Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Prva Serenina zmaga, ko se tekmica še ni rodila

V finalu OP ZDA bo Williamsovo izzvala 19-letna Bianca Andreescu.
Serena Williams bo v desetem finalu OP ZDA lovila sedmo domačo lovoriko, skupno pa že 24. FOTO: AFP
Serena Williams bo v desetem finalu OP ZDA lovila sedmo domačo lovoriko, skupno pa že 24. FOTO: AFP
6. 9. 2019 | 16:40
6. 9. 2019 | 16:41
4:11
New York – Ko je Serena Williams leta 1999 osvojila svoj prvi teniški turnir za veliki slam, OP ZDA, se Bianca Andreescu še ni rodila. Jutri – začetek ob 22. uri po srednjeevropskem času – bo Kanadčanka romunskih korenin izzvala najboljšo igralko v zgodovini prav v finalu New Yorka. Američanka spet lovi rekordni 24. naslov za grand slam, Andreescujeva tokrat nastopa na četrtem velikem turnirju, njen najboljši rezultat doslej je bil 2. kolo ...


Oči teniške javnosti bodo jutri spet usmerjene v Sereno Williams. Ji bo v četrto le uspelo? To je glavno vprašanje, potem ko je v treh finalih ostala korak od 24. naslova, s katerim bi se izenačila z absolutno rekorderko Margaret Court, ki je naslove osvajala tako med amaterkami kot profesionalkami. Williamsova je doslej imela kar nekaj težav, ko se je soočala z mejniki, denimo z 18 lovorikami, kolikor sta jih osvojili vzornici Chris Evert in Martina Navratilova, ali pa 22, kolikor jih je imela nekdanja rekorderka odprte ere Steffi Graf. V lovu na Courtovo je tako lani izgubila finale Wimbledona proti Angelique Kerber, OP ZDA proti Naomi Osaka in nazadnje spet v Wimbledonu proti Simoni Halep. V vseh treh primerih je bila brez možnosti.

»Simona je res odigrala neverjetno in ničesar nisem mogla storiti. Glede na to, da se zaradi poškodbe nisem mogla normalno pripraviti na turnir, je bila to zame smrtonosna kombinacija. Dvoboja s Kerberjevo pa niti ne bi štela sem, saj je bila moja hčerka stara šele osem mescev. V bistvu nisem preveč razmišljala o teh finalih, jasno mi je bilo le, da moram delati še bolj zavzeto, še bolje. Je to moja najboljša priložnost? Ne vem, nisem se ukvarjala veliko s tem in sem vsekakor veliko bolj mirna,« pravi Williamsova, ki od sebe vedno pričakuje le najboljše. S polfinalno predstavo proti Jelini Svitolini, od katere je bila boljša s 6:3, 6:1, sicer ni bila najbolj zadovoljna, je pa dejstvo, da je na OP ZDA prišla veliko bolje pripravljena kot na vse druge letošnje turnirje.


Za Bianco Andreescu je bil doslej najboljši rezultat na velikih slamih 2. kolo. FOTO: AFP
Za Bianco Andreescu je bil doslej najboljši rezultat na velikih slamih 2. kolo. FOTO: AFP



Brez poraza proti tekmicam iz top 10


»Še en finale, to je noro, res pa da od sebe nisem pričakovala prav veliko manj. A finale prinaša veliko živčnosti, pričakovanj, čustev, pritisk je zelo velik, čutim pa, da sem bolj pripravljena, kot sem bila v Wimbledonu,« je Williamsova dejala po že deseti uvrstitvi v newyorški finale (ima šest lovorik), med prvim (11. september 1999) in desetim je 7301 dan, kar je največji razpon v zgodovini. Bianca Andreescu se je na drugi strani v finale prebila z 19 leti in 82 dnevi ... A Kanadčanke vseeno ne gre podcenjevati, letos je osvojila dva izjemno močna turnirja, Indian Wells in Toronto, kjer se ji je v finalu Serena vdala zaradi poškodbe.

»Vedno sem govorila svoji ekipi, da bi se želela pomeriti s Sereno, preden se upokoji. Res se veselim tega dvoboja, mislim, da bo zabavno. Ogledala sem si večino njenih finalov za veliki slam in prepričana sem, da se bo tokrat pokazala v najboljši luči. Upam, da se bom tudi sama,« si je zaželela Andreescujeva, ki je v zelo izenačenem polfinalu s 7:6 (3), 7:5 ugnala Belindo Benčič. »Od malega sem sanjala o tem trenutku, mislim pa, da številni niso verjeli, da bo nekega dne postal realnost,« se je novega mejnika v mladi karieri veselila Kanadčanka, ki ima izjemen iztržek v dvobojih z igralkami svetovne deseterice. Ni namreč še izgubila, zmagala pa je sedemkrat.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine