Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Bianca Andreescu – bodoča prva igralka sveta

Komaj 19-letna Kanadčanka na OP ZDA navdušila teniški svet.
Bianca Andreescu je Kanadi priigrala prvi naslov za veliki slam v posamični konkurenci. FOTO: AFP
Bianca Andreescu je Kanadi priigrala prvi naslov za veliki slam v posamični konkurenci. FOTO: AFP
8. 9. 2019 | 10:49
8. 9. 2019 | 10:49
4:23
Kanada slavi svojo novo športno junakinjo. Država, ki je letos dočakala prvi naslov v košarkarski ligi NBA (Toronto Raptors), se zdaj veseli prvega teniškega naslova za veliki slam v posamični konkurenci. Z izjemno predstavo ga je priigrala komaj 19-letna Bianca Andreescu, za katero je izjemna sezona. Četudi je bila skozi peščeni in travnati del poškodovana, bo jutri na svetovni lestvici peta igralka sveta, pod vrh so jo pripeljali trije pomembni naslovi, Indian Wells, Toronto in za piko na i OP ZDA, kjer je v finalu s 6:3, 7:5 ugnala Sereno Williams.

Da, Serena se v velikem finalu spet ni pokazala v svoji najboljši luči (tako kot se ni v prejšnjih treh, lani in New Yorku ter v Wimbledonu 2018 in 2019), a na drugi strani je Andreescujeva navdušila, pri 19 letih in v svojem prvem finalu za grand slam – sicer pa komajda četrtem nastopu na največjih štirih turnirjih – je bila tista, ki je ohranila mirnejše živce in odigrala tako, kot si je želela, četudi je proti njej navijalo več kot 24.000 gledalcev, ki so bržčas poskrbeli za najglasnejši teniški dvoboj v zgodovini. Takšna je bila pač želja, da so priča zgodovinskemu dogodku, ko bi Williamsova izenačila rekord 24 velikih naslovov Margaret Court.

Serena Williams v zadnjih štirih finalih za veliki slam ni osvojila niza. FOTO: AFP
Serena Williams v zadnjih štirih finalih za veliki slam ni osvojila niza. FOTO: AFP


"Marsikaj sem občutila pred tem dvobojev, veliko več kot pred katerimkoli drugim. Pač, šlo je za finale, in to proti Sereni. Od tedaj, ko sem se zbudila, pa do dvoboja, sem skušala le normalno dihati, tudi med dvobojem sem se osredotočala na to, želela sem ohraniti kar se da mirne živce, ne razmišljati o tem, kdo mi stoji na nasportni strani mreže," je o notranjih bojih pred dvobojem kariere dejala Kanadčanka romunskih korenin, na katero so zdaj ponosni tako v državi, v kateri je rojena (na socialnih omrežjih so se usule čestitke od državnega vrha do športnih kolegov iz številnih panog), kot v državi, iz katere sta njena starša. S tega vidika so se v Romuniji veselili kar dveh zaporednih naslovov za veliki slam, saj je v Wimbledonu slavila Simona Halep.


Brez poraza od marca


Bianca Andreescu je vsekakor "hit" letošnjega leta, saj od marca ni doživela poraza – se je pa v dveh dvobojih zaradi težav z ramo vdala –, sezono je začela na 152. mestu svetovne lestvice in s kvalifikacijami najnižje ravni WTA v Aucklandu, danes je na vrhu sveta. "Letos se mi res uresničujejo sanje. Mislim, da je 'kriva' strast do igranja tenisa. Zelo nerada izgubljam, zato res v vsakem dvoboju dam vse od sebe. Vedno pričakujem zelo veliko in prav ta pritisk mi na koncu pomaga," je o skrivnosti uspeha dejala Andreescujeva, ki poraza proti igralkam iz svetovne deseterice ne pozna, zmaga nad Sereno Williams je bila njena osma zaporedna.

"Mislim, da bo kmalu številka ena, ne še takoj, v bližnji prihodnosti pa zagotovo, saj ima prav vse za ta dosežek. Ima popolno igro, veliko orožij. Poleg igre je tudi telesno in mentalno dobro pripravljena, videti je neverjetno samozavestna. Čuti, da sodi sem," je svetlo prihodnost kanadski najstnici – med številnimi strokovnjaki – napovedal tudi Patrick Mouratoglou, trener Serene Williams, ki ji rekordni dosežek po številu velikih slamov vedno bolj polzi iz rok. Američanka namreč v štirih finalih za veliki slam po porodu ni osvojila niti niza. Potem ko je v drugem nizu izničila zaostanek z 1:5, se je sicer zdelo, da bo strla mlado tekmico, a se je ta izvlekla tudi iz teh kritičnih trenutkov ter se zasluženo veselila največje zmage v karieri. Ki ji je navrgla tudi 3.850.000 ameriških dolarjev ter izenačitev dosežka Monice Seles z OP Francije 1990. Obe sta namreč že v četrtem nastopu na velikem slamu prišli do lovorike.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine