Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ilka na polno tudi v čolnu

Smučarska šampionka Ilka Štuhec v dvojcu z Anjo Šešum na veslaški regati na Ljubljanici druga.
Ilka Štuhec in Anja Šešum sta popestrili pripravljalno obdobje za smučarsko sezono z veslaško regato. FOTO: M. F./Delo
Ilka Štuhec in Anja Šešum sta popestrili pripravljalno obdobje za smučarsko sezono z veslaško regato. FOTO: M. F./Delo
29. 9. 2018 | 14:17
29. 9. 2018 | 16:17
4:30
Dan potem ko je Anja Šešum, kineziologinja in kondicijska trenerka svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec, magistrirala na Fakulteti za šport v Ljubljani, sta se športnici podali na zanimiv izziv. Sedli sta v čoln, poprijeli za vesli in se pomerili na šprinterski regati na Ljubljanici. V konkurenci treh ekip sta bili drugi, a rezultat tokrat ni bil pomemben. Tekmovalni preizkus je bil popestritev priprav Mariborčanke za novo smučarsko sezono, ki se bo čez mesec dni začela z veleslalomom v Söldnu. Štajerka ga bo izpustila, karavani pa se bo prvič po poškodbi priključila na uvodnih tekmah v hitrih disciplinah konec novembra v Kanadi.
 

Poklon veslačem


Šešumova, nekdanja veslačica, s Štuhčevo redno vesla. Obe se strinjata, da je veslaški trening koristen dodatek kondicijski vadbi. "Precej veslaškega treninga vključimo v program, tako lahko precej naredim za telo in sem prijazna do svojih sklepov," je razmišljala Štuhčeva in poudarila, da gre za garaški šport. "Izgleda morda preprosto, ampak odvisno je od tega, koliko se ženeš. Če veslaš bolj na rahlo, ni grozno, ko pa začneš bolj zares, je pa povsem druga zgodba," se je priklonila veslaški srenji.

Dvobojev v dvojcu sta se lotili resno in pogumno. Na koncu sta bili drugi. FOTO: M. F./Delo
Dvobojev v dvojcu sta se lotili resno in pogumno. Na koncu sta bili drugi. FOTO: M. F./Delo

 

Navijali tudi smukači


Posebne taktike danes, ko je šlo zares, nista imeli, saj je bila razdalja kratka (250 m) in edini cilj je bil, da gresta na polno. Gledalci, ki so se zbirali v Trnovskem pristanu, so si lahko njuno veslaško predstavo ogledali dvakrat. Med njimi so bili tudi njuni najbližji – Ilkin partner, starši, fizioterapevtka, Anjini starši –, spodbujala sta ju tudi predstavnika moške smukaške ekipe Miha Hrobat in pomočnik trenerja Gašper Markič.

"Prvi poskus nama je zelo dobro uspel, veslali sva precej mirno. V drugem pa sva imeli težave s smermi, nosilo naju je levo in desno, vidi se, da nama manjka izkušenj. Dotaknili sva se tudi zidu na obali, pred ciljem pa sem še jaz 'zajela raka', kot pravimo v veslaškem žargonu," je Šešumova razkrila razloge, ki so jima odnesli zmago.

Največ veslata na Dravi, danes pa sta se preizkusili prvič tekmovalno na Ljubljanici. FOTO: M. F./Delo
Največ veslata na Dravi, danes pa sta se preizkusili prvič tekmovalno na Ljubljanici. FOTO: M. F./Delo


Pohvalila je Štuhčevo, za katero pravi, da se na vsak štart pripravi 100-odstotno, in tudi na Ljubljanici se je. Tudi sama je danes malce obudila tekmovalne občutke, ki so jo vseskozi spremljali med njeno veslaško kariero. "Na štartu sva bili obe malo živčni, a vzdušje je bilo prijetno. Ne glede na število tekmovalk smo se imeli lepo," je sklenila misli mlada kineziologinja, ki je s Štuhčevo veslala v čolnu mariborskega veslaškega kluba.
 

Rada pride v Ljubljano


Uživala je tudi Štuhčeva. "Luštno je, rada pridem v Ljubljano," je dejala Štuhčeva, oblečena v veslaški dres, ki ga je oblikoval Matic Brezovšek iz podjetja 3 ideje v sodelovanju z Ilkino mamo in vodjo njene tekmovalne ekipe Darjo Črnko.

"Ta nastop je lepa popestritev vseh treningov. Resda v zadnjem času nisva dosti veslali, saj sem bila več na smučkah (Ilka ima za sabo enomesečni snežni trening v Čilu, op. a.), je pa vseeno super, sprememba. Šli sva na polno, držati se je bilo treba linije, kar nama ni najbolje uspelo, ampak izkušnja je lepa," je povedala Štuhčeva. Je okusila tudi delček tekmovalnega adrenalina, ki ga je med bolniško odsotnostjo skozi izgubljeno sezono pogrešala? "Malce že. Veliko bolj pa ga je bilo čutiti na tekmi v Čilu. Je bolj domač kot ta na vodi," je dejala zmagovalka sedmih tekem za svetovni pokal.

Morda se bosta lotili še dvokilometrske preizkušnje, a fokus je na smučanju. FOTO: M. F./Delo
Morda se bosta lotili še dvokilometrske preizkušnje, a fokus je na smučanju. FOTO: M. F./Delo


Ju čaka še kakšen veslaški izziv? "Veselim se, kako bo izgledalo na dvokilometrski razdalji. Če bo čas dopuščal, se bova lotili tekme, ampak smučanje je razumljivo na prvem mestu," je razkrila Šešumova.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine