Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Nadal napredoval po pravem maratonu, nova zmaga Kyrgiosa

Romunska teniška zvezdnica Simona Halep se bo v drugem polfinalu teniškega OP Velike Britanije v Wimbledonu pomerila s Kazahstanko Jeleno Ribakino.
Rafael Nadal je spet pokazal zobe. FOTO: Glyn Kirk/AFP
Rafael Nadal je spet pokazal zobe. FOTO: Glyn Kirk/AFP
Š. R., STA
6. 7. 2022 | 15:41
6. 7. 2022 | 21:28
9:21

Razvpiti avstralski teniški igralec Nick Kyrgios, ki na svetovni lestvici drži 40. mesto, nadaljuje zmagoviti pohod na turnirju za grand slam v Wimbledonu. V današnjem četrtfinalu je brez večjih težav s 3:0 v nizih odpravil Čilenca Cristiana Garina (43.). Potem ko je uvodna niza dobil s 6:4 in 6:3, se je moral v tretjem nekoliko bolj potruditi, da ga je v svojo korist odločil po podaljšani igri s 7:6 (5).

»Zdelo se mi je, da sem bil vseskozi pod pritiskom, Garin je odličen igralec, zelo samozavesten, potem ko se je uvrstil v svoj prvi četrtfinale. Kakšna izkoriščena 'break' priložnost tu ali tam in kaj hitro bi se vse lahko obrnilo drugače. Imel sem precej sreče, a to bom vzel in se pripravil na naslednji obračun,« je po dvoboju dejal Kyrgios, ki se bo v polfinalu postavil po robu Rafaelu Nadalu.

Nick Kyrgios v Wimbledonu niza vrhunske predstave. FOTO: Sebastien Bozon/AFP
Nick Kyrgios v Wimbledonu niza vrhunske predstave. FOTO: Sebastien Bozon/AFP

Španski zvezdnik je po pravem maratonu in zasuku v petih nizih strl odpor Američana Taylorja Fritza, ki je vodil z 1:0 in 2:1 v nizih, na koncu pa izgubil z 2:3. Po hudem boju se je Nadal veselil zmage s 3:6, 7:5, 3:6, 7:5 in 7:6 (10:4).

»Ne vem, kako mi je to uspelo. Iskreno uživam v teh obračunih pred tem občinstvom, ki mi daje takšno podporo. To je bilo zahtevno popoldne proti sijajnemu igralcu, ki že vso sezono igra odlično. Na koncu sem lahko le vesel, da sem se uvrstil v polfinale,« je dejal Nadal, ki je moral med dvobojem zaprositi tudi za zdravniško pomoč zaradi poškodovane trebušne mišice.

»Moje telo je drugače v redu, če odmislim bolečine težave s trebušno mišico. Moral sem najti način, da malce spremenim servis. Nekajkrat sem pomislil na to, da bi celo predal obračun, a me je vsa ta energija igrišča in občinstva nosila naprej,« je priznal 36-letni Španec.

Še brez izgubljenega niza

V ženski konkurenci sta bila danes na sporedu še zadnja četrtfinalna obračuna. Nekdanja št. 1 svetovnega tenisa Romunka Simona Halep sprva ni imela težav s 25. igralko sveta Američanko Amando Anisimovo. V prvem nizu, ki je trajal 31 minut, je Halepova slavila s 6:2, stvari pa so se močno zapletle v drugem nizu, ko je Romunka pri vodstvu s 5:2 izgubila svoj začetni udarec, ko bi tekmo že lahko pripeljala h koncu. Anisimova je nato znižala tudi na 4:5 in imela na voljo tri »break« žogice tudi za izenačenje na 5:5. A ni izkoristila niti ene, Halepova pa je nato v podaljšani igri v prvem poskusu dokončala delo po dobri uri igre ter tako tudi nadaljevala z izjemnimi predstavami na letošnjem turnirju, saj ji tekmice še niso odvzele niti enega niza.

Tridesetletna igralka iz Constante, ki je trenutno 18. na lestvici WTA, lovi svoj tretji grand slam in drugega na sveti travi po letu 2019, ko je tudi zadnjič nastopala na slovitem turnirju, kjer je zdaj zabeležila že 12 zaporednih zmag.

»Lepo je biti nazaj v polfinalu, trenutno sem zelo čustvena, saj mi to ogromno pomeni. Igrala sem proti zelo neugodni tekmici, ki je na koncu zelo močno udarjala po žogici. Niti nisem vedela, kaj mi je storiti, toda verjela sem vase in si rekla, da moram ostati močna na nogah. Pri 0:40 sem se nekako rešila s servisom,« je dvoboj ocenila Halepova, ki se je tretjič uvrstila v polfinale Wimbledona, pred tem ji je to uspelo še leta 2014 in 2019, ko je tudi osvojila za zdaj zadnji, drugi grand slam v karieri. Enega ima še na pariškem pesku (2018).

»Zagotovo igram najboljši tenis v zadnjih treh letih. Lani sem se precej mučila, zdaj pa nekako skušam zgraditi samozavest. Tenis je na pravi ravni, ostalo pa tudi prihaja, tudi pomoč občinstva je vedno dobrodošla,« je še dejala Romunka, ki je leta 2019 v finalu s 6:2, 6:2 ugnala Američanko Sereno Williams.

Simoni Halep (na fotografiji med dvobojem z Amando Anisimovo) se je mudilo v polfinale. FOTO: Adrian Dennis/AFP
Simoni Halep (na fotografiji med dvobojem z Amando Anisimovo) se je mudilo v polfinale. FOTO: Adrian Dennis/AFP

V polfinalu proti »debitantki«

Po robu se ji bo v letošnjem polfinalu postavila Kazahstanka Jelena Ribakina, ki je v treh nizih in po preobratu premagala Avstralko Ajlo Tomljanović s 4:6, 6:2 in 6:3. Rojena Zagrebčanka, ki je januarja 2018 prevzela avstralsko državljanstvo, je bila na dobri poti, da bi po dveh zaporednih uvrstitvah v četrtfinale Wimbledona vendarle naredila naslednji korak in se razveselila uspeha kariere. Toda 29-letna hčerka nekoč izvrstnega rokometaša Ratka Tomljanovića je po dobljenem prvem nizu sredi drugega nato povsem popustila in morala na koncu priznati premoč 17. nosilki.

Tomljanovićeva je pri zaostanku z 1:5 v drugem nizu odvzela začetni udarec tekmici, ki pa bi ji kmalu vrnila z isto mero in z »breakom« potrdila zmago. Toda prve zaključne žogice ni izkoristila, v podaljšani igri pa je hrvaška Avstralka dvoboj podaljšala še za eno igro. Na svoj servis Ribakina nato ni grešila in s prvo zaključno žogico potrdila svoj polfinalni vizum s 15. asom. Dvoboj na igrišču št. 1 je trajal skoraj dve uri, natančneje 112 minut. Uspeh kariere je tako namesto Tomljanovićeve proslavila Ribakine, ki tako kot Avstralka še nikoli ni igrala v polfinalu katerega od največjih štirih turnirjev.

"Vzdušje je res izjemno in rada bi se zahvalila vsem, ki nas spodbujajo na igriščih. Videla sem tudi nekaj kazahstanskih navijačev, kar mi je dalo dodatno motivacijo. Vesela sem, da sem prišla do polfinala. To je bil zahteven dvoboj. Na začetku sem bila malce nervozna, nisem najbolje servirala, Ajla pa je igrala odlično, se dobro branila. Osredotočila sem se na svojo igro in se na koncu izvlekla," je po dvoboju dejala Ribakina.

V prvem polfinalu se bosta pomerili dobri prijateljici, tretja nosilka Alžirka Ons Jabeur in največje presenečenje letošnjega turnirja, Nemka Tatjana Maria, sicer 103. igralka s teniške lestvice WTA. Maria, ki se je po rojstvu druge hčerke vrnila šele pred slabim letom dni, je ugnala rojakinjo Jule Niemeier, druga igralka sveta pa je bila boljša od Čehinje Marie Bouzkove. Ženska polfinalna obračuna bosta na sporedu v četrtek, sredin program pa se nadaljuje z obračunoma v spodnji polovici moškega dela žreba. Španec Rafael Nadal bo igral proti Američanu Taylorju Fritzu, Avstralca Nicka Kyrgiosa pa bo izzval Čilenec Cristian Garin.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine