Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Bele panoge v roke direktorja smučarskega koncerna

Švedski milijarder Johan Eliasch novi predsednik Mednarodne smučarske zveze, član predsedstva je postal Enzo Smrekar, predsednik SZS.
Skandinavec Johan Eliasch bo zdaj vodil tekmovalni zimskošportni cirkus. FOTO: Heinz-Peter Bader/Reuters
Skandinavec Johan Eliasch bo zdaj vodil tekmovalni zimskošportni cirkus. FOTO: Heinz-Peter Bader/Reuters
M. U., STA
4. 6. 2021 | 14:40
4. 6. 2021 | 16:46
2:42
Mednarodna smučarska zveza (Fis) je dobila novega predsednika. To je 59-letni Johan Eliasch, švedski milijarder, predsednik in izvršni direktor avstrijskega smučarskega koncerna Head. Švicar Gian-Franco Kasper, ki je vodil mednarodno organizacijo od leta 1998, se ni odločil za nov mandat in se je z mesta predsednika poslovil po 23 letih na čelu federacije.

Na kongresu, ki je potekal virtualno, so delegati največ glasov že v prvem krogu namenili Eliaschu. Dobil je 65 glasov delegatov oziroma 54,62 odstotka. Švedski poslovnež, ki živi in dela v Londonu, se je zavzel za celovito prenovo športa. Svoj glas je oddalo 119 delegatov, predstavnikov nacionalnih zvez, članic mednarodne federacije. Novega predsednika je predlagala Smučarska zveza Velike Britanije. Švicar Urs Lehmann je prejel 26 glasov (21,85 odstotka), Angležinja Sarah Lewis15 (12,61 odstotka), Šved Mats Arjes pa 13 glasov (10,92 odstotka).

Enzo Smrekar je novi član predsedstva Mednarodne smučarske zveze. FOTO: Jože Suhadolnik
Enzo Smrekar je novi član predsedstva Mednarodne smučarske zveze. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Smrekar s tretjim največjim številom glasov


V predsedstvu zveze bo še naprej Slovenec, lani preminuli Janez Kocijančič je bil dolgoletni član predsedstva Fisa in je od leta 2010 opravljal tudi funkcijo enega od podpredsednikov te mednarodne zveze. Tokrat je bi izvoljen Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije. Zanj je glasovalo 111 delegatov od 121, oddanih glasov je bilo sicer 116. Smrekar je bil izvoljen s tretjim največjim številom glasov. 

»Vsekakor gre za pomemben trenutek. Kot vemo, smo bili dolga leta prisotni v vodstvu Fisa in nadaljevati s to prisotnostjo je za Smučarsko zvezo Slovenije izjemnega pomena. Po eni strani zato, ker sedimo za mizo z največjimi nacijami tega športa, in po drugi strani tudi zato, ker lahko za to mizo enakopravno uveljavljamo svoj glas in seveda prispevamo k razvoju športa. Moto moje kampanje je bil, da smo majhna nacija v smislu resursov, infrastrukture in sredstev, pa vendar z velikimi rezultati. Kot takšni seveda razumemo potrebe manjših nacij, razumemo, kako je z nekaj sredstvi doseči velike rezultate, biti pri tem pogumen, imeti pri tem strast in seveda biti tudi inovativen,« je dejal Enzo Smrekar.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine