – izkoristil ugoden vzgornik (+ 1,71 m/s, - 18,5), odjadral do 136 metrov in imeniten nastop zaokrožil še z lepim doskokom v telemark. Z izvrstnim skokom je Lanišek zasluženo prevzel vodstvo, ki mu ga do konca prvega »polčasa« nihče ni mogel odvzeti.

Markus Eisenbichler se je veselil svoje druge zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Markus Eisenbichler se je veselil svoje druge zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Janek Skarzynski/AFP


Še najbolj – na pičle 1,2 točke – se mu je približal Avstrijec Daniel Huber (138,5 m), prav veliko ni bil oddaljen niti tretjeuvrščeni Nemec Markus Eisenbichler (137,5 m), ki je zaostajal za 3,7 točke. V dobrem izhodišču je bil tudi Karl Geiger (133,5 m), ki ga je na četrtem mestu od vodilnega člana SSK Mengeš ločilo 5,3 točke.
 

Nestrpno pogledoval proti semaforju


Majhne razlike pri vrhu so napovedovale razburljivo finalno »zračno bitko« na skakalnici Adama Malysza, slovenski ljubitelji skokov pa so se spraševali, ali bo 24-letni Domžalčan zdržal pritisk. Od omenjenih asov je nato v drugi seriji najboljši nastop uspel Eisenbichlerju (134 m), ki že več tednov skače na zelo visoki ravni. Vrhunsko formo je –  mimogrede – potrdil tudi na nedavnem nemškem prvenstvu, na katerem je dvakrat premočno ugnal tekmece.
image_alt
Kdor bo najmanj gledal okrog sebe, bo spredaj

image_alt
Pregrehe je bilo več kot dovolj, pred očmi ima nov cilj


Bavarski zvezdnik je odločno vrgel rokavico izziva Lanišku, čigar drugi (od)skok ni bil tako čist kot prvi, kar se je poznalo tudi pri daljavi. Ko je pristal precej pred zeleno črto (118 m), je bilo jasno, da ne bo zmagal in da ne bo ponovil lanske uvrstitve v Visli, ko se je z drugim mestom veselil svojih prvih (posamičnih) stopničk med elito. V izteku je Anže nestrpno pogledoval proti semaforju rezultatov in čakal, kam ga bo popeljal seštevek točk.
Skoki
Skoki


Ko je videl, da je šesti, je le skomignil z rameni. Zaradi manjše napake se je sprva jezil nase, toda že kmalu je pri njem pretehtalo zadovoljstvo. Na koncu koncev je to še vedno zelo dobra uvrstitev, ki bi jo – če bi mu jo kdo ponudil pred začetkom tekme – verjetno sprejel brez premisleka.

Z njim si je priskakal tudi prvo polovico enega od kriterijev strokovnega vodstva reprezentance za uvrstitev v slovensko ekipo za bližnje svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Planici (med 10. in 13. decembrom) in si zagotovil lepo popotnico pred naslednjima preizkušnjama konec tedna v Ruki na Finskem.


»Vislo zapuščam zelo zadovoljen. V prvi seriji sem prikazal vrhunski skok in povrhu naredil še telemark, v drugi se mi je v nastop prikradla manjša napaka, zaradi katere sem izvlekel nekoliko manj metrov,« je pojasnil Lanišek, ki ga je pohvalil tudi Bertoncelj. »Anže je bil na tekmi odličen. V prvi seriji mu je uspel izvrsten skok z lepim zaključkom, v drugi je imel zahtevnejše razmere. Njegov finalni poskus je bil soliden, končni izplen pa zelo dober.«
image_alt
Peter Prevc: Bojim se, da ne bom videl družine do konca marca

image_alt
Slovenski orli že v Visli začenjajo ogorčen lov na planiške vstopnice


Ob Anžetu so med dobitnike točk od Slovencev skočili tudi Bor Pavlovčič (20.), Timi Zajc (23.) in Peter Prevc (30.), kar precej pa sta bila od finala oddaljena Žiga Jelar (38.) in Tilen Bartol (39.).
 

Vesel kakor otrok za božič

Najbolj nasmejan je bil včeraj na Poljskem kajpak Eisenbichler, ki se je veselil svoje druge zmage v svetovnem pokalu po Planici 2019. »Čeprav sem vedel, da sem v dobri formi, si na zmago nisem drznil pomisliti. Z rumeno majico se počutim kakor majhen otrok za božič, o njej sem namreč sanjal že od malih nog,« je priznal 29-letni Nemec, čigar podvig je z drugim mestom dopolnil reprezentančni kolega Karl Geiger. Na tretjo stopnico odra za najboljše skakalce na svetu se je zavihtel Avstrijec Daniel Huber.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine