Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Denar zmanjšal razliko do najboljših

Na teniškem OP ZDA med prvimi osmimi nosilkami status upravičili le dve.
Tretja nosilka Sloane Stephens je že od 2. kola naprej najvišje postavljena igralka v žrebu. FOTO: AP
Tretja nosilka Sloane Stephens je že od 2. kola naprej najvišje postavljena igralka v žrebu. FOTO: AP
3. 9. 2018 | 20:03
3:55
New York – Četrtfinale naj bi po »papirnati projekciji« na teniških turnirjih sestavljalo osem najvišje postavljenih nosilcev oziroma nosilk, kar se seveda zares redko tudi zgodi, na letošnjem OP ZDA pa je pri ženskah sploh vse skupaj postavljeno na glavo. Ostali sta namreč zgolj dve od prvih osmih, pri čemer jih tudi v osmini finala ni bilo veliko več, le ena, a se je poslovila še Jelina Svitolina.

Začelo se je že v 1. kolu in s kar enim od prvih odigranih dvobojev, ko je izpadla prva igralka sveta Simona Halep, sledile so Caroline Wozniacki (3), Angelique Kerber (4), Petra Kvitova (5), Caroline Garcia (6) in nazadnje še Jelina Svtolina (7), ki jo je v osmini finala ugnala Anastasija Sevastova. Status nosilk za četrtfinale sta tako ubranili zgolj branilka naslova Sloane Stephens (3) in finalistka 2016 Karolina Pliškova (8), pri čemer je seveda treba upoštevati, da je najboljša igralka v zgodovini Serena Williams zaradi lanskega poroda le turnirska št. 17, Marija Šarapova, prav tako ena redkih, ki se lahko pohvalijo s kariernim velikim slamom, pa št. 22. Dejstvo je, da ženski tenis že nekaj časa nudi ogromno priložnosti, številne igralke jih zgrabijo, zato se v drugih tednih grand slamov pojavljajo nova in nova imena, med tistimi, ki so vse ponujeno zamudile, pa so tudi Slovenke.

Na zadnjih sedmih velikih turnirjih je bilo prav toliko zmagovalk, Jelena Ostapenko, Sloane Stephens, Caroline Wozniacki in Simona Halep so v tem obdobju prišle do premiernih lovorik … Kaj lahko, da bo dalo OP ZDA še osmo različno ime, kar bi se zgodilo prvič po 80 letih. Pri ženskah je lahko vsak rezultat presenečenje, a hkrati to ni, ker je vse skupaj povsem nepredvidljivo. Kritiki bi rekli, da razpršena kakovost še zdaleč ne pomeni tudi visoke ravni, vpleteni seveda ravno obratno.
 

Tudi slabše s številčnimi ekipami


»Širina je zdaj neprimerljivo večja, kot je bila nekoč. Mislim sicer, da igralke iz deseterice danes niso boljše, so pa vsekakor tiste okoli 40., 50. mesta. Ko sem delal z Marijo, sem pogledal žreb in razmišljal, s katero igralko se bo pomerila v četrtfinalu. Zdaj ni nič zagotovljenega. Tudi nižje uvrščene igralke danes zaslužijo več denarja, zato si lahko privoščijo okoli sebe večje ekipe, več strokovnjakov, bolj se posvečajo treningu in številnim podrobnostim, so boljše s telesnega vidika. Igralke, uvrščene okoli 40., 50. mesta delajo enako kot najboljše, zato so razlike postale zelo majhne in zato je toliko presenečenj,« meni Michael Joyce, nekdanji trener Šarapove.

»Petnajst igralk lahko dandanes osvoji OP ZDA, jasne favoritinje ni, Kerberjeva je na zadnjih osmih slamih edina z dvema naslovoma, širina je zares velika. Ta čas je 70 odstotkov turnirjev na trdi podlagi in moraš biti v zares dobri formi, da to zdržiš iz tedna v teden. Igralke morajo biti res močne, 'fit',« pa pravi nekdanji trener Ane Ivanović, Nigel Sears, znan tudi kot tast Andyja Murraya. Kaj bo ta razpršenost prinesla letos, bo znano v naslednjih dneh, še vedno pa je možno, da bo Sloane Stephens ubranila naslov ali da bo Serena Williams prišla do že 24. velike lovorike, četudi jo danes v četrtfinalu čaka zelo neugodna tekmica, Karolina Pliškova, ki jo je pred dvema letoma na tem turnirju že ugnala.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine