Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Mojstrica finalov proti osmoljenki velikih slamov

V ženskem finalu danes ob 15. uri za lovoriko Simona Halep in Sloane Stephens
Sloane Stephens v finalih ne pozna poraza. Foto AFP
Sloane Stephens v finalih ne pozna poraza. Foto AFP
Saša Verčič
9. 6. 2018 | 12:00
3:22
Pariz – Simona Halep in Sloane Stephens bosta danes od 15. ure dalje udeleženki zadnjega dejanja ženskega dela Roland Garrosa. Prva se je v finale uvrstila povsem pričakovano, druga zelo presenetljivo. Njuna statistika v odločilnih dvobojih na grand slamih se prav tako močno razlikuje: Halepova je že trikrat izgubila, Stephensova je le enkrat igrala za veliko lovoriko in jo tudi osvojila, lani na OP ZDA.

Simona Halep si je eno pomembno »lovoriko« na Roland Garrosu že zagotovila s polfinalno zmago nad Garbiñe Muguruza, saj bo tudi v prihodnje prva igralka sveta, danes si bo skušala še drugo, na tej stopnji njene kariere gotovo pomembnejšo. Dejstvo je, da jo bo pač počasi začelo preganjati prekletstvo velikih slamov, četudi sama vztraja, da ne, a pritisk se bo le še stopnjeval, vprašanja na novinarskih konferencah so na to temo vedno pogostejša. Doslej je namreč trikrat klonila v velikih finalih, na Roland Garrosu proti Mariji Šarapovi 2014, lani veliko bolj presenetljivo proti Jeleni Ostapenko, proti kateri je dobila uvodni niz in v drugem vodila s 3:0, letos jo je na OP Avstralije ugnala Caroline Wozniacki.

»Da, izgubila sem tri finale in nihče ni umrl, tako da je vse v redu,« se miri Halepova. »Zdaj imam več izkušenj in veseli me, da sem dobila še eno priložnost. Počutim se mirno in bomo videli, kaj se bo zgodilo v finalu, zanesljivo pa je, da se bom borila za vsako žogico,« je napovedala 26-letna Romunka, ki v primerjavi s prejšnjimi finali ne bo spreminjala ničesar, ampak se bo držala svojih rutin.

Prvič prek osmine finala


Če je Halepova že od vsega začetka veljala za glavno favoritinjo, pa se ime Sloane Stephens pred Roland Garrosom ni omenjalo med možnimi zmagovalkami. Američanka, ki je lansko OP Francije spremljala od daleč z mavcem na nogi, pač ni najbolj uspešna na peščenih igriščih, v Parizu do letos ni nikdar preskočila osmine finala, tudi letos ji je grozil zgodnji izpad, saj se je v 3. kolu komajda rešila v dvoboju s Camilo Giorgi, ki je dvakrat servirala za zmago in se ji dvakrat približala na dve točki, na koncu je bilo 8:6 v odločilnem nizu.

Po lanski presenetljivi osvojitvi OP ZDA je Stephensova potrebovala kar nekaj časa, da se je spet zbrala, saj je izgubila osem zaporednih dvobojev, prvega je dobila februarja, šele marca letos je spet sestavila svoj mozaik, ko je osvojila enega najmočnejših turnirjev na turneji, Miami. »Življenje se mi je po OP ZDA obrnilo na glavo in potrebovala sem nekaj časa, da sem se spet zbrala in začela igrati bolje,« je dejala o težavnem obdobju na igriščih 25-letnica, ki ima izjemen iztržek v finalih turnirjev WTA, saj je dobila vseh šest, v katerih je igrala. »Za to ne obstaja formula, tako se je pač razpletlo,« pravi Američanka, ki je zelo mirno pričakala današnji finale. Proti Halepovi je sicer doslej izgubila pet dvobojev od skupno sedmih, tudi oba na pesku.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine