Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ilka si je v cilju globoko oddahnila, ustrašila se je tudi za tekmice

Štuhčeva na zahtevnem smuku v Val d'Iseru tik pod zmagovalnim odrom. Zmaga Švicarke Corinne Suter, grd padec Avstrijke Nicole Schmidhofer.
Ilka Štuhec je bila v cilju vesela, da je ostala živa. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Ilka Štuhec je bila v cilju vesela, da je ostala živa. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
19. 12. 2020 | 09:00
4:38
Ljubljana – Najboljše alpske smučarke so vendarle opravile s prvo tekmo v hitrih disciplinah v predolimpijski sezoni svetovnega pokala 2020/21. Na zahtevnem smuku v Val d'Iseru je bila najhitrejša Švicarka Corinne Suter, ki je za enajst stotink prehitela drugouvrščeno Italijanko Sofio Goggia in se tako razveselila svoje tretje zmage med elito, najboljša Slovenka Ilka Štuhec pa je z zaostankom 0,65 sekunde (18,75 metra) za 26-letnico iz kantona Schwyz pristala na nehvaležnem 4. mestu.

Od tretjeuvrščene Američanke Breezy Johnson, ki se je sploh prvič povzpela na oder za najboljše, je 30-letno Mariborčanko na koncu ločilo 45 stotink. Toda Ilka je bila zadovoljna s svojim nastopom, v cilju pa si je globoko oddahnila, ker se je izognila številnim pastem na francoskem snegu, ki je sivil lase tekmovalkam.

»Glede na to, kar se je dogajalo na tekmi, sem vesela, da sem živa. S svojim smučanjem sem zadovoljna, saj sem nadgradila, kar sem si zadala dan prej,« je izjavila Štuhčeva in v isti sapi pristavila, da ima še določene rezerve, ki jih bo poskušala izčrpati na današnjem drugem smuku v Val d'Iseru.


Z mislimi je bila tudi pri tekmicah, ki so grdo padle. »Upam, da se dekleta, ki so končala ob progi, niso huje poškodovala,« si je še zaželela dvakratna svetovna prvakinja v smuku (St. Moritz '17 in Åre '19), za katero sta se uvrstili Avstrijka Nina Ortlieb (+ 0,97) in češka deskarska zvezdnica Ester Ledecka (+ 1,08). Do treh točk se je z 28. mestom dokopala tudi naša druga predstavnica na štartu Maruša Ferk (+ 2,44).
 

Nicole Schmidhofer odpeljali v bolnišnico


Zaradi padcev so prireditelji večkrat prekinili tekmo. Najhuje jo je skupila Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je pri visoki hitrosti izgubila ravnotežje in silovito trčila v zaščitno ograjo. S smučmi je prerezala prvo ograjo in obvisela v drugi, reševalci pa so potrebovali kar nekaj časa, preden so jo potegnili ven in nato z akijem prepeljali do zdravnikov. Schmidhoferjeva, ki so jo zaradi preiskav zadržali v bolnišnici, je tarnala zaradi bolečin v levem kolenu, na padec jo bodo še nekaj časa spominjale tudi odrgnine na obrazu. Na istem zavoju so – zanimivo – padle tudi Italijanka Federica Brignone, Švicarka Joana Hählen, Američanka Alice McKennis in Francozinja Laura Gauche.
Švicarka Corinne Suter se je veselila tretje zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Jeff Pachoud/AFP
Švicarka Corinne Suter se je veselila tretje zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Jeff Pachoud/AFP


»Proga je sicer vrhunsko pripravljena, težave pa je povzroča slab(š)a vidljivost na prehodu s sončne na senčno stran,« je pojasnila Suterjeva, ki zmage ni pričakovala. »Zgornji in srednji del sem presmučala dobro, zato pa sem si v spodnjem privoščila nekaj večjih napak. Zaradi njih si res nisem mislila, da bom končala v vrhu,« je priznala 26-letna Švicarka.
 

V Val Gardeni do točk Kline in Čater


Najboljši alpski smučarji so se v Val Gardeni med seboj pomerili v superveleslalomu, ki ga je v svojo korist odločil Aleksander Aamodt Kilde. Vikingu sta družbo na zmagovalnem odru delala drugouvrščeni Švicar Mauro Caviezel (+ 0,12), norveško slavje pa je s tretjim mestom dopolnil Kjetil Jansrud (+ 0,21).

Od Slovencev je bil z 19. mestom najboljši Boštjan Kline (+ 1,46), zadnjo točko pa je s 30. mestom ujel Martin Čater (+ 1,92), senzacionalni zmagovalec nedeljskega smuka v Val d'Iseru. Klemen Kosi (+ 2,25) in Miha Hrobat (+ 2,48) sta z 38. in 45. mestom ostala praznih rok.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine