Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Nišikori vzel niz Đokoviću, ki je odgovoril v stilu, Benciceva kot Ivanišević

Švicarka Belinda Bencic, ki je na OI v Tokiu osvojila zlato kolajno, je z izvrstnim serviranjem strla odpor Američanke Jessice Pegule.
Belinda Bencic (na fotografiji) med sobotnim obračunom v New Yorku. FOTO: Angela Weiss/AFP
Belinda Bencic (na fotografiji) med sobotnim obračunom v New Yorku. FOTO: Angela Weiss/AFP
J. K., STA
4. 9. 2021 | 21:09
5. 9. 2021 | 00:01
7:09
Belinda Bencic se je v dveh nizih s 6:2 in 6:4 prebila v osmino finala OP ZDA. Enajsta nosilka iz Švice se je v slogu Gorana Ivaniševića zanašala na odlične začetne udarce in kar 85 odstotkov točk osvojila s prvimi servisi, dodala je še štiri ase in še tretjič v karieri v treh poskusih premagala domačinko Jessico Pegulo. Ravno z zmago nad Pegulo se je Benciceva v Tokiu nato podala na pohod do zlatega odličja, kdo ve, kje se bo ustavila tokrat.



V New Yorku letos še ni oddala niza, še največ težav je imela tokrat pri izkoriščanju zaključne žogice za zmago, saj je na servis Pegule zapravila kar tri. A nato na svoj začetni udarec ni oddala niti igre in s še enim odličnim servisom zaključila izjemno uspešen dan na igrišču štadiona Louis Armstrong. Zdaj jo čaka Poljakinja Iga Swiatek, ki je potrebovala tri nize za zmago nad Estonko Anett Kontaveit. Prvi niz je Swiatkova dobila s 6:3, v drugem nizu pa je Kontaveitova s 6:4 izenačila. V odločilnem tretjem nizu je zmagovalka lanskega OP Francije v naslednje kolo napredovala s 6:3.
 

Pred tekmo v skrbeh


Benciceva, ki je v Tokiu na olimpijskih igrah osvojila tudi srebro med dvojicami, je za napredovanje med 16 najboljših potrebovala uro in 15 proti 27-letni tekmici. Ta je sicer samo po letošnjih izidih deseta igralka sveta in v boju za nastop na zaključnem turnirju v kitajskem Šenženu. To je po dvoboju izpostavila tudi Benciceva.

»Malo me je skrbelo pred tekmo, saj ima za sabo zelo dobro sezono in lahko dobi veliko dvobojev. Zadovoljna sem s to predstavo, občutek sem imela, da sva igrali kar dober tenis,« je skromno pristavila olimpijska zmagovalka med posameznicami. Tudi zaradi tega uspeha pravega pritiska na igrišču ne čuti. »Dobra stvar je, ko si brez pritiska. Sicer sta dve opciji, ali imaš po veliki zmagi še več pritiska, lahko pa se počutiš obratno, kot jaz, torej svobodno, saj si izpolnil sanje, osvojil zlato, vse ostalo pa je nato le še bonus,« je dodala sproščena Benciceva.

Na OP ZDA je sicer že igrala v polfinalu leta 2019. Doslej je na turnirjih velike četverice zgolj v New Yorku dvakrat igrala najmanj v četrtfinalu, to ji je uspelo še ob debiju pred sedmimi leti.
 

Nov podvig vzhajajoče britanske zvezde


Sedma igralka sveta in zmagovalka New Yorka iz leta 2019, Kanadčanka Bianca Andreescu, je ekspresno opravila s 104. igralko z lestvice WTA Belgijko Greetje Minnen: v uri in osmih minutah je bil končni izid 6:1 in 6:2 v nizih. V naslednjem kolu se bo z Andreescujevo udarila Grkinja Maria Sakkari, ki je brez oddanega niza s 6:4 in 6:3 ugnala češko zvezdnico Petro Kvitovo, ki je v prvem kolu izločila Polono Hercog.





Izjemne rezultate še naprej beleži 150. igralka sveta, 18-letna Britanka Emma Raducanu, ki je v uri in 12 minutah izločila Španko Saro Sorribes Tormo. Bilo je 6:2 in 6:1 v nizih. Raducanujeva je navdušila že letos v Wimbledonu, ko je kot povabljenka prišla vse do četrtega kola, ko je dvoboj s hrvaško Avstralko Ajlo Tomljanović predala zaradi težav z dihanjem. V osmini finala bo igrala bodisi s prvo nosilko, Avstralko Ashleigh Barty bodisi z Američanko Shelby Rogers.



Italijan Matteo Berrettini, šesti nosilec, je v slabih štirih urah vendarle izločil Belorusa Iljo Ivaško. Slednji je prvi niz dobil s 7:6 (5), nato pa je finalist letošnjega Wimbledona odgovoril s preobratom (6:2 in 6:4). Toda Ivaška je nato dobil četrti niz s 6:2, a v odločilnem petem ni uspel pripraviti velikega presenečenja. Berrettini ga je dobil s 6:3 in napredoval v naslednje kolo. Tam bo z Berrettinijem igral šele 144. igralec sveta Oscar Otte, Nemec, ki je bil s 3:1 v nizih boljši od Berrettinijevega rojaka Andreasa Seppija. Otte je eden od treh kvalifikantov, ki bodo igrali med najboljšimi šestnajstimi, kar se je zgodilo prvič po letu 1995 na OP Francije. Poleg Nemca bosta kot kvalifikanta v četrtem krogu igrala tudi njegov rojak Peter Gojowczyk in Nizozemec Botic van de Zandschulp.


 

Đoković se je izvil iz težav


Oči ljubiteljev tenisa so bile zvečer uprte tudi v prvega favorita in igralca sveta Srba Novaka Đokovića, ki je v obračunu z Japoncem Keijem Nišikorijem prvi niz izgubil s 6:7 (4), a se nato izvil iz težav in dvoboj dobil v štirih nizih s 6:3, 6:3 in 6:2. Na Đokovićev začetni udarec je imel Nišikori sicer v osmi igri dve priložnosti za brejk, a je nato Đoković dokončal delo in izkoristil svojo tretjo »match« žogico po triinpolurnem dvobojevanju.

Nišikori je sicer imel prednost odvzema servisa v prvem nizu, a se je 20-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice vrnil, nato pa izgubil podaljšano igro. V drugem nizu je bil Đoković ves čas v prednosti, a je moral ubraniti kar sedem žogic za brejk, preden je po dveh urah le izenačil na 1:1 v nizih. V tretjem je zaigral bolje, nato pa spet omogočil Japoncu vrnitev. Vseeno je v osmi igri Beograjčan vnovič vzpostavil prednost brejka in povedel. V 90. obračunu na OP ZDA je nato po zaslugi dveh odvzemov servisa v peti in sedmi igri prišel do odločilne prednosti in ostaja v igri za koledarski slam.

Srb je na začetku leta slavil na OP Avstralije, nato je junija dodal lovoriko na OP Francije, v travnatem delu sezone pa si je pokoril še konkurenco v Wimbledonu. Naslednji tekmec na poti do zgodovinskega dosežka, ta je v odprti eri tenisa (od 1968) uspel le Avstralcu Rodu Laverju (1969), bo bodisi Rus Aslan Karacev bodisi Američan Jenson Brooksby.

Tik pred polnočjo po srednjeevropskem času se je končal obračun 16. in 20. igralca sveta. Višjerangirani Jannik Sinner je bil v petih nizih boljši od Francoza Gaëla Monfilsa, potem ko mu je uspel preobrat po zaostanku z 0:2 v nizih. Monfils je uvodni niz dobil s 7:6 (1), drugega pa s 6:2, nato pa je 15 let mlajši Sinner izenačil po zaslugi dobljenih tretjega in četrtega niza z izidom 6:4. V odločilnem petem nizu mu je takoj uspel brejk, kasneje je zapravil še dve priložnosti za odvzem servisa, eno pa tudi Monfils. A Sinner se ni dal in na svoj servis odločil obračun v svojo korist z zaključnih 6:4 v petem nizu. Dvoboj je trajal tri ure in 44 minut.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine