Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Branilca naslova družno domov iz New Yorka

V osmini finala OP ZDA izpadla tako Novak Đoković kot Naomi Osaka
Belinda Benčič je še tretjič letos ugnala Naomi Osaka in se po petih letih spet prebila v četrtfinale OP ZDA. FOTO: AFP
Belinda Benčič je še tretjič letos ugnala Naomi Osaka in se po petih letih spet prebila v četrtfinale OP ZDA. FOTO: AFP
2. 9. 2019 | 20:45
2. 9. 2019 | 20:49
5:46
New York – Novak Đoković, Rafael Nadal in Roger Federer so nanizali enajst zmag na turnirjih za veliki slam, zadnji, ki je pred veliko trojico slavil na eni od štirih najpomembnejših postaj pa je bil Stan Wawrinka. Osvojil je OP ZDA 2016 in po treh letih je Stan the Man, ki je imel v vmesnem obdobju velike težave s poškodbami, na istem prizorišču vendarle spet dobil res veliko partijo. V osmini finala je ugnal Novaka Đokovića, ki se je v tretjem nizu resda vdal zaradi poškodbe rame, a uvodna dva sta po odlični igri pripadla Wawrinki.

Pred dobrima dvema letoma je Wimbledon že pomenil konec sezone 2017 za kar tri vrhunske igralce, Đokovića, Andyja Murraya in Wawrinko (tedaj so leto začeli na 1., 2. in 4. mestu svetovne lestvice), saj so bile njihove zdravstvene težave prevelike. Đoković se je nato šele lani odločil za operacijo komolca in medtem znova zavladal moškemu tenisu, Murray je letos prestal operacijo kolka in ta čas išče pot vrnitve na turnirjih nižje ravni, Wawrinka je šel prvi – in to dvakrat – pod nož (koleno), avgusta 2017, šele po dveh letih pa očitno spet prihaja v formo, ki ga je krasila nekoč, ko je bil vedno velika grožnja najboljšim igralcem in ko je bil tudi sam del elite. Ne nazadnje ima v svoji zbirki tri velike naslove, le wimbledonska lovorika mu manjka za karierni grand slam.

»Po operaciji je bilo res težko, dve leti sem potreboval, da sem spet dosegel to raven. Lani tu nisem bil najbolje pripravljen, sem pa zdaj toliko bolj zadovoljen s svojo igro,« je dejal Wawrinka, ki se ni mogel stoodstotno veseliti velike zmage, ker se mu je tekmec pri zaostanku s 4:6, 5:7, 1:2 vdal zaradi poškodbe leve rame. Vseeno pa je moral Švicar Đokovića pripeljati do roba, večini to ne bi uspelo, tudi v prvem in drugem kolu je imel namreč prvi igralec sveta enake težave, a je zmagal brez izgubljenega niza … Wawrinkova igra je vendarle bila preveč za branilca naslova, Stan the Man je spet spominjal na stare čase.


Dlje ko je trajal dvoboj, boljši je bil


Novak Đoković je imel od začetka turnirja težave z levo ramo. FOTO: AFP
Novak Đoković je imel od začetka turnirja težave z levo ramo. FOTO: AFP


»Žal mi je, da se je moral Novak vdati, a zame je vendarle najpomebneje, kako sem odigral dvoboj, kako sem se gibal po igrišču. Res sem se počutil dobro, dlje ko je trajala partija, boljši je bil moj tenis. Raven, ki sem jo dosegel, je bila res visoka. Včasih se v prvih dvobojih mučim, a če to prebrodim, če ne izpadem, potem moja samozavest raste, z njo pa tudi igra,« je ocenil Wawrinka, potem ko je šestič v 26 dvobojih ugnal Đokovića, dvakrat ga je tudi v finalu velikih slamov, in sicer na OP Francije 2015 in OP ZDA 2016. Tudi spomin na dvoboj v New Yorku izpred treh let, ki je bil do včeraj njun zadnji, mu je pomagal na poti do pomembne zmag.

»Vsekakor, in to zelo. Zavedanje, da imam igro, s katero ga lahko premagam na tem igrišču, je bilo zelo pomembno. Že na treningu sem se počutil odlično in bil zato ob začetku dvoboja zelo samozavesten, da bom odigral zelo dobro,« je še dodal 34-letnik, ki se bo v četrtfinalu meril z Daniilom Medvedjevom, s katerim sta doslej odigrala le en dvoboj, prav na Wimbledonu 2017, kjer je bil boljši Rus. Medvedjev je s četrtfinalom dosegel svoj najboljši rezultat na velikih slamih, v New Yorku pa nase opozoril tudi z neprimernim vedenjem in »sporom« z gledalci. Gre sicer za igralca, ki je v strašanskem naletu, saj je pred OP ZDA igral v treh finalih in osvojil masters v Cincinnatiju, na turneji ATP ima v tej sezoni največ zmag, prav tako je dobil letos največ dvobojev na trdi podlagi.


Benčičeva uganka za Osako


Belinda Benčič je še tretjič letos ugnala Naomi Osaka in se po petih letih spet prebila v četrtfinale OP ZDA. FOTO: AFP
Belinda Benčič je še tretjič letos ugnala Naomi Osaka in se po petih letih spet prebila v četrtfinale OP ZDA. FOTO: AFP


Le dobre pol dneva za prvim igralcem sveta in branilcem naslova pa se je poslovila še prva igralka sveta in branilka naslova, Naomi Osaka. Japonka je bila v prejšnjem kolu izjemno motivirana proti Coco Gauff, po OP Avstralije še nikdar ni bila tako osredotočena, a to ni trajalo prav dolgo. Je pa res, da njen poraz (5:7, 4:6) proti Belindi Benčič ni bil ravno presenetljiv, proti švicarski tekmici je namreč izgubila že tretjič letos, še drugič, ko je branila naslov (prvič v Indian Wellsu) ...

»Izziv ni mogel biti večji, vedela sem, da bom morala v boju z Naomi prikazati svoj najboljši tenis in res sem zadovoljna s tem, kako sem igrala in kako sem ob koncu krotila živce,« se je smejalo Benčičevi, ki je poskrbela tudi, da Osaka v ponedeljek ne bo več prva igralka sveta, ampak bo to spet Ashleigh Barty. Poraz Japonke tudi pomeni, da si bo v zgornjem delu turnirske razpredelnice ena od igralk zagotovila prvi finale za grand slam, od zmagovalk na največjih turnirjih pa ostaja v igri le še Serena Williams. Benčičeva se bo v četrtfinalu pomerila z Donno Vekić, ki se je z zmago (6:7 (5), 7:5, 6:3) nad Julio Görges prvič prebila med osmerico na velikih slamih.

Naomi Osaka se poslavlja od OP ZDA in prvega mesta na svetovni lestvici. FOTO: AFP
Naomi Osaka se poslavlja od OP ZDA in prvega mesta na svetovni lestvici. FOTO: AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine