Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Drama s srečnim koncem za Tamaro, ki gre naprej

Tamara Zidanšek je na OP Avstralije v prvem kolu premagala Nizozemko Arantxo Rus s 3:6, 6:3 in 7:6 (8).
Tamara Zidanšek je uspešno nastopila v Melbournu. FOTO: Matej Družnik
Tamara Zidanšek je uspešno nastopila v Melbournu. FOTO: Matej Družnik
18. 1. 2022 | 08:10
18. 1. 2022 | 14:33
9:43

Tamara Zidanšek je po slabem začetku proti 65. igralki z lestvice WTA upravičila vlogo favoritinje in po izgubljenem prvem nizu, Nizozemka Arantxa Rus je slavila s 6:3, je Slovenka tekmici v dobrih deset minut daljšem nizu vrnila z isto mero. V odločilnem nizu je Rusova takoj izgubila svoj začetni udarec, ki ga je Konjičanka (pri vodstvu s 4:2 je imela dve priložnosti za nov »brejk«) suvereno zadržala skoraj povsem do konca dvoboja.

A nato se je zapletlo, Zidanškova je imela pri izidu 40:0 tri žogice za zmago, a ni izkoristila nobene, tekmica pa si je nato priigrala kar pet zaporednih priložnosti za odvzem servisa v podaljšani igri. Prva slovenska igralka je bila kos prvim štirim, v peto pa je Nizozemki uspelo izenačiti na 5:5. Zidanškova se je nato zbrala in si tudi sama nemudoma priigrala »break« priložnost za vodstvo s 6:5, a je pri izidu 30:40 ni izkoristila. Sledila je nova podaljšana igra, v kateri pa je Rusova tokrat takoj dokončala delo in bila le še igro oddaljena od nepričakovane zmage.

Sledi nova drama proti Watsonovi?

Odločilno 13. igro si je Zidanškova zagotovila na svoj začetni udarec, po izidu 30:30 je bila dvakrat uspešna za izenačenje na 6:6. V podaljšani igri je imela žogico najprej v rokah Nizozemka, a je Zidanškova na njen začetni udarec povedla z 1:0, nato pa z žogico v svojih rokah še na 2:0 in 3:0. Ko je Rusova vnovič izgubila točko na svoj servis, je bil dvoboj pri 0:4 praktično že odločen, Zidanškova pa ni popuščala in povišala tudi na 5:0. Rusova se je nato s tremi zaporednimi točkami uspela vrniti v igro in na svoj servis celo izenačiti na 6:6. Nato je tudi povedla s 7:6, a je Zidanškova vrnila udarec in ji odvzela servis za vodstvo 9:8, na koncu pa na svoj začetni udarec slavila epsko zmago.

Zidanškova je naredila 48 neizsiljenih napak, Rusova pa 60. V drugem kolu jo čaka Britanka Heather Watson, s katero se je nedavno merila tudi na pripravljalnem turnirju v Adelajdi. Tudi takrat je bil obračun maratonski, Slovenka pa je v podobnem slogu kot tokrat proti Rusovi slavila z 2:6, 6:2 in 7:6 (4). Watsonova je za uvod v Melbournu s 6:3, 5:7 in 6:2 ugnala Egipčanko Mayar Sherif.

»Nisem odigrala svojega najboljšega tenisa. Kar mi je bilo všeč, pa je to, da sem ves dvoboj razmišljala pozitivno, vztrajala sem, ves čas sem se spodbujala. Verjela sem, kljub temu, da se morda nisem najbolje počutila. To je zelo pomagalo za končni uspeh. V karieri se mi je velikokrat zgodilo, da sem imela prve dvoboje zelo težke. Velikokrat potrebuješ kakšno tekmo, da prideš v ritem. Začetek ni nikoli lahek,« je ocenila Zidanškova.

Medvedjev v treh nizih, Murray po petih

Britanec Andy Murray je svojo vrnitev na odprto prvenstvo Avstralije, kjer je leta 2019 mislil, da se bo morda moral upokojiti, potrdil s težko prigarano zmago v petih nizih nad 21. nosilcem iz Gruzije Nikolozom Basilašvilijem. Škot, ki v Melbourne Parku igra s posebnim povabilom, se je v drugo kolo prebil po treh urah in 55 minutah. Murray, ki trenutno zaseda 113. mesto na lestvici ATP, je v prvi niz s 6:1 dobil v zgolj 23 minutah, a kakršno koli upanje na rutinsko zmago je splahnelo, ko si je Basilašvili opomogel ter Škotu povzročil kar nekaj težav, 3:6, 6:4, 6:7 (5), 6:4.

Murray je na velikem slamu v Avstraliji petkrat zaigral v finalu (2010, 2011, 2013, 2015, 2016). V četrtek se bo pomeril z japonskim kvalifikantom Taro Danielom.

»Neverjetno je,« je kmalu po zmagi na igrišču John Cain Arena dejal Murray: »To so bila težka tri ali štiri leta, a sem vložil veliko trdega dela, da sem prišel sem. Večkrat sem igral na tem igrišču in vzdušje je vedno neverjetno. Tukaj sem že mislil, da sem potencialno odigral svojo zadnjo tekmo, a da sem zmagal v petih nizih, ne bi mogel zahtevati več.«

Hitro slovo Ruuda

Osmi teniški igralec sveta Norvežan Casper Ruud je le nekaj ur pred dvobojem prvega kola zaradi poškodbe gležnja odstopil z OP Avstralije, poškodbo je utrpel na treningu.

»Pred dvema dnevoma sem si zvil gleženj. Potrudil sem se igrati po svojih najboljših močeh, a sem ugotovil, da nisem stoodstoten in da ne morem igrati, kot sem si želel. Včeraj in danes sem poskušal malo, da vidim, kakšen je občutek. "Na žalost ni izboljšanja in moram počivati,« je dejal Ruud.

Norvežana je v žrebu zamenjal srečni poraženec Rus Roman Safiulin, ki se je pomeril s Slovakom Alexom Molčanom; ta je bil boljši v štirih nizih. V naslednje kolo se je prebil tudi lanski finalist Rus Dimitrij Medvedjev, drugi nosilec, ki je v treh nizih ugnal Švicarja Henrija Laaksonena. Prav tako je napredoval njegov rojak Andrej Rubljov, peti nosilec, olimpijski prvak iz Tokia, ki je lani v Melbournu zaigral v četrtfinalu.

Stefanos Tsitsipas je bil v melbournskem uvodu uspešen. FOTO: Paul Crock/AFP
Stefanos Tsitsipas je bil v melbournskem uvodu uspešen. FOTO: Paul Crock/AFP

Nick Kyrgios je uspešno začel nastope na domačem grand slamu v Melbournu. Gladko je v treh nizih premagal Britanca Liama Brodyja in se bo v drugem krogu pomeril z drugim nosilcem, Rusom Danilom Medvedjevom. Uspešen je bil tudi četrti nosilec Stefanos Tsitsipas. Grk, ki je imel novembra operacijo komolca, je danes gladko, s 6:2, 6:4 in 6:3 premagal Šveda Mikaela Ymerja, 86. igralca z lestvice ATP.

»Imela sva veliko dolgih izmenjav. Moram narediti manj neizsiljenih napak in hkrati več napadati, si več upati,« je svoj nastop ocenil 23-letni grški igralec, ki je bil v Melbournu dvakrat polfinalist (2019 in 2021). Lanski finalist Roland Garrosa bo v četrtek skušal nadaljevati svojo avstralsko pot, ko se bo v drugem krogu pomeril z 88. igralcem sveta, Argentincem Sebastianom Baezom. Kyrgios, ki je nedavno okreval po koronski okužbi, med katero je, kot je dejal, spal po 17 ur na dan, je odigral prvo tekmo vse od septembra lani. Kljub temu je bila zmaga gladka - 6:4, 6:4, 6:3.

»Jasno, ko sem izvedel za pozitivni test, to ni bila dobra novica, Imel sem nekaj dvomov, ali bom lahko nastopil v Melbournu. A okrog sebe imam najboljšo ekipo na svetu. Minuli teden je bil zelo težak, a k sreči imam doma teniško igrišče, da sem lahko vsaj nekajkrat udaril po žogici,« je dejal Kyrgios.

Avstralska povabljenka usodna za Leylah Fernandez

Naslednje kolo si je zagotovila nekdanja prva igralka sveta Simona Halep, ki je s 6:4, 6:3 odpravila Poljakinjo Magdaleno Frech, 102. igralko sveta.

»Telesno se počutim dobro, nimam težav. Mislim, da sem v formi. Trdo sem delala izven sezone,« je odgovorila na vprašanje, ali bi lahko šla do konca v Melbourne Parku. »Ne vem, kaj naj rečem o finalu. Priti tja so moje sanje, a vem, da je težko. O tem ne bom razmišljala,« je še dejala Halepova, finalistka OP Avstralije leta 2018.

Že na prvi oviri pa je spodrsnilo finalistki velikega slama v Avstraliji leta 2019 Čehinji Petri Kvitovi. V dveh nizih, Čehinji je oddala zgolj štiri igre, jo je premagala Romunka Sorana Cirstea. Za presenečenje na OP Avstralije je v torek poskrbela Avstralka Maddison Inglis, ki se je na turnir uvrstila s posebnim povabilom. V prvem kolu je premagala 19-letno kanadsko finalistko lanskega OP ZDA Leylah Fernandez, in sicer s 6:4, 6:2.

Tako je Fernandezova že tretje leto zapovrstjo izpadla v prvem kolu turnirja za veliki slam v Melbournu. Inglisova, 133. igralka na lestvici WTA, je vpisala prvo zmago v glavnem žrebu turnirja za veliki slam.

Medtem pa se je že v prvem krogu poslovila dobitnica treh grand slamov Angeligue Kerber. Nemko je na njen 34. rojstni dan premagala estonska tekmica Kaia Kanepi, ki je zmagala s 6:4 in 6:3. Kerberjeva letos na peti celini ni imela visokih pričakovanj. Kot je dejala 16. nosilka, ji je koronska okužba odvzela preveč priprav za odprto prvenstvo Avstralije. V prvem krogu sta izpadli tudi njeni rojakinji Andrea Petković in Tatjana Mari, kar pomeni, da Nemčija prvič po letu 1977 ne bo imela igralke v drugem krogu OP Avstralije.

Medtem pa je imela nemalo težav tudi ženska številka 2 Arina Sabalenka. Belorusinja je proti domačinki Storm Sanders zaostajala za en niz, preden je namerila začetni udarec, umirila glavo in zmagala s 5:7, 6:3 in 6:2. »Začetek nove sezone ni bil najboljši, zato sem zelo vesela te zmage. Skušala sem se umiriti, ne razmišljati preveč in le igrati tenis,« je po zmagi dejala Belorusinja. Napredovala je tudi mlada Britanka Emma Raducanu, presenetljiva zmagovalka zadnjega odprtega prvenstva ZDA; 17. nosilka je bila s 6:0, 2:6 in 6:1 boljša od Američanke Sloane Stephens.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine